Se duc lupte grele pentru Kreminna, un important oraș din Luhansk
Șeful administrației militare regionale Luhansk, Serhii Haidai, a declarat marți că au loc lupte grele în apropiere de orașul ucrainean Kreminna, la nord-vest de Lisiceansk.
Campania Kievului de recucerire a orașului a început în toamnă, transmite The New York Times, precizând că Rusia controlează cea mai mare parte a regiunii Luhansk.
„Trupele de ocupație rusești au reușit să construiască o apărare foarte puternică într-o lună, chiar puțin mai mult. Ele aduc acolo o cantitate uriașă de rezerve și echipamente. Își reînnoiesc constant forțele”, a spus Haidai.
El a precizat că forțele ruse au suferit un număr mare de pierderi, dar continuă să aducă personal nou „pentru că înțeleg că dacă pierd Kreminna, în principiu, întreaga linie de apărare se va prăbuși”.
Potrivit NYT, forțele ucrainene se apropie din ce în ce mai mult de Kreminna, fiind un nou semn că partea de nord a regiunii Luhansk rămâne una dintre cele mai disputate părți ale câmpului de luptă. În prezent, regiunea este ocupată aproape în întregime de Rusia.
Inclusiv președintele Volodimir Zelenski a făcut referire la acest oraș, în discursul său de luni seară.
„Un scurt bilanț al zilei de astăzi - o altă zi dintr-o altă săptămână a rezistenței noastre. În primul rând, în prima linie. Bahmut, Kreminna și alte zone din Donbas, care necesită acum forță și concentrare maximă. Situația de acolo este dificilă, acută. Ocupanții folosesc toate resursele pe care le au la dispoziție - și acestea sunt resurse semnificative - pentru a stoarce cel puțin un avans”, a spus el.
Importanța orașului Kreminna
Campania ucraineană de recucerire a orașului Kreminna a început în toamnă, cam în același timp în care forțele sale au recucerit orașul Liman, în Donețk, la sfârșitul campaniei din Harkov din nord-estul țării, care a împins forțele rusești înapoi spre granița țării lor.
De atunci, au fost purtat o serie de bătălii și dueluri de artilerie pe autostrăzi și în mici așezări în jurul Kreminna și la nord-vest, în orașul Svatove. Forțele rusești au preluat ambele localități la începutul invaziei.
Recucerirea celor două orașe, precum și a unui al treilea, Starobilsk, ar putea permite forțelor ucrainene să își continue înaintarea spre granița cu Rusia și să recupereze mai multe teritorii confiscate de Moscova, precizează NYT.
De asemenea, ar oferi Ucrainei controlul asupra unui triunghi de drumuri care asigură accesul la două orașe mai mari mai la sud, Sievierodonețk și Lisiceansk, care au căzut în mâinile Rusiei în timpul verii.
O alertă de raid aerian a fost declanșată pe întreg teritoriul Ucrainei
Alerta de raid aerian a fost declanșată pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv în Pensinsula Crimeea, potrivit publicației Nexta.
Publicația Kyiv Independent citează grupurile de monitorizare din Belarus, care raportează decolarea unor avioane militare de pe un aerodrom din această țară.
Deocamdată nu sunt cunoscute alte informații.
Ministrul ucrainean al Energiei se așteaptă la atacuri masive de Anul Nou
Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, a declarat, potrivit CNN, că situația alimentării cu electricitate rămâne „extrem de dificilă” în întreaga țară din cauza bombardamentelor rusești.
Anul Nou, a adăugat acesta, ar putea veni cu riscuri chiar mai mari. „Cred că Anul Nou este un moment în care [rușii] vor încerca să provoace un nivel maxim de distrugere a sistemului energetic”, a spus Halușcenko la televiziunea ucraineană.
Luni seară, 9 milioane de ucraineni nu aveau curent electric, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.
Parlamentarul rus milionar Pavel Antov a murit în India
Pavel Antov a căzut, duminică, de la o fereastră a hotelului în care era cazat, transmitere presa rusă citată de BBC.
Cu doar două zile înainte, un alt membru al grupului cu care Antov vizita India a murit la același hotel. Vladimir Budanov ar fi avut un atac cerebral.
Potrivit BBC, moartea lui Antov, care era și parlamentar din partea partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unită, este doar cea mai recentă dintr-un șir de morți suspecte ale unor ruși bogați petrecute după invadarea Ucrainei, în 24 februarie 2022. Unii dintre aceștia criticaseră invazia înainte de a fi găsiți morți.
Antov a negat în timpul verii că o postare de pe contul său de WhatsApp, critică față de urmările războiului ordonat de Vladimir Putin, i-ar fi aparținut. Postarea a dispărut, iar Antov a insistat că nu îi aparținea lui, că el ar fi fost un susținător al „operațiunii speciale” – așa cum numește Kremlinul războiul declanșat împotriva Ucrainei.
Poliția din India nu ar fi identificat elemente criminale în moartea celor doi prieteni ruși la doar două zile distanță, în același hotel, după cum a declarat pentru agenția rusă de știri Tass consulul rus din Kolkata/ India.
BBC amintește că mai mulți magnați ruși au murit în ultimele luni în împrejurări misterioase, cel mai recent caz fiind cel al șefului Lukoil, Ravil Maganov, care ar fi căzut de la geamul unui spital din Moscova în luna septembrie.