Linkuri accesibilitate

Volodimir Iezhov era designer de jocuri online, cunoscut fanilor StarCraft sub numele „Fresh”. S-a alăturat voluntarilor din prima linie a apărării Ucrainei imediat după invazia ordonată de Vladimir Putin. A murit în luptă. A fost înmormântat marți, 27 decembrie 2022, la Kiev.
Volodimir Iezhov era designer de jocuri online, cunoscut fanilor StarCraft sub numele „Fresh”. S-a alăturat voluntarilor din prima linie a apărării Ucrainei imediat după invazia ordonată de Vladimir Putin. A murit în luptă. A fost înmormântat marți, 27 decembrie 2022, la Kiev.

Război în Ucraina | V. Putin interzice exportul de petrol țărilor care plafonează prețul. Maternitate din Herson lovită de rachete rusești

Ziua 307 a invaziei: Rusia a dat Ucrainei un ultimatum de predare a teritoriilor. Putin răspunde sancțiunilor Occidentului cu interzicerea exporturilor de petrol pentru țările care plafonează prețul.

07:36 27.12.2022

Noi amenințări ruse: „Îndepliniți-le pentru binele vostru”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat luni un ultimatum Ucrainei pentru a îndeplini propunerile Moscovei, inclusiv predarea teritoriului controlat de Rusia, sau armata sa va decide asupra problemei, la o zi după ce președintele Vladimir Putin a declarat că este deschis la discuții.

Kievul și aliații săi occidentali au respins oferta lui Putin de a discuta, forțele sale atacând orașele ucrainene cu rachete, iar Moscova continuă să ceară recunoașterea că a cucerit o cincime din țară.

„Propunerile noastre de demilitarizare și denazificare a teritoriilor controlate de regim, eliminarea amenințărilor la adresa securității Rusiei care emană de acolo, inclusiv noile noastre teritorii, sunt bine cunoscute de inamic”, a declarat Serghei Lavrov, citat de agenția de presă de stat TASS, conform Reuters.

„Ideea este simplă: Îndepliniți-le pentru binele vostru. În caz contrar, problema va fi decisă de armata rusă”, a adăugat ministrul rus.

Rusia a revendicat controlul asupra a patru regiuni - Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson - în urma unor referendumuri false organizate în septembrie, criticate pe scară largă de Kiev și de guvernele occidentale ca fiind o încălcare a dreptului internațional.

Noile amenințări vin în contextul în care Moscova a acuzat Ucraina de un atac mortal asupra unei baze aeriene care a ucis trei militari ruși.

Ministerul rus al Apărării a susținut că o dronă ucraineană a fost doborâtă în apropierea bazei Engels, situată la aproximativ 500 de kilometri de granița ucraineană, dar căderea de resturi a ucis trei membri ai serviciului.

07:46 27.12.2022

Volodimir Zelenski: 9 milioane de ucraineni încă nu au energie electrică

Lucrătorii ucraineni repară alimentarea cu energie electrică, avariată de bombardamentele rusești în apropiere de orașul Kramatorsk din zona Donețk, Ucraina, 14 decembrie 2022.
Lucrătorii ucraineni repară alimentarea cu energie electrică, avariată de bombardamentele rusești în apropiere de orașul Kramatorsk din zona Donețk, Ucraina, 14 decembrie 2022.

Aproximativ 9 milioane de persoane din diferite regiuni ale Ucrainei trăiesc în continuare fără energie electrică, a declarat președintele ucrainean în discursul său de luni seară.

„Începând din această seară, aproximativ 9 milioane de persoane sunt deconectate de la curent în diferite regiuni ale Ucrainei. Dar numărul și durata întreruperilor scad treptat. Sunt recunoscător fiecărei persoane care a asigurat acest rezultat”, a spus Volodimir Zelenski.

El a mulțumit, de asemenea, tuturor lucrătorilor din domeniul utilităților care au lucrat în ajunul și în ziua de Crăciun pentru a restabili energia, precizând că oficialii guvernamentali din sectorul energetic iau măsuri pentru a stabiliza situația din sectorul energetic.

„Astăzi am avut o întâlnire specială cu oficialii guvernamentali cu privire la situația din sectorul energetic și infrastructură. Ne pregătim pentru anul viitor - și nu doar pentru lunile de iarnă. Există amenințări care trebuie eliminate. Există măsuri care trebuie luate. Iar statul le va face cu siguranță”, a completat Volodimir Zelenski.

De asemenea, președintele ucrainean a spus că situația de pe liniile de front din Bakhmut, Kreminna și alte zone din estul Donbasului este „dificilă, dureroasă”.

„Ocupanții cheltuiesc toate resursele pe care le au la dispoziție - și acestea sunt resurse semnificative - pentru a stoarce cel puțin câteva progrese”, a declarat Volodimir Zelenski.

07:54 27.12.2022

Răspunsul ONU la ideea unui summit pentru pace în februarie

Ministrul ucrainean de externe a declarat că Kievul își propune să organizeze un summit de pace până la sfârșitul lunii februarie.

Dmitro Kuleba a sugerat că secretarul general al ONU, António Guterres, ar putea fi posibilul mediator pentru discuțiile de pace cu Rusia, deși Rusia ar putea fi invitată doar dacă țara s-ar confrunta mai întâi cu un tribunal pentru crime de război.

„Organizația Națiunilor Unite ar putea fi cel mai bun loc pentru organizarea acestui summit, pentru că nu este vorba de a face o favoare unei anumite țări. Este vorba de fapt de a aduce toată lumea la bord”, a spus Kuleba, citat de AP.

ONU a dat un răspuns foarte precaut.

„Așa cum secretarul general a spus de multe ori în trecut, el poate media doar dacă toate părțile doresc să medieze”, a declarat luni un purtător de cuvânt al ONU, Florencia Soto Nino-Martinez.

08:37 27.12.2022

Rusia pune un jurnalist de investigații sub urmărire

Christo Grozev.
Christo Grozev.

Rusia l-a pus pe jurnalistul bulgar de investigații Christo Grozev pe lista sa de persoane „urmăriți”, potrivit Ministerului rus de Interne. El este directorul executiv al site-ului de investigaţii Bellingcat.

Informațiile publicate pe site-ul ministerului spun că acesta este „căutat în temeiul unui articol din Codul penal”, fără a preciza articolul exact, transmite CNN.

Potrivit monitorului independent al drepturilor omului OVD-Info, împotriva lui Christo Grozev a fost deschis un dosar penal privind diseminarea de „știri false” despre armata rusă.

La începutul lunii martie, la doar câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia la scară largă a Ucrainei, guvernul rus a adoptat o lege care incriminează difuzarea a ceea ce numește informații „deliberat false” despre forțele armate ruse. Pedeapsa maximă prevăzută de lege este de 15 ani de închisoare.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG