Linkuri accesibilitate

Ucraineni într-un vehicul blindat - Donețk, Ucraina, 3 octombrie 2022
Ucraineni într-un vehicul blindat - Donețk, Ucraina, 3 octombrie 2022

Război în Ucraina | Retrageri bruște ale Rusiei din estul și sudul Ucrainei. Decret semnat de Zelenski care exclude negocierile cu Putin

Forțele ucrainene au înregistrat noi victorii și au avansat pe frontul din sud, în provincia Herson. Rusia a atribuit pierderile superiorității Ucrainei în privința dotărilor armate. SUA anunță noi livrări de armament.

Principalele știri:

23:31 4.10.2022

Miss Crimeea, amendată pentru că a interpretat un cântec popular ucrainean. Prietena ei, condamnată la 10 zile de închisoare

Două femei din Crimeea anexată de Rusia, printre care Miss Crimeea, au fost găsite vinovate de discreditarea armatei ruse, pentru că au cântat un cântec popular ucrainean într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, au declarat autoritățile locale, citate de The Guardian.

Olga Valeieva, care a câștigat concursul de frumusețe Miss Crimeea 2022, și o prietenă au interpretat cântecul Chervona Kalyna pe un balcon, iar videoclipul a fost postat pe Instagram, urmând să fie șters peste 24 de ore.

Valeieva a fost amendată cu 40.000 de ruble (590 de lire sterline), iar prietena ei a fost condamnată la 10 zile de închisoare.

„Pe internet a fost publicat un videoclip în care două fete au interpretat un cântec care este imnul de luptă al unei organizații extremiste”, a declarat luni Ministerul de Interne al Crimeei pe Telegram.

O instanță le-a găsit pe femeile, născute în 1987 și 1989, vinovate de discreditarea armatei ruse și de afirmarea publică a simbolurilor naziste. Rusia, care a invadat Ucraina pe 24 februarie consideră însemne naziste simbolurile naționale ale Kievului.

Poliția din Crimeea a postat și un videoclip cu femeile care își cer scuze pentru cântarea cântecului, blurându-le fețele, transmite Nexta.

„Nu știam și nu mi-am dat seama că are un caracter naționalist și cu siguranță nu mi-am propus să fac propagandă cântând-o”, a spus una dintre femei.

Valeieva a postat anterior pe Instagram un mesaj în care a spus că nu vrea să „rănească nimănui”.

„Tocmai am cântat o melodie ucraineană. Ne-am gândit că este doar un mic cântec pe care îl știam de mult timp”, a spus ea.

Luna trecută, șeful peninsulei, instalat de Moscova, Serghei Axionov, i-a avertizat pe cei din Crimeea că autoritățile vor reacționa „dur” la astfel de cântece după ce Chervona Kalyna a fost interpretată la o nuntă.

„Intonarea unor astfel de imnuri naționaliste – în special în timpul operațiunii militare speciale – va fi pedepsită”, a declarat Axionov într-un videoclip pe Telegram în septembrie, folosind terminologia Moscovei pentru a descrie invazia sa în Ucraina.

„Oamenii care fac asta se comportă ca niște trădători”, a adăugat el.

Axionov a spus că există o direcție specială în serviciul de securitate FSB care lucrează în această chestiune.

Rusia a anexat ilegal Crimeea de la Ucraina în 2014.

23:19 4.10.2022

Giorgia Meloni a promis „sprijinul ei deplin” pentru Ucraina

Giorgia Meloni, care urmează să devină premier al Italiei, a promis marți „sprijinul ei deplin” pentru Ucraina într-un apel telefonic cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat partidul său Frații Italiei.

Într-una din primele sale convorbiri cu un lider străin de la câștigarea alegerilor săptămâna trecută, Meloni „și-a subliniat angajamentul față de orice efort diplomatic util pentru încheierea conflictului” cu Rusia, se arată în comunicatul partidului citat de Reuters.

Acesta a adăugat că Zelenski a invitat-o să viziteze Kievul cât mai curând posibil și și-a exprimat recunoștința pentru armele pe care Italia le-a trimis Ucrainei după invazia rusească.

Meloni a fost unul dintre puținii lideri politici italieni care a susținut decizia premierului în exercițiu Mario Draghi de a livra arme în Ucraina, chiar dacă s-a opus guvernului său.

În schimb, cei doi aliați politici ai lui Meloni, Liga și Forza Italia, care erau ambii în coaliția lui Draghi, au fost mult mai ambivalenți, reflectând legăturile lor strânse din punct de vedere istoric cu președintele rus Vladimir Putin.

Subliniind profunzimea acestor legături, liderul Forza Italia, Silvio Berlusconi, a declarat luna trecută că Putin a fost „împins” să invadeze Ucraina și că, invadând Ucraina nu a vrut decât să pună „oameni cumsecade” la conducerea Kievului.

23:14 4.10.2022

UE l-a chemat pe reprezentantul Rusiei să condamne și să respingă anexările ilegale făcute de Rusia

Uniunea Europeană l-a chemat pe reprezentantul Rusiei să condamne și să respingă „anexarea ilegală” de către Moscova a regiunilor Donețk, Herson, Lugansk și Zaporizhzhia din Ucraina, a anunțat serviciul diplomatic al UE.

22:17 4.10.2022

SUA nu au indicii că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare

Statele Unite au declarat astăzi că nu există niciun indiciu că Rusia s-ar pregăti să folosească arme nucleare, în ciuda declarațiilor lui Vladimir Putin, transmite Reuters.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat în timpul unui briefing că nu există semne că Rusia intenționează să folosească efectiv astfel de arme.

„Luăm foarte în serios orice arme nucleare sau zgomotul săbiilor nucleare aici, dar vreau să spun... că nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară strategică și nici nu avem vreun indiciu că Rusia se pregătește să folosească iminent arme nucleare”, a spus Jean-Pierre reporterilor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG