Vladimir Putin se bazează din ce în ce mai mult pe voluntari și trupe de mercenari
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se bazează din ce în ce mai mult pe voluntari și trupe de mercenari, mai degrabă decât pe soldații Forțelor Armate ale Federației Ruse, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Un blogger militar rus a raportat că forțele rusești „au început deja procesul de formare și de dotare a Corpului 4 Armată, cel puțin la nivel de documentație”. Institutul a relatat anterior că Putin a ocolit sfaturile comandamentul militar superior rus și conducerea Ministerului rus al Apărării pe tot parcursul verii, mai ales după contraofensiva de succes a Ucrainei din regiunea Harkov, nord-estul țării.
Formarea unor astfel de unități ad-hoc va duce la noi tensiuni, inegalități și la o lipsă generală de coeziune între forțe, avertizează experții ISW. Formarea de unități voluntare, antrenate în grabă, adaugă puțină putere de luptă efectivă forțelor rusești care luptă în Ucraina.
Explozii în orașul Donețk, estul Ucrainei
O serie de explozii au zguduit luni orașul Donețk, aflat sub ocupația forțelor separatiste pro-ruse. Potrivit primarului orașului, Alexei Kulemzin, care este sprijinit de Moscova, 13 persoane au fost ucise și altele au fost rănite în urma exploziilor din oraș. Kulemzin a dat vina pe armata Ucrainei pentru decesele provocate. Nu există niciun comentariu din partea oficialilor ucraineni, transmite BBC.
Forțele separatiste pro-ruse controlează orașul Donețk încă din anul 2014, când, în urma protestelor care au dus la înlăturarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, Moscova a trimis mai mulți soldați sub acoperire în peninsula Crimeea și în Donbas sub pretextul protejării minorității ruse din Ucraina.
Liderul Republicii separatiste Donețk, Denis Pușilin, a acuzat Ucraina că a vizat în mod deliberat civili într-o stație de autobuz, un magazin și o bancă. Informațiile nu au putut fi încă verificate.
Forțele ucrainene eliberează un sat din regiunea Lugansk, estul Ucrainei
Satul Bilohorivka din regiunea Luhansk se află acum în întregime sub control ucrainean, potrivit unui mesaj postat luni pe Telegram de Serghei Haidai, șeful administrației militare din regiunea Lugansk, transmite CNN.
Haidai le-a cerut ucrainenilor să aibă răbdare cu operațiunea lor de eliberare a orașelor și a satelor din regiunea Lugansk, spunând că operațiunea de eliberare a regiunii este „mult mai dificilă” decât eliberarea Harkovului.
„Va fi o luptă dură pentru fiecare centimetru de pământ din Luhansk”, a adăugat Haidai. La începutul anului, forțele ucrainene au oprit avansul armatei ruse în Bilohorivka. În luna mai, armata ucraineană a aruncat în aer două poduri de pontoane în apropiere de Bilohorivka, oprind eforturile rușilor de a traversa râul Siverski-Donețk din regiunea Lugansk.
Prezența militară a Rusiei în Siria, mai agresivă de la începutul războiului din Ucraina
Prezența Rusiei în Siria a devenit „mai agresivă”, atât în aer, cât și la sol, de la începutul invaziei din Ucraina, a declarat luni în timpul unei conferințe a Asociației Forțelor Aeriene și Spațiale din Maryland locotenentul general Alex Grynkewich, comandantul Comandamentului Central al Forțelor Aeriene ale SUA, care se ocupă de supravegherea forțelor aeriene ale SUA în Orientul Mijlociu.
„Prezența rusă în Siria a devenit, aș spune eu, mai agresivă odată cu începerea războiului din Ucraina”, a spus Grynkewich, citat de CNN. Forțele americane văd această „presiune sporită atât în aer, cât și la sol din partea rușilor”, a adăugat Grynkewich.
„Sincer, este un pic îngrijorător, în condițiile în care avem forțe la sol și avioane rusești înarmate care survolează forțele americane”, a spus Grynkewich. „Soldații noștri sunt în contact permanent cu acei ruși în fiecare zi, interceptându-i, escortându-i și asigurându-se că forțele noastre de la sol rămân în siguranță în Siria și Irak, în timp ce continuă lupta împotriva ISIS”.