Comandant rus spune că „blocul NATO” din Ucraina nu poate fi învins fără arme nucleare
Rusia nu poate „înfrânge blocul NATO” în Ucraina fără a folosi arme nucleare, a declarat marți un comandant rus din estul țării la televiziunea de stat, potrivit CNN.
Comandantul Alexander Khodakovsky al miliției ruse din regiunea Donețk a declarat la televiziunea Russia-1 că resursele Moscovei sunt limitate.
El a susținut, de asemenea, că Rusia se luptă acum cu întreaga lume occidentală, motiv pentru care următoarea escaladare a războiului din Ucraina poate fi „doar una: nucleară”.
„Nu avem resursele pentru a învinge blocul NATO cu mijloace convenționale. Dar avem arme nucleare pentru asta”, a spus Khodakovski.
SUA finalizează planurile de a trimite sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina - raport
Statele Unite finalizează planurile de a trimite sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, care ar putea fi anunțat chiar în această săptămână, potrivit unor oficiali americani.
Planul așteaptă să fie aprobat de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, înainte de a fi trimis președintelui Joe Biden pentru a fi semnat. Aprobarea este așteptată, au declarat pentru CNN doi oficiali americani și un înalt oficial al administrației.
Odată ce planurile vor fi aprobate, se așteaptă ca Patriot-urile să fie livrate rapid în zilele următoare, iar forțele ucrainene vor fi instruite pentru a le folosi la o bază a armatei americane din Grafenwoehr, Germania, au declarat oficialii.
Sistemul de apărare Patriot este considerat pe scară largă una dintre cele mai capabile arme cu rază lungă de acțiune pentru a se apăra împotriva rachetelor balistice și de croazieră care se apropie, scrie CNN. Acesta poate, potențial, să doboare rachete și avioane rusești la mare distanță de țintele lor prevăzute în interiorul Ucrainei.
În timp ce forțele rusești au lansat valuri de atacuri cu rachete și drone în Ucraina, Kievul a pledat pe lângă aliații săi occidentali pentru sisteme suplimentare și sofisticate de apărare aeriană. Atacurile recente asupra infrastructurii civile din Ucraina au reaprins presiunea asupra administrației Biden pentru a trimite aceste sisteme.
"Realitatea a ceea ce se întâmplă pe teren" a determinat administrația Biden să ia această decizie, a declarat un oficial.
Ministerul belarus al Apărării a anunțat marți o "verificare a pregătirii de luptă" a trupelor sale.
Exercițiile au loc în principal în nord-vestul țării, nu în apropierea graniței cu Ucraina. Acesta este unul din seria de anunțuri făcute de Belarus de la jumătatea lunii octombrie, despre care Kievul spune că este menit să alimenteze teama ucrainenilor și să dezinformeze armata ucraineană.
Purtătorii de cuvânt ai armatei ucrainene au declarat că șeful acesteia, Valeriu Zaluzhnyi, a avut o convorbire telefonică cu omologul său polonez Tomas Piotrowski, în cadrul căreia au discutat marți despre acest anunț. Belarus se învecinează cu Ucraina, precum și cu Polonia.
La jumătatea lunii octombrie, Belarus a anunțat un grup de lucru militar comun cu Rusia pentru a face față la ceea ce președintele său Aleksandr Lukașenko a descris ca fiind amenințarea Ucraina-Nato. Belarus și Rusia au declarat că au creat centre comune de pregătire militară în Belarus, iar Rusia a trimis trupe și echipamente.
În prezent, Belarus nu a trimis forțe în Ucraina, dar permite Rusiei să lanseze în mod regulat rachete de pe teritoriul său în Ucraina și a fost una dintre platformele de lansare cheie pentru atacul rusesc din februarie.
Analiștii spun că un potențial atac asupra Ucrainei dinspre nord ar avea probabil ca scop tăierea sau întreruperea aprovizionării care vine din Polonia, precum și întinderea forțelor ucrainene în întreaga țară.
Ucraina nu a exclus posibilitatea unui astfel de atac, dar ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat, în noiembrie, pentru Reuters că Ucraina este încrezătoare că poate respinge orice încercare.
Marți, purtătorul de cuvânt al serviciului de frontieră ucrainean, Andriy Demchenko, a declarat că nu au observat tipul de formațiune militară ofensivă la granița Ucrainei cu Belarus, care să indice că un atac este iminent.
Rusia a respins propunerea de pace a lui Zelnski și spune că Ucraina trebuie să accepte noile realități
Ucraina trebuie să ia în considerare noile "realități" teritoriale care includ anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene, a declarat Kremlinul ca răspuns la propunerea de pace în trei etape a președintelui Voloimir Zelenski.
Tot astăzi după-amiază s-au auzit sirene aeriene în toată Ucraina, inclusiv la Kiev.
Nu au existat rapoarte imediate despre atacuri, iar presa ucraineană a declarat că alertele ar fi putut fi declanșate de avioane de luptă MiG care au decolat din Riazan, în apropiere de granița Rusiei cu Ucraina, și au zburat spre Belarus.