Peste 16.000 de disidenți ruși au fost arestați de la invazia rusească în Ucraina
Peste 16.000 de ruși au fost reținuți de Kremlin pentru că au protestat împotriva invaziei Ucrainei, scrie BBC care citează un grup de apărare a drepturilor omului.
Raportul grupului OVD-Info, un monitor independent rus al drepturilor omului, spune că aproximativ 16.437 de persoane au fost arestate pentru o serie de infracțiuni din februarie.
Suspecții au fost sechestrați pentru că au manifestat în stradă și au făcut comentarii pe rețelele de socializare. Cifra include, de asemenea, persoane arestate pur și simplu pentru că s-au referit la conflict drept „război”, termen ilegal în Rusia.
Majoritatea arestărilor au avut loc în primele două luni de conflict, ceea ce sugerează că o mare parte a opoziției interne din Rusia a fost înăbușită de represiunea puternică a guvernului.
Raportul vine în momentul în care autoritățile l-au arestat pe proeminentul critic de la Kremlin, Evgheni Roizman, sub acuzația de „discreditare a armatei”.
Atac rusesc cu rachete asupra unui tren de pasageri la vest de Donețk. 15 persoane au murit, 50 au fost rănite
Rachete rusești au lovit miercuri un tren de pasageri într-o gară din estul Ucrainei, ucigând cel puțin 15 persoane și rănind alte 50, a declarat președintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters.
Într-o adresă video adresată Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Zelenski a spus că rachetele rusești au lovit trenul în micul oraș Ciaplîne, la aproximativ 145 km vest de Donețk.
Ceaplîne este o așezare de tip urban din raionul Vasîlkivka, regiunea Dnipropetrovsk, Ucraina. În afara localității principale, mai cuprinde și satele Juravlînka, Kasaieve, Petrîkove și Rivne.
Ucraina și-a marcat miercuri ziua independenței, iar Zelenski a avertizat din timp că Rusia ar putea încerca să perturbe sărbătorile.
„Patru vagoane de pasageri sunt acum în flăcări. Până acum, cel puţin 15 persoane au fost ucise şi aproximativ 50 de persoane au fost rănite", a spus Zelenskiy.
„Salvatorii lucrează, dar, din păcate, numărul morților ar putea crește”.
„Nu există crimă de război pe care ocupanții ruși să nu o fi comis încă pe teritoriul Ucrainei. În cadrul ședinței Consiliului de Securitate al ONU, am subliniat că dacă Rusia nu va fi oprită de victoria Ucrainei, toți acești criminali ruși vor ajunge inevitabil și în alte țări. Europa, Asia, Africa, America Latină - urme ale criminalilor de război ruși sunt deja peste tot, iar noi toți trebuie să ne unim și să acționăm cât mai hotărât posibil, astfel încât să nu mai existe urme de rachete rusești și orașe arse de artileria rusă altceva”, a scris Zelenski pe pagina sa de Facebook.
Rusia a negat în mod repetat că forțele sale vizează ținte civile. În aprilie, cel puțin 57 de persoane au murit când rachetele rusești au lovit gara din orașul Kramatorsk.
Boris Johnson vizitează Kievul și anunță un sprijin de 54 de milioane de lire sterline
Boris Johnson vizitează Kiev, anunțând un sprijin de 54 de milioane de lire sterline.
Premierul a efectuat o vizită neașteptată în Ucraina pentru a anunța sprijin suplimentar, inclusiv sisteme de supraveghere fără pilot și sisteme de rachete pentru armata ucraineană.
„Boris Johnson, întreaga țară vrea să-ți mulțumească nu doar verbal, ci și istoric pentru susținerea constantă și puternică. Așa că astăzi numele tău a apărut pe Aleea Curajului. Prietene, îți mulțumesc pentru vizita de astăzi și sprijinul puternic constant pentru țara și poporul nostru. Întotdeauna bucuros să vă văd pe pământ ucrainean!”, a scris Zelenski pe pagina sa de Facebook.
Și Boris Johnson a explicat motivele vizitei sale neașteptate: „Ce se întâmplă în Ucraina contează pentru noi toți. Acesta este motivul pentru care sunt la Kiev astăzi. De aceea, Marea Britanie va continua să fie alături de prietenii noștri ucraineni. Cred că Ucraina poate și va câștiga acest război”, a scris Boris Johnson pe pagina sa de Facebook.
De Ziua Independenței Ucrainei, instituțiile statului român au fost luminate în culorile drapelului ucrainean
Ucraina este recunoscătoare României pentru asistenţa semnificativă furnizată încă din prima zi a războiului, a declarat, miercuri, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Igor Prokopciuk, la ceremonia de Ziua Independenței Ucrainei.
„Apreciez foarte mult că drapelul ucrainean este arborat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe al României şi că sediul acestuia, precum şi clădirile Parlamentului şi ale Guvernului României sunt luminate în culorile drapelului ucrainean", a transmis oficialul. Și Palatul Cotroceni a fost iluminat miercuri seară în culorile drapelului Ucrainei.