Linkuri accesibilitate

Un grup de localnici ocolesc cu bicicletele carcasa unei rachete ce a lovit un drum din orașul Balaklia, Ucraina, 19 septembrie 2022.
Un grup de localnici ocolesc cu bicicletele carcasa unei rachete ce a lovit un drum din orașul Balaklia, Ucraina, 19 septembrie 2022.

Războiul din Ucraina | Forțele ucrainene avansează în est. Separatiștii cer referendumuri de urgență pentru alipirea la Rusia

Forțele ucrainene anunță noi victorii în regiunile Harkov (est) și Herson (sud). Președintele Ucrainei transmite că forțele sale pregătesc o nouă serie de acțiuni de recuperare a teritoriilor ocupate de Rusia. „Întreaga Ucraină trebuie să fie liberă”, a spus el duminică.

08:57 19.9.2022

Zelenski: Contraofensiva continuă până la eliberarea Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică, că victoriile înregistrate în ultima perioadă de forțele sale împotriva celor ale Rusiei nu vor duce la o încetinire a contraofensivei. „Poate unii cred că după o serie de victorii, am intrat în acalmie. Nu e așa. Ne pregătim pentru noi lupte”, a spus el.

Potrivit Reuters, forțele militare ale Ucrainei au anunțat, duminică, că au respins atacuri ale Rusiei în regiunile din est și sud (Harkov și Herson), unde Ucraina a lansat luna aceasta o contraofensivă.

Rusia și-a amplificat atacurile asupra zonelor civile, arată analiza de duminică a Ministerului britanic al Apărării, care adaugă, luni dimineață, că Rusia ar fi pierdut în ultimele 10 zile cel puțin patru avioane de luptă.

Evenimentele zilei de duminică, AICI.

09:51 19.9.2022

MAE l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Belarusului în România

Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Belarusului în România după discursul președintelui Aleksandr Lukașenko, care a spus că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia și că România și alte țări din zonă ar putea avea soarta Ucrainei.

„Partea română respinge ferm astfel de afirmații inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forță și amenințarea cu forța în relațiile internaționale. De asemenea, nu poate fi ignorat rolul și responsabilitatea internațională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susținerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Totodată, MAE reamintește că România este stat membru al NATO și beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanțiile de securitate care decurg din acest statut în conformitate cu clauza de apărare colectivă din art.5 al Tratatului Atlanticului de Nord, NATO fiind cea mai puternică alianță politico-militară din istorie”, arată MAE.

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a susținut într-un discurs susținut de Ziua Unității, că Washingtonul a jucat un rol important în toate conflictele majore din lume și spune despre România că ar putea avea soarta Ucrainei.

Lukașenko spune, citat de TASS, că apropierea românilor de SUA ar putea duce la distrugerea țării și că „Washingtonul s-a implicat în toate conflictele politice importante, dar în același timp, pare să ignore controversele interne care sunt pe cale să devină un conflict civil".

11:33 19.9.2022

Rusia atacă încă o centrală nucleară din Ucraina

Forțele ruse au atacat, luni, Centrala nucleară Pivdennoukrainsk (PNPP) cunoscută și ca Centrala nucleară a Ucrainei de Sud, situată în apropiere de orașul Nikolaiev.

Potrivit Reuters, reactoarele nu au fost atinse de explozia care a avut loc la 300 de metri distanță de acestea, iar centrala continuă să funcționeze normal. Au fost afectate clădiri ale complexului nuclear, o centrală hidroelectrică și linii de transmisie.

13:35 19.9.2022

Kremlinul respinge acuzațiile de crime de război comise în Ucraina

Moscova descrie drept „minciuni” acuzațiile că forțele sale au comis crime de război în regiunea Harkov, de unde au fost alungate la începutul acestei luni, transmite Reuters.

Circa 450 de corpuri, majoritatea ale unor civili au fost descoperite în gropi comune lângă Izium, spun autoritățile ucrainene.

Cadavre și povești de tortură într-un oraș eliberat de sub ocupația rusească
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00

Potrivit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, investigația de la fața locului a scos la iveală dovezi de tortură.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat, luni, despre acuzațiile aduse de Zelenski. El a răspuns că „e la fel ca la Bucea, o minciună, vom apăra adevărul în această poveste”, a spus Peskov, citat de Reuters.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG