Linkuri accesibilitate

Militari ucraineni pozează într-o fotografie la intrarea în orașul Izium din regiunea Harkov, eliberat de sub ocupație rusă, 17 septembrie 2022.
Militari ucraineni pozează într-o fotografie la intrarea în orașul Izium din regiunea Harkov, eliberat de sub ocupație rusă, 17 septembrie 2022.

Război în Ucraina | Sute de arestați după protestele din Rusia. Președintele Consiliului European: UE, „neclintită” în susținerea Ucrainei

Ziua 210 a invaziei: Vladimir Putin mobilizează rezerviștii, în timp ce Statele Unite și aliații NATO condamnă planurile autorităților pro-ruse din patru regiuni ucrainene de a organiza așa-zise referendumuri prin care să fie anexate la Rusia.

Evenimentele zilei - 21 septembrie

17:32 21.9.2022

Șeful NATO: Putin a calculat greșit invazia din Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru agenția de știri Reuters că speră ca războiul dintre Ucraina și Rusia „să se încheie la masa negocierilor”.

Potrivit BBC, el insistă că acest lucru se poate întâmpla doar dacă Kievul obține un rezultat acceptabil în orice acord la care se va ajunge.

Vorbind după ce Vladimir Putin a făcut apel la prima mobilizare a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, Stoltenberg spune că discursul sugerează că liderul rus a subestimat invadarea Ucrainei. Putin „a făcut o mare greșeală de calcul”, a adăugat el.

Secretarul general al NATO, care se află, de asemenea, la New York pentru Adunarea Generală a ONU, a declarat că aliații NATO prezenți vor continua să ofere „sprijin fără precedent Ucrainei” pe durata războiului.

16:41 21.9.2022

Olaf Scholz: Decizia lui Putin de a mobiliza rezerviști, un „act de disperare”

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a condamnat miercuri în timpul unui interviu cu reporterii adunați la sediul ONU de la New York decizia președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a mobiliza 300.000 de rezerviști pentru războiul din Ucraina.

Potrivit BBC, Scholz a transmis că decizia lui Putin reflectă un „act de disperare” și a dat asigurări că Germania nu va accepta rezultatul așa-ziselor „referendumuri” ce vor avea loc pe teritoriile ocupate de Rusia din sudul și estul Ucrainei.

Anunțul cancelarului german reflectă, de altfel, poziția Occidentului cu privire la organizarea unor astfel de scrutine. După anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, Occidentul a refuzat să recunoască pretențiile de suveranitate ale Moscovei.

Până în momentul de față, doar câteva țări recunosc peninsula Crimeea ca făcând parte din Moscova, printre care Iran și Coreea de Nord - ambele, state paria.

16:05 21.9.2022

Președintele Consiliului European: UE rămâne „neclintită” în susținerea Ucrainei

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat miercuri pe Twitter că Uniunea Europeană rămâne „neclintită” în sprijinul ei pentru Ucraina și a adăugat că există „un singur agresor” în războiul din Ucraina, și anume Rusia, potrivit The Guardian.

15:57 21.9.2022

Autoritățile ruse: Protestele nu vor fi tolerate

Imagine cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în timpul discursului de mai devreme privind mobilizarea parțială a populației din Rusia.
Imagine cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în timpul discursului de mai devreme privind mobilizarea parțială a populației din Rusia.

Biroul procurorului din Moscova a transmis miercuri că participarea la proteste și la „evenimente de masă” neaprobate de autorități este o infracțiune ce poate fi pedepsită cu „închisoare de până la 15 ani”, scrie BBC.

Procuratura Moscovei a postat mesajul pe Telegram ca un avertisment aparent pentru persoanele ce se gândesc să iasă în stradă în această seară pentru a protesta față de decizia guvernului de a recruta rezerviști pentru a lupta în Ucraina.

Între timp, diverse canale de Telegram relatează că în Orientul Îndepărtat al Rusiei au început proteste împotriva mobilizării. Se crede că zece persoane ar fi fost deja reținute în Irkutsk.

În ultimele luni, Rusia a luat măsuri drastice împotriva protestelor. Agenția independentă media ce militează pentru drepturile omului, OVD-info, estimează că 16.437 de persoane au fost reținute de la începutul războiului din Ucraina, la 24 februarie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG