Noi amenințări ruse: „Îndepliniți-le pentru binele vostru”
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat luni un ultimatum Ucrainei pentru a îndeplini propunerile Moscovei, inclusiv predarea teritoriului controlat de Rusia, sau armata sa va decide asupra problemei, la o zi după ce președintele Vladimir Putin a declarat că este deschis la discuții.
Kievul și aliații săi occidentali au respins oferta lui Putin de a discuta, forțele sale atacând orașele ucrainene cu rachete, iar Moscova continuă să ceară recunoașterea că a cucerit o cincime din țară.
„Propunerile noastre de demilitarizare și denazificare a teritoriilor controlate de regim, eliminarea amenințărilor la adresa securității Rusiei care emană de acolo, inclusiv noile noastre teritorii, sunt bine cunoscute de inamic”, a declarat Serghei Lavrov, citat de agenția de presă de stat TASS, conform Reuters.
„Ideea este simplă: Îndepliniți-le pentru binele vostru. În caz contrar, problema va fi decisă de armata rusă”, a adăugat ministrul rus.
Rusia a revendicat controlul asupra a patru regiuni - Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson - în urma unor referendumuri false organizate în septembrie, criticate pe scară largă de Kiev și de guvernele occidentale ca fiind o încălcare a dreptului internațional.
Noile amenințări vin în contextul în care Moscova a acuzat Ucraina de un atac mortal asupra unei baze aeriene care a ucis trei militari ruși.
Ministerul rus al Apărării a susținut că o dronă ucraineană a fost doborâtă în apropierea bazei Engels, situată la aproximativ 500 de kilometri de granița ucraineană, dar căderea de resturi a ucis trei membri ai serviciului.
Volodimir Zelenski: 9 milioane de ucraineni încă nu au energie electrică
Aproximativ 9 milioane de persoane din diferite regiuni ale Ucrainei trăiesc în continuare fără energie electrică, a declarat președintele ucrainean în discursul său de luni seară.
„Începând din această seară, aproximativ 9 milioane de persoane sunt deconectate de la curent în diferite regiuni ale Ucrainei. Dar numărul și durata întreruperilor scad treptat. Sunt recunoscător fiecărei persoane care a asigurat acest rezultat”, a spus Volodimir Zelenski.
El a mulțumit, de asemenea, tuturor lucrătorilor din domeniul utilităților care au lucrat în ajunul și în ziua de Crăciun pentru a restabili energia, precizând că oficialii guvernamentali din sectorul energetic iau măsuri pentru a stabiliza situația din sectorul energetic.
„Astăzi am avut o întâlnire specială cu oficialii guvernamentali cu privire la situația din sectorul energetic și infrastructură. Ne pregătim pentru anul viitor - și nu doar pentru lunile de iarnă. Există amenințări care trebuie eliminate. Există măsuri care trebuie luate. Iar statul le va face cu siguranță”, a completat Volodimir Zelenski.
De asemenea, președintele ucrainean a spus că situația de pe liniile de front din Bakhmut, Kreminna și alte zone din estul Donbasului este „dificilă, dureroasă”.
„Ocupanții cheltuiesc toate resursele pe care le au la dispoziție - și acestea sunt resurse semnificative - pentru a stoarce cel puțin câteva progrese”, a declarat Volodimir Zelenski.
Răspunsul ONU la ideea unui summit pentru pace în februarie
Ministrul ucrainean de externe a declarat că Kievul își propune să organizeze un summit de pace până la sfârșitul lunii februarie.
Dmitro Kuleba a sugerat că secretarul general al ONU, António Guterres, ar putea fi posibilul mediator pentru discuțiile de pace cu Rusia, deși Rusia ar putea fi invitată doar dacă țara s-ar confrunta mai întâi cu un tribunal pentru crime de război.
„Organizația Națiunilor Unite ar putea fi cel mai bun loc pentru organizarea acestui summit, pentru că nu este vorba de a face o favoare unei anumite țări. Este vorba de fapt de a aduce toată lumea la bord”, a spus Kuleba, citat de AP.
ONU a dat un răspuns foarte precaut.
„Așa cum secretarul general a spus de multe ori în trecut, el poate media doar dacă toate părțile doresc să medieze”, a declarat luni un purtător de cuvânt al ONU, Florencia Soto Nino-Martinez.
Rusia pune un jurnalist de investigații sub urmărire
Rusia l-a pus pe jurnalistul bulgar de investigații Christo Grozev pe lista sa de persoane „urmăriți”, potrivit Ministerului rus de Interne. El este directorul executiv al site-ului de investigaţii Bellingcat.
Informațiile publicate pe site-ul ministerului spun că acesta este „căutat în temeiul unui articol din Codul penal”, fără a preciza articolul exact, transmite CNN.
Potrivit monitorului independent al drepturilor omului OVD-Info, împotriva lui Christo Grozev a fost deschis un dosar penal privind diseminarea de „știri false” despre armata rusă.
La începutul lunii martie, la doar câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia la scară largă a Ucrainei, guvernul rus a adoptat o lege care incriminează difuzarea a ceea ce numește informații „deliberat false” despre forțele armate ruse. Pedeapsa maximă prevăzută de lege este de 15 ani de închisoare.