Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina | Rusia acuză Kievul pentru moartea fiicei lui Dughin. Borell se opune interzicerii totale a vizelor pentru ruși

Președintele Ucrainei avertizează că săptămâna ar urma să fie marcată de atacuri rusești de o cruzime deosebită în condițiile în care Ucraina sărbătorește miercuri, în 24 august, 31 de ani de independența față de Uniunea Sovietică.

Principalele știri:

19:21 22.8.2022

Parlamentul Rusiei organizează o sesiune specială consacrată centralei de la Zaporojie

Parlamentul Rusiei a declarat că va organiza o reuniune specială pentru a discuta situația din jurul centralei nucleare de la Zaporojie, din estul Ucrainei.

O sesiune a Consiliului Dumei de Stat va avea loc joi pentru a discuta „amenințarea la adresa siguranței centralei nucleare Zaporojie”, se arată într-un comunicat oficial.

Complexul de reactoare nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost supus bombardamentelor repetate ale Moscovei, care a spus că Kievul este vinovat de ele. Rusia a acuzat forțele ucrainene că au tras în centrală, care se află pe teritoriul controlat de forțele ruse, dar este încă operată de personalul ucrainean.

Ucraina a negat că a bombardat centrala, acuzând Rusia că plănuiește o „provocare” acolo pentru a justifica acțiuni agresive ulterioare.

Organismul de supraveghere nuclear al ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că își continuă consultările cu Ucraina și Rusia pentru a vizita centrala nucleară.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat pentru CNN că „există progrese” în negocierile dificile și că, dacă vizita va avea loc, chiar el va conduce echipa la uzina din Zaporojie.

19:11 22.8.2022

Putin acuză Ucraina de uciderea Dariei Dughina și condamnă Ucraina pentru „crima disprețuitoare, crudă”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis condoleanțe familiei Dariei Dughina, descriind-o pe fiica ideologului ultra-naționalist rus Alexander Dugin drept „patriot al Rusiei”.

„O crimă disprețuitoare și crudă a pus capăt vieții Dariei Dughina, o persoană strălucitoare, talentată, cu o adevărată inimă de rus: bună, iubitoare, simpatică și deschisă. Jurnalistă, om de știință, filozof, corespondent de război, a slujit cu sinceritate poporul, Patria, a dovedit prin faptă ce înseamnă să fii patriot al Rusiei”,

Declarația lui Putin a fost publicată după ce Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a acuzat serviciile de informații ale Ucrainei că au comis crima ei. Ucraina a negat implicarea în moartea ei.

15:35 22.8.2022

Rusia acuză Ucraina pentru uciderea fiicei lui Dughin

Serviciul Federal de Securitate (FSB) rusesc a acuzat serviciile speciale ucrainene că au ucis-o pe fiica ideologului rus ultranaționalist, transmite agenția de presă Interfax, preluată de The Guardian.

Ucraina a negat implicarea sa în uciderea cu mașina-bombă a Dariei Dughina, al cărei tată este politologul Alexander Dughin, ideologul lui Putin.

Anchetatorii ruși au susținut că uciderea Dariei Dughina a fost pregătită și efectuată de serviciile speciale ale Ucrainei, despre care au spus că au călătorit în Estonia după crimă.

FSB a declarat că atacul a fost comis de o femeie ucraineană, născută în 1979, care a sosit în Rusia pe 23 iulie împreună cu fiica ei. Suspecta ar fi fugit apoi în Estonia, susține FSB într-o declarație transmisă de agențiile de stat ruse.

Agenția de știri de stat rusă Tass a scris că mașina-bombă care a ucis-o pe Dughina a fost detonată de la distanță, citând un oficial al agenției ruse.

14:49 22.8.2022

Presa rusă: Bomba care a ucis-o pe Daria Dughina a fost detonată de la distanță

Presa de stat din Rusia transmite că bomba montată în mașina lui Aleksander Dughin (considerat ideolog al Kremlinului și al invadării Ucrainei), care ar fi ucis-o pe fiica acestuia, Daria, ar fi fost detonată de la distanță, transmite CNN, care citează agenția rusă TASS.

Anterior, oficialii ruși au spus că în explozie au fost folosite 400 de grame de TNT și că „dispozitivul exploziv a fost atașat sub Jeep, pe partea șoferului”.

Oficiali ruși au acuzat Ucraina de punerea la cale a atentatului, în timp ce Kievul a negat, iar atacul cu mașină capcană a fost atribuit, potrivit altor relatări, și unei grupări ruse auto-declarate „Armata Republicană Națională” anti-Putin.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG