Linkuri accesibilitate

Centrala de la Zaporojie
Centrala de la Zaporojie

Războiul din Ucraina | Marea Britanie a eliminat 97% din importurile de energie din Rusia. Linia electrică cu Zaporojie, restabilită

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat noaptea trecută că au fost confirmate 22 de decese în urma atacurilor cu rachete rusești, în Ceaplîne, la vest de regiunea Donețk. La finalul Zilei Independenței, el a promis din nou ucrainenilor victorie în fața invadatorilor ruși.

Principalele știri:

07:43 25.8.2022

Peste 20 de morți și zeci de răniți după ce Rusia atacă cu rachete un tren de pasageri

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, miercuri noapte, într-un mesaj video, că 22 de persoane au murit în urma atacurilor cu rachete din Ceaplîne, la circa 145 de km vest de Donețk și 120 de km est de Zaporojie, unde a fost bombardată gara din localitate.

„Până la această oră sunt 22 de morți. Cinci dintre ei au ars în interiorul unui vagon. A murit și un adolescent de 11 ani – o rachetă i-a distrus casa. În gară continuă operațiunile de căutare a supraviețuitorilor și salvare. Ocupanții vor fi făcuți răspunzători pentru tot ce am făcut și, cu siguranță, îi vom alunga de pe pământurile noastre”, a transmis Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei a transmis mesajul în ultimele ore ale Zilei Independenței Ucrainei, care a marcat 31 de ani de independență față de Uniunea Sovietică, dar și șase luni de la invadarea țării la ordinul lui Vladimir Putin.

El avertizase că Rusia ar putea pune la cale atacuri „brutale” de Ziua Independenței.

Ulterior, un consilier al președintelui Zelenski a transmis într-o declarație că Rusia a bombardat Ceaplîne de două ori – un băiat a murit după ce o rachetă i-a lovit locuința, iar 21 de persoane au murit ulterior, când mai multe rachete au lovit gara din oraș și au incendiat cinci vagoane de tren, transmite Reuters.

Alți consilieri ai președintelui au transmis, miercuri că au avut loc „bombardamente masive de Ziua Independenței” și că dacă Kievul a scăpat de bombardamente, nu la fel au stat lucrurile în Harkov, Nikolaiev, Nikopol și Dnipro.

08:00 25.8.2022

SUA: Rusia e pregătită să anunțe false referendumuri în mai multe regiuni ucrainene

Reprezentantul Consiliului de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că SUA au informații potrivit cărora Rusia pregătește organizarea unor false referendumuri în Ucraina, posibil chiar în următoarele zile. Un anunț ar putea fi formulat săptămâna aceasta, a spus el.

Ar fi vizate Herson, Zaporojie, și regiunile Donețk și Luhansk.

John Kirby este acum purtătorul de cuvânt al Consiliului Securității Naționale a SUA. Amiral în rezervă, el a fost purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
John Kirby este acum purtătorul de cuvânt al Consiliului Securității Naționale a SUA. Amiral în rezervă, el a fost purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

„SUA și comunitatea internațională au spus clar că orice încercare de a controla teritoriul suveran al Ucrainei nu va fi considerată legitimă”, a precizat Kirby, care a explicat că e de așteptat ca Rusia să manipuleze rezultatul votului și să pretindă în mod fals că populația ar dori să se alăture Rusiei.

Potrivit datelor furnizate de serviciile de informații ale SUA, Rusia ar fi îngrijorată totuși că prezența la vot va fi una extrem de redusă.

John Kirby, a declarat că președintele SUA va discuta, joi, cu cel al Ucrainei și va reitera sprijinul pe care Washingtonul continuă să îl acorde Kievului, potrivit CNN.

Nu există deocamdată planuri pentru o vizită a lui Joe Biden la Kiev, a adăugat Kirby

08:30 25.8.2022

ONU: Prizonierii de război nu pot fi judecați. SUA: Procesul prizonierilor de la Mariupol ar fi ilegal

Națiunile Unite și SUA au exprimat îngrijorare cu privire la posibila organizare de Rusia a unor false procese ale prizonierilor de război, la Mariupol.

„Conform dreptului internațional, prizonierii de război au imunitate de combatant și nu pot fi urmăriți penal pentru că au participat la ostilități sau pentru acte de război legale, comise în timpul conflictului armat, chiar dacă astfel de acte ar constitui altfel o infracțiune în temeiul legislației interne", a spus purtătoarea de cuvânt a Biroului ONU pentru drepturile omului, Ravina Shamdasani, la Geneva, potrivit The Guardian.

Ea a menționat relatările potrivit cărora rușii ar pregăti la Mariupol cuști în care să fie ținuți prizonierii în timpul unor presupuse procese.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a transmis într-o declarație că prin organizarea de tribunale în Mariupol, împotriva „bravilor apărătorilor ai Ucrainei, Kremlinul încearcă să-și îndepărteze responsabilitatea pentru războiul de agresiune al președintelui Putin și să distragă atenția de la dovezile copleșitoare ale atrocităților pe care le-au comis forțele ruse în Ucraina”.

Aceste „procese-spectacol sunt ilegale, o batjocură a justiției și le condamnăm ferm. /.../ Cerem Rusiei să respecte legislația internațională”, adaugă declarația Departamentului de Stat.

09:13 25.8.2022

Atac cu rachetă în nordul Kievului

Șeful administrației militare din regiune Kiev a transmis că forțele Rusiei au lansat două atacuri cu rachetă în timpul nopții în districtul Vîșhorod, la nord de centrul capitalei Ucrainei.

Potrivit Ukrinform, până dimineață nu fuseseră anunțate victime sau distrugeri ale unor clădiri rezidențiale sau obiective de infrastructură.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG