Linkuri accesibilitate

UKRAINE-CRISIS/WINTER
UKRAINE-CRISIS/WINTER

Război în Ucraina | Kievul cere ajutor pentru alimentarea cu gaze. SUA finalizează planurile pentru a trimite Patriot

SUA au trimis Ucrainei prima tranșă de echipamente destinate menținerii în funcțiune a rețelei electrice, promise la reuniunea NATO de acum două săptămâni de la București. La Paris are loc o conferință internațională menită să identifice și să răspundă celor mai urgente nevoi ale Ucrainei.

10:50 13.12.2022

Întâlnire la Paris pentru ajutor de urgență pe timpul iernii

Reprezentanți din circa 70 de țări și instituții se întâlnesc, marți, la Paris la o conferință menită să decidă ajutor de urgență pentru Ucraina afectată de temperaturi sub zero °C și cu distrugeri masive ale infrastructurii energetice.

Ajutorul vizează asigurarea de apă, alimente, energie și materiale sanitare pentru Ucraina până în martie 2023.

Regiunea Odesa a rămas în beznă
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00

O întâlnire separată (între Franța, Ucraina și circa 500 de companii) va analiza ce investiții și soluții sunt disponibile pe termen scurt și lung.

Potrivit Reuters, prioritatea discuțiilor de marți este găsirea soluțiilor pentru ca infrastructura electrică a Ucrainei să mai poată fi reparată și folosită, iar conductele de apă să fie protejate de îngheț. Participanții ar urma să pună bazele înființării unei platforme online care să pună în acord nevoile concrete ale Ucrainei cu sprijinul care poate fi oferit.

La sosirea la conferință, președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat despre situația de pe front că ar exista un acord de eliminare a armamentului greu din zona centralei nucleare Zaporojie, transmite The Guardian. Luptele din zona Zaporojie provoacă de luni de zile îngrijorări majore cu privire la riscul producerii unui accident nuclear.

11:56 13.12.2022

Miniștrii Energiei din UE discută plafonarea prețului plătit pentru gaze

Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană analizează, la reuniunea de marți de la Bruxelles, posibilitatea plafonării prețului plătit de țările membre pentru gaze.

Discuția vizează o propunere de „instituire a unui mecanism de corecție a pieței pentru a proteja cetățenii și economia împotriva prețurilor excesiv de mari”.

Potrivit documentului în discuție, „Agresiunea militară nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei și utilizarea ca armă a energiei de către Rusia au provocat o criză energetică fără precedent, afectând în mod deosebit Uniunea. Acest lucru a dus la o creștere abruptă a prețurilor la energie, ducând la inflație și compromițând securitatea aprovizionării cu energie. Rusia s-a angajat în întreruperi și manipulări intenționate ale aprovizionării cu energie, fapt care a afectat prețurile gazelor naturale din Europa și echilibrul formării prețurilor pe piețele energiei”.

Cehia, care deține președinția Consiliului UE, a transmis că miniștrii trebuie să decidă dacă statele membre sunt pregătite sau nu să ajungă la un acord, a declarat ministrul ceh al Industrie, Jozef Sikela, citat de Reuters.

13:08 13.12.2022

Rusia și Ucraina își arogă victorii militare în Donețk

Atât forțele ucrainene, cât și cele ruse au anunțat, marți, că ar fi înregistrat victorii importante în Donețk, estul Ucrainei, transmite Reuters.

Rusia pretinde că ar fi anexat Donețk în urma referendumurilor ilegale de la sfârșitul lunii septembrie, iar reprezentanții separatiștilor de aici spun că deși avansul este dificil în unele zone, jumătate din regiune ar fi acum sub controlul Rusiei.

Jurnaliștii Reuters precizează că nu pot verifica independent afirmația. Luptele grele din ultimele săptămâni din Donețk nu permit o estimare a zonelor care sunt controlate de fiecare dintre cele două părți.

Imagine din 11 decembrie din orașul Lîman, din Donețk, care a fost eliberat de forțele ucrainene pe 1 octombrie.
Imagine din 11 decembrie din orașul Lîman, din Donețk, care a fost eliberat de forțele ucrainene pe 1 octombrie.

13:41 13.12.2022

Ucraina blochează o importantă rută de aprovizionare a forțelor ruse în zona Zaporojie

Potrivit relatărilor din sudul Ucrainei, preluate de The Guardian, forțele ucrainene au reușit să provoace pagube semnificative podului peste râul Molochna, aflat în sudul orașului Melitopol.

În urma bombardamentelor din timpul nopții, podul din zona Zaporojie nu ar mai fi sigur pentru traficul militar greu pentru care era folosit de forțele ruse.

Potrivit Euromaidan Press, Melitopol este un centru logistic strategic, care face legătura cu Peninsula Crimeea, ocupată ilegal de Rusia în 2014.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG