O alertă de raid aerian a fost declanșată pe întreg teritoriul Ucrainei
Alerta de raid aerian a fost declanșată pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv în Pensinsula Crimeea, potrivit publicației Nexta.
Publicația Kyiv Independent citează grupurile de monitorizare din Belarus, care raportează decolarea unor avioane militare de pe un aerodrom din această țară.
Deocamdată nu sunt cunoscute alte informații.
Se duc lupte grele pentru Kreminna, un important oraș din Luhansk
Șeful administrației militare regionale Luhansk, Serhii Haidai, a declarat marți că au loc lupte grele în apropiere de orașul ucrainean Kreminna, la nord-vest de Lisiceansk.
Campania Kievului de recucerire a orașului a început în toamnă, transmite The New York Times, precizând că Rusia controlează cea mai mare parte a regiunii Luhansk.
„Trupele de ocupație rusești au reușit să construiască o apărare foarte puternică într-o lună, chiar puțin mai mult. Ele aduc acolo o cantitate uriașă de rezerve și echipamente. Își reînnoiesc constant forțele”, a spus Haidai.
El a precizat că forțele ruse au suferit un număr mare de pierderi, dar continuă să aducă personal nou „pentru că înțeleg că dacă pierd Kreminna, în principiu, întreaga linie de apărare se va prăbuși”.
Potrivit NYT, forțele ucrainene se apropie din ce în ce mai mult de Kreminna, fiind un nou semn că partea de nord a regiunii Luhansk rămâne una dintre cele mai disputate părți ale câmpului de luptă. În prezent, regiunea este ocupată aproape în întregime de Rusia.
Inclusiv președintele Volodimir Zelenski a făcut referire la acest oraș, în discursul său de luni seară.
„Un scurt bilanț al zilei de astăzi - o altă zi dintr-o altă săptămână a rezistenței noastre. În primul rând, în prima linie. Bahmut, Kreminna și alte zone din Donbas, care necesită acum forță și concentrare maximă. Situația de acolo este dificilă, acută. Ocupanții folosesc toate resursele pe care le au la dispoziție - și acestea sunt resurse semnificative - pentru a stoarce cel puțin un avans”, a spus el.
Importanța orașului Kreminna
Campania ucraineană de recucerire a orașului Kreminna a început în toamnă, cam în același timp în care forțele sale au recucerit orașul Liman, în Donețk, la sfârșitul campaniei din Harkov din nord-estul țării, care a împins forțele rusești înapoi spre granița țării lor.
De atunci, au fost purtat o serie de bătălii și dueluri de artilerie pe autostrăzi și în mici așezări în jurul Kreminna și la nord-vest, în orașul Svatove. Forțele rusești au preluat ambele localități la începutul invaziei.
Recucerirea celor două orașe, precum și a unui al treilea, Starobilsk, ar putea permite forțelor ucrainene să își continue înaintarea spre granița cu Rusia și să recupereze mai multe teritorii confiscate de Moscova, precizează NYT.
De asemenea, ar oferi Ucrainei controlul asupra unui triunghi de drumuri care asigură accesul la două orașe mai mari mai la sud, Sievierodonețk și Lisiceansk, care au căzut în mâinile Rusiei în timpul verii.
Zelenski: Libertatea are un preț mare, dar sclavia costă și mai mult
Președintele Ucrainei a transmis marți dimineață un mesaj, pe canalul său de Telegram, în care afirmă că „libertatea are un preț mare, dar sclavia costă și mai mult”.
„În această bătălie, avem o singură armă puternică și eficientă. Ciocanul și sabia spiritului și conștiinței noastre. Curajul și bravura. Virtuțile care ne înclină să facem fapte bune și să învingem răul”, a completat Volodimir Zelenski.
„Principalul act de curaj este rezistența și ducerea până la capăt a propriei lucrări în ciuda a orice. Adevărul ne luminează calea. Noi îl cunoaștem. Îl protejăm. Adevărul nostru este o luptă pentru libertate”, se mai arată în mesajul său.
ISW: Vladimir Putin nu s-a oferit să negocieze cu Ucraina. Este o dezinformare
Comentariile lui Vladimir Putin potrivit cărora ar fi „gata să negocieze cu toate părțile” implicate în conflictul din Ucraina fac parte dintr-o campanie de dezinformare deliberată, menită să inducă Occidentul în eroare pentru a face concesii, consideră thinktank-ul american Institute for the Study of War.
„Putin, într-un interviu televizat, a declarat că nu crede că războiul se apropie de o "linie periculoasă" și a precizat că Rusia nu are de ales decât să continue să-și apere cetățenii, înainte de a declara că Rusia "este pregătită să negocieze cu toate părțile" implicate în conflict.
Putin nu a declarat în mod explicit că Rusia este pregătită să negocieze direct cu Ucraina, menținându-și în schimb narațiunea falsă potrivit căreia Ucraina - pe care a numit-o pur și simplu "cealaltă parte" - a încălcat eforturile diplomatice ale Rusiei înainte de invazie. Discuțiile lui Putin despre negocieri s-au axat pe discuții putative cu Occidentul, mai degrabă decât cu Ucraina, și reflectă acuzațiile sale continue potrivit cărora Ucraina este doar un pion occidental fără nicio agenție reală”, se arată în analiza publicată de Institutul pentru Studierea Războiului, conform The Guardian.
Comentariile de sâmbătă ale președintelui rus nu au fost „o abatere de la această linie retorică”, continuă ISW. În schimb, ele fac „parte dintr-o campanie de dezinformare care vizează inducerea în eroare a Occidentului pentru a împinge Ucraina să facă o concesie preliminară”.
„Kremlinul nu a publicat transcrierea integrală a interviului lui Putin pe site-ul său oficial, spre deosebire de obiceiul său obișnuit, probabil pentru a facilita denaturarea declarației integrale a lui Putin, difuzată inițial în limba rusă, și pentru a evidenția declarația sa vagă privind negocierile”, a subliniat ISW.
Potrivit thinktank-ului, Vladimir Putin este „probabil îngrijorat de lipsa de sprijin pentru războiul său din Ucraina în rândul elitelor”.