Linkuri accesibilitate

Volodimir Iezhov era designer de jocuri online, cunoscut fanilor StarCraft sub numele „Fresh”. S-a alăturat voluntarilor din prima linie a apărării Ucrainei imediat după invazia ordonată de Vladimir Putin. A murit în luptă. A fost înmormântat marți, 27 decembrie 2022, la Kiev.
Volodimir Iezhov era designer de jocuri online, cunoscut fanilor StarCraft sub numele „Fresh”. S-a alăturat voluntarilor din prima linie a apărării Ucrainei imediat după invazia ordonată de Vladimir Putin. A murit în luptă. A fost înmormântat marți, 27 decembrie 2022, la Kiev.

Război în Ucraina | V. Putin interzice exportul de petrol țărilor care plafonează prețul. Maternitate din Herson lovită de rachete rusești

Ziua 307 a invaziei: Rusia a dat Ucrainei un ultimatum de predare a teritoriilor. Putin răspunde sancțiunilor Occidentului cu interzicerea exporturilor de petrol pentru țările care plafonează prețul.

11:58 27.12.2022

A doua întâlnire Putin-Lukașenko în 24 de ore

Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său belarus, Alexander Lukașenko, de două ori în ultimele 24 de ore pentru a „finaliza multe chestiuni”, a anunțat agenția de presă Belta, controlată de regimul de la Minks.

Întâlnirile au avut loc la Sankt Petersburg, la micul dejun de marți dimineață, la Muzeul Rusiei, precum și la un summit informal al Comunității Statelor Independente (CSI) ieri seară.

„Ieri am discutat o mulțime de probleme nu doar la un ceai, ci și noaptea târziu, când ne întorceam acasă. Uneori este nevoie de ani de zile pentru ca unele state să discute atât de multe lucruri într-o perioadă atât de scurtă de timp. Între timp, seara am pus multe puncte pe "i", continuând dialogul nostru de la Minsk, deoarece a fost vorba în principal despre economie”, a spus Lukașenko, potrivit The Guardian.

„Deși ținem legătura tot timpul, din când în când apar unele probleme, așa că trebuie să le abordăm și să luăm deciziile necesare pentru a le rezolva într-un mod mai eficient”, a declarat Vladimir Putin.

12:52 27.12.2022

Un civil ucis și trei răniți în atacurile rusești asupra Ucrainei din ultima zi

Volodimir Kovalov (77 de ani) cară vreascuri cu bicicleta sa, în satul Posad-Pokrovs'ke, regiunea Herson, 26 decembrie 2022.
Volodimir Kovalov (77 de ani) cară vreascuri cu bicicleta sa, în satul Posad-Pokrovs'ke, regiunea Herson, 26 decembrie 2022.

Un civil a fost ucis și alți trei au fost răniți în urma unor atacuri rusești pe teritoriul Ucrainei în ziua de 26 decembrie, potrivit șefului adjunct al Biroului președintelui Ucrainei, Kirilo Timoșenko, transmite Ukrinform.

Conform autorităților ucrainene, un civil a fost ucis în regiunea Harkov, doi au fost răniți în regiunea Donețk, iar unul în regiunea Herson.

Ucraina spune că a documentat peste 76.000 de crime de război rusești de când a început invazia la scară largă, în luna februarie.

13:34 27.12.2022

ISW: Vladimir Putin nu s-a oferit să negocieze cu Ucraina. Este o dezinformare

Vladimir Putin vorbește într-o conferință de presă, după o reuniune a Consiliului de Stat privind politica de tineret, Moscova, 22 decembrie 2022.
Vladimir Putin vorbește într-o conferință de presă, după o reuniune a Consiliului de Stat privind politica de tineret, Moscova, 22 decembrie 2022.

Comentariile lui Vladimir Putin potrivit cărora ar fi „gata să negocieze cu toate părțile” implicate în conflictul din Ucraina fac parte dintr-o campanie de dezinformare deliberată, menită să inducă Occidentul în eroare pentru a face concesii, consideră thinktank-ul american Institute for the Study of War.

„Putin, într-un interviu televizat, a declarat că nu crede că războiul se apropie de o "linie periculoasă" și a precizat că Rusia nu are de ales decât să continue să-și apere cetățenii, înainte de a declara că Rusia "este pregătită să negocieze cu toate părțile" implicate în conflict.

Putin nu a declarat în mod explicit că Rusia este pregătită să negocieze direct cu Ucraina, menținându-și în schimb narațiunea falsă potrivit căreia Ucraina - pe care a numit-o pur și simplu "cealaltă parte" - a încălcat eforturile diplomatice ale Rusiei înainte de invazie. Discuțiile lui Putin despre negocieri s-au axat pe discuții putative cu Occidentul, mai degrabă decât cu Ucraina, și reflectă acuzațiile sale continue potrivit cărora Ucraina este doar un pion occidental fără nicio agenție reală”, se arată în analiza publicată de Institutul pentru Studierea Războiului, conform The Guardian.

Comentariile de sâmbătă ale președintelui rus nu au fost „o abatere de la această linie retorică”, continuă ISW. În schimb, ele fac „parte dintr-o campanie de dezinformare care vizează inducerea în eroare a Occidentului pentru a împinge Ucraina să facă o concesie preliminară”.

„Kremlinul nu a publicat transcrierea integrală a interviului lui Putin pe site-ul său oficial, spre deosebire de obiceiul său obișnuit, probabil pentru a facilita denaturarea declarației integrale a lui Putin, difuzată inițial în limba rusă, și pentru a evidenția declarația sa vagă privind negocierile”, a subliniat ISW.

Potrivit thinktank-ului, Vladimir Putin este „probabil îngrijorat de lipsa de sprijin pentru războiul său din Ucraina în rândul elitelor”.

14:30 27.12.2022

Zelenski: Libertatea are un preț mare, dar sclavia costă și mai mult

Președintele Ucrainei a transmis marți dimineață un mesaj, pe canalul său de Telegram, în care afirmă că „libertatea are un preț mare, dar sclavia costă și mai mult”.

„În această bătălie, avem o singură armă puternică și eficientă. Ciocanul și sabia spiritului și conștiinței noastre. Curajul și bravura. Virtuțile care ne înclină să facem fapte bune și să învingem răul”, a completat Volodimir Zelenski.

„Principalul act de curaj este rezistența și ducerea până la capăt a propriei lucrări în ciuda a orice. Adevărul ne luminează calea. Noi îl cunoaștem. Îl protejăm. Adevărul nostru este o luptă pentru libertate”, se mai arată în mesajul său.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG