Linkuri accesibilitate

Centrala de la Zaporojie
Centrala de la Zaporojie

Războiul din Ucraina | Marea Britanie a eliminat 97% din importurile de energie din Rusia. Linia electrică cu Zaporojie, restabilită

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat noaptea trecută că au fost confirmate 22 de decese în urma atacurilor cu rachete rusești, în Ceaplîne, la vest de regiunea Donețk. La finalul Zilei Independenței, el a promis din nou ucrainenilor victorie în fața invadatorilor ruși.

Principalele știri:

21:16 25.8.2022

O misiune AIEA ar putea ajunge la Zaporojie

Ministrul ucrainean al energiei, German Galușcenko, a declarat că AIEA ar putea vizita zilele următoare centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub control rusesc, scrie The Guardian.

Șeful agenției ONU, Rafael Grossi, a declarat anterior că echipa sa este „foarte, foarte aproape” de momentul unei vizite la cea mai mare centrală din Europa.

21:00 25.8.2022

Ucraina: Linia electrică către centrala nucleară de la Zaporojie a fost restaurată

Ultima linie electrică care furnizează energie electrică centralei nucleare de la Zaporojie/ Ucraina, aflată sub control rusesc, a fost restaurată, potrivit organului de pază nuclear al ONU, care citează Ucraina.

Aceasta vine după ce operatorul de energie nucleară din Ucraina, Energoatom, a declarat că centrala nucleară a fost deconectată de la rețeaua națională a Ucrainei pentru prima dată în aproape 40 de ani de funcționare.

Linia electrică finală care conectează centrala la rețea a fost întreruptă de două ori de incendiile la gropile de cenușă ale unei centrale electrice pe cărbune din apropiere, a spus operatorul joi.

Deconectarea centralei ridică riscul defecțiunii catastrofale a sistemelor de răcire pentru reactoarele sale și barele de combustibil uzat, care funcționează cu energie electrică.

„Ucraina a declarat AIEA că ZNPP, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a pierdut de cel puțin două ori conexiunea la linia electrică în timpul zilei, dar că în prezent a fost din nou deschisă”, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

20:31 25.8.2022

Sistemele informatice din Republica Moldova atacate de hackerii ruși

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) din Republica Moldova informează că, în ultimele 72 de ore, „au fost contracarate mai multe tentative de atacuri cibernetice asupra sistemelor informaționale de importanță statală.”

Ținta atacurilor au fost circa 80 de sisteme informaționale, platforme și portaluri publice, impactul asupra funcționării acestora fiind unul limitat, arată sursa citată.

„Natura atacurilor este complexă, pe mai mulți vectori, având un caracter adaptiv continuu la măsurile de răspuns întreprinse”, transmite STISC.

„Intensitatea acestora s-a modificat, crescând continuu pe parcursul zilei și putere redusă pe parcursul nopții (...). Scopul acestor tentative de atac cibernetic a fost de a cauza indisponibilitatea resurselor informaționale ale statului prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, având obiectivul de a suprasolicita resursele de procesare ale sistemelor informaționale.”

20:14 25.8.2022

Conversație Biden - Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că a avut „o conversație grozavă” cu omologul său american Joe Biden și i-a mulțumit pentru sprijinul „neclintit”.

Declarația vine la o zi după ce Biden a anunțat o nouă asistență militară pentru Ucraina de aproape 3 miliarde de dolari, inclusiv rachete antiaeriene, artilerie, apărare împotriva dronelor și echipamente radar.

Noul pachet este cea mai mare tranșă de ajutor militar al SUA până în prezent, aducând la peste 13 miliarde de dolari totalul pe care SUA l-au furnizat sau au promis Kievului sub administrația Biden.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG