Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina | Rusia acuză Kievul pentru moartea fiicei lui Dughin. Borell se opune interzicerii totale a vizelor pentru ruși

Președintele Ucrainei avertizează că săptămâna ar urma să fie marcată de atacuri rusești de o cruzime deosebită în condițiile în care Ucraina sărbătorește miercuri, în 24 august, 31 de ani de independența față de Uniunea Sovietică.

Principalele știri:

07:42 22.8.2022

Liderii SUA, Franței, Germaniei și Marii Britanii – avertisment de pericol nuclear și noi promisiuni de sprijin pentru Ucraina

Președinții SUA și Franței, Joe Biden și Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și premierul Marii Britanii, Boris Johnson, au exprimat, duminică, într-o discuție telefonică, îngrijorările cu privire la riscul nuclear reprezentat de atacurile din zona celei mai mari centrale nucleare a Ucrainei – Zaporojie.

Ei au subliniat importanța accesului la centrală al specialiștilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) și au cerut ca atacurile militare din zonă să fie oprite. Potrivit Casei Albe, liderii și-au reafirmat sprijinul continuu pentru eforturile Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii Rusiei.

Forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii soldaţi în Ucraina. Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear. Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din şi în jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei.

Vineri, preşedinţia Franței a afirmat că liderul rus Vladimir Putin ar fi acceptat ca inspectori AIEA să inspecteze centrala.

07:45 22.8.2022

Ucraina se pregătește de intensificarea atacurilor după relatările despre moartea fiicei lui Dughin

Kievul a negat că ar avea vreo legătură cu explozia în care a murit, potrivit Rusiei, fiica ideologului ultranaționalist al Kremlinului, Aleksandr Dughin. Ucraina se pregătește însă de o intensificare a atacurilor forțelor Rusiei, notează The Guardian.

Autoritățile ruse spun că au început o anchetă pentru crimă și s-au grăbit să acuze Ucraina. Potrivit autorităților de anchetă, explozia ar fi fost „premeditată și ordonată”, adaugă CNN.

Aleksandr Dughin este considerat unul dintre principalii vinovați de decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina, care a dus la un război sângeros cu mii de victime în rândul civililor și distrugeri masive ale țării din nordul României.

Intensificarea atacurilor preconizată de Kiev ar coincide și cu apropierea Zilei Independenței Ucrainei, a avertizat președintele Volodimir Zelenski, sâmbătă seară. El a spus că forțele Rusiei ar pregăti acțiuni de o cruzime deosebită pentru săptămâna aceasta, în care Ucraina aniversează Ziua Drapelului Național pe 23 august (marți) și Ziua Independenței pe 24 august (miercuri).

08:10 22.8.2022

31 de ani de independență, șase luni de război

„Ocupanții nu și-au imaginat că, la șase luni de război brutal, ne vor sărbători independența [24 august] pe pământul nostru și în capitala noastră”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în primele ore ale zile de luni, 22 august, în mesajul obișnuit transmis ucrainenilor.

Zelenski a menționat relatările potrivit cărora Rusia ar pregăti un adevărat „spectacol dezgustător și absurd”, în care prizonierii de la Mariupol ar urma să fie judecați public. El a avertizat Rusia că un astfel de proces au anula orice posibilitate de a mai purta negocieri.

Ucraina nu își va sărbători, miercuri, independența cu o paradă în stil sovietic, notează presa internațională. În schimb, a expus la Kiev, vehicule militare rusești distruse. 20 august 2022
Ucraina nu își va sărbători, miercuri, independența cu o paradă în stil sovietic, notează presa internațională. În schimb, a expus la Kiev, vehicule militare rusești distruse. 20 august 2022

„Suntem uniți, suntem mai încrezători acum decât am fost în multe decenii. Și acesta e un lucru pe care se bazează puterea noastră. Prin urmare, este una dintre țintele principale pentru teroriștii ruși. Ei lovesc în sentimentele ucrainenilor, în rănile din sufletele poporului nostru la fel ca în orașele noastre”, a spus Zelenski.

09:44 22.8.2022

Noi atacuri rusești lângă Zaporojie

Focuri de artilerie lansate de forțele Rusiei au lovit din nou, noaptea trecută, ținte din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, transmite The Guardian, care citează oficiali ucraineni.

Mai multe bombe au lovit orașul din apropiere Nikopol, au transmis autoritățile locale. Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară a Ucrainei este în atenția comunității internaționale, care cere oprirea atacurilor din zonă.

Centrala este controlată de forțele militare ale Rusiei și reprezintă un risc major de accident nuclear.

Liderii SUA, Marii Britanii, Franței și Germaniei au cerut duminică „reținere” în privința atacurilor de aici și accesul inspectorilor internaționali.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG