Rusia: Campania militară în Ucraina este încetinită pentru reducerea victimelor civile. Ucraina spune altceva
Rusia susține că încetinirea ritmului campaniei sale militare în Ucraina este deliberată și determinată de necesitatea reducerii victimelor civile.
„Se face totul pentru a evita victimele civililor. Desigur, acest lucru încetinește ritmul ofensivei, dar facem asta în mod deliberat”, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.
Cel mai important oficial al serviciilor secrete militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat că ofensiva Rusiei încetinește din cauza oboselii morale și fizice din rândurile sale și a bazei de resurse „epuizate” a Moscovei.
Orașul Haga cere dispensă de la sancțiunile împotriva Rusiei pentru că nu găsește înlocuitor pentru Gazprom
Orașul Haga din Țările de Jos a anunțat că va cere o scutire temporară de la sancțiunile UE împotriva Rusiei, pentru că se străduiește să găsească un nou furnizor de gaze care să înlocuiască pe furnizorul rus Gazprom.
Orașul a declarat că a organizat o licitație la nivel european în iunie și iulie, dar nu a reușit să atragă nicio ofertă de la potențiali furnizori, relatează Reuters.
Într-o scrisoare către consiliul orașului, consilierul Saskia Bruines a scris: „Vom cere o scutire pentru aranjamentul nostru actual până la 1 ianuarie 2023 pentru a garanta siguranța aprovizionării și pentru a facilita negocierile.”
Marea Britanie a eliminat în proporție de 97% importurile de energie din Rusia
Datele ONS arată că, până în iunie, guvernul Regatului Unit și-a atins deja obiectivul de a elimina treptat importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului 2022 și de a pune capăt importurilor de gaze naturale lichefiate cât mai curând posibil după aceea.
Marea Britanie nu mai importă energie din Rusia pentru prima dată după ce comerțul dintre cele două țări s-a prăbușit după ce Kremlinul a ordonat invadarea Ucrainei în februarie.
Cifrele Oficiului pentru Statistică Națională (ONS) publicate la șase luni de la invadarea Ucrainei arată că, în iunie, importurile Marii Britanii din Rusia au scăzut cu 97% și s-au situat la doar 33 de milioane de lire sterline, pe măsură ce sancțiunile au intrat în vigoare.
În cele 12 luni care au precedat războiul, Marea Britanie a importat în medie 499 de milioane de lire sterline de combustibil din Rusia, dar această cifră a scăzut la zero, pentru prima dată când s-a întâmplat acest lucru de la începutul înregistrărilor moderne în 1997. ONS a spus că Regatul Unit a fost compensând prin creșterea importurilor de petrol rafinat din Arabia Saudită, Kuweit, Țările de Jos și Belgia.
Importurile de alte bunuri rusești – inclusiv vodcă – au fost, de asemenea, eliminate în urma invaziei Ucrainei. Au fost anunțate interdicții pentru o gamă de produse rusești, inclusiv fier și oțel, argint, aur, produse din lemn și bunuri de ultimă generație, precum și tarife suplimentare ridicate pentru alte articole.
Exporturile din Marea Britanie către Rusia au scăzut, de asemenea, drastic, dar într-o măsură mai mică decât importurile, deoarece unele bunuri – precum produsele farmaceutice – au fost scutite de regimul de sancțiuni impus după invazia din 24 februarie.
ONS a spus că exporturile au fost de 83 de milioane de lire sterline în iunie - o scădere de 67% în comparație cu media pe 12 luni de 251 de milioane de lire sterline pe lună în anul care a precedat războiul.
Exporturile majorității mărfurilor către Rusia au scăzut substanțial între februarie și iunie, mașinile și echipamentele de transport scăzând cu 118 milioane de lire sterline (91,3%).
Produsele chimice au fost singura marfă exportată în Rusia care a crescut în această perioadă, determinată de o creștere de 39,1 milioane de lire sterline (61,8%) a exporturilor de produse medicinale și farmaceutice.
Conversație Biden - Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că a avut „o conversație grozavă” cu omologul său american Joe Biden și i-a mulțumit pentru sprijinul „neclintit”.
Declarația vine la o zi după ce Biden a anunțat o nouă asistență militară pentru Ucraina de aproape 3 miliarde de dolari, inclusiv rachete antiaeriene, artilerie, apărare împotriva dronelor și echipamente radar.
Noul pachet este cea mai mare tranșă de ajutor militar al SUA până în prezent, aducând la peste 13 miliarde de dolari totalul pe care SUA l-au furnizat sau au promis Kievului sub administrația Biden.