Linkuri accesibilitate

UKRAINE-CRISIS/WINTER
UKRAINE-CRISIS/WINTER

Război în Ucraina | Kievul cere ajutor pentru alimentarea cu gaze. SUA finalizează planurile pentru a trimite Patriot

SUA au trimis Ucrainei prima tranșă de echipamente destinate menținerii în funcțiune a rețelei electrice, promise la reuniunea NATO de acum două săptămâni de la București. La Paris are loc o conferință internațională menită să identifice și să răspundă celor mai urgente nevoi ale Ucrainei.

07:46 13.12.2022

Premierul Ucrainei cere din nou sistemului Patriot. Apel cu privire la refugiați

Premierul Ucrainei, Denis Şmîhal, a făcut apel către Occident pentru furnizarea sistemului de apărare antiaerian și anti-rachetă Patriot, precum și altor sisteme de apărare moderne, amintind că distrugerile provocate de Rusia sistemului energetic ucrainean riscă să provoace un nou val de refugiați.

Potrivit The Guardian, Denis Şmîhal a declarat în ajunul unei conferințe umanitare pe care o organizează marți Franța, că Rusia vrea să determine, pe fondul venirii iernii, formarea unui „un nou val de migrație către Europa”.

Regiunea Odesa a rămas în beznă
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00

Șeful Consiliului Norvegian pentru refugiați, Jan Egeland, a declarat, luni, pentru Reuters că se așteaptă la sute de mii de refugiați din Ucraina să ajungă în Europa în timpul acestei ierni din cauza condițiilor „imposibile” din țară.

Milioane de ucraineni nu au căldură, apă potabilă sau electricitate din cauza atacurilor ruse asupra infrastructurii energetice. Potrivit Națiunilor Unite, aproape 18 milioane de oameni din Ucraina, 40% din populația țării, au în acest moment nevoie de ajutor umanitar.

Evenimentele zilei de luni, AICI.

07:49 13.12.2022

Ucraina solicită G7 organizarea unui summit de pace, arme și gaze

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a adresat, luni, liderii țărilor Grupului celor mai puternice economii - G7, mulțumind pentru ajutorul „istoric” dat Ucrainei de fiecare în parte și de Uniunea Europeană, care a fost reprezentată la întâlnire de președinții Comisiei și Consiliului.

Zelenski a propus organizarea unui summit internațional special, al „soluției globale pentru pace”, care ar urma să găsească soluții pentru aplicarea planului de pace în 10 puncte propus de Ucraina în noiembrie, la reuniunea G20.

În declarația de la finalul întâlnirii G7, liderii Grupului au reiterat sprijinul „neclintit și solidaritatea cu Ucraina în fața războiului de agresiune rus atât timp cât va fi nevoie”.

Președintele Ucrainei a cerut sprijin suplimentar pentru alimentarea Ucrainei cu gaz în contextul distrugerilor suferite de centralele electrice și mai multe arme. „Avem nevoie de mai multă artilerie cu rachete și de mai multe rachete cu rază lungă. Cu cât suntem mai eficienți cu astfel de arme, cu atât agresiunea rusă va fi mai scurtă”, le-a mai spus Zelenski liderilor G7.

09:00 13.12.2022

Ucraina: Rusia mai are rachete pentru câteva valuri de atacuri masive

Adjunctul serviciilor de informații militare ale Ucrainei, Vadim Skibițki, avertizează că Rusia are încă suficiente rachete pentru a lansa trei – patru valuri de atacuri masive asupra Ucrainei, transmite The New York Times.

Potrivit acestuia, Rusia folosește rachete vechi, de producție ucraineană, care au fost predate Moscovei în anii ’90, ca parte a unui acord ce viza garantarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Skibițki spune că astfel de rachete ucrainenei au fost identificate după atacurile masive din octombrie.

10:20 13.12.2022

SUA au livrat Ucrainei primele elemente de sprijin pentru infrastructura energetică

Oficiali americani citați de Reuters au anunțat că SUA au trimis deja Ucrainei primele componente din pachetul de sprijin promis pentru redresarea infrastructurii de energie electrică distruse de bombardamentele rusești.

Valoarea primei tranșe de echipamente este de 13 milioane de dolari, iar încă două transporturi ar urma să părăsească SUA săptămâna aceasta.

În urmă cu două săptămâni, la reuniunea NATO de la București, liderii Alianței au anunțat diversificarea ajutorului oferit Ucrainei prin adăugarea elementelor de infrastructură energetică - generatoare, combustibil, componente pentru rețelele de transport.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, preciza că ajutorul din partea SUA urma să ajungă cât de repede va fi posibil în condițiile în care în Ucraine erau deja temperaturi de îngheț, iar bombardamentele rusești afectaseră infrastructura esențială.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG