Linkuri accesibilitate

Fostul lider PSD Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul Tel Drum. Prejudiciu de 20 milioane de euro


Liviu Dragnea a fost trimis în judecată după ce firma apropiaților săi ar fi adus un prejudiciu de 20 milioane de euro.

Fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de procurorii DNA sub acuzația de abuz în serviciu, constituirea unui grup infracțional organizat și instigare la obținerea pe nedrept de fonduri europene. Consiliul Județean (CJ) Teleorman nu s-a constituit parte civilă în proces, considerând că nu a fost prejudiciat.

Prin rechizitoriul care are 1.450 de pagini, au mai fost trimiși în judecată Mugur Bățăuș, Victor Piperea, Marin Predescu, la data faptelor funcționari în cadrul Consiliului Județean Teleorman, cinci persoane fizice apropiate lui Liviu Dragnea, dar și firma Tel Drum din Teleorman.

Potrivit DNA, Liviu Nicolae Dragnea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală, administratori/reprezentanți ai firmei SC Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale.

„Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, se arată într-un comunicat al DNA.

Privatizarea Tel Drum

Sub coordonarea lui Dragnea, în cadrul grupului, funcționarii publici ar fi acționat în interesul unor societăți private. „Pentru funcționarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea CJ Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din județ către Tel Drum SA”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Ceilalți inculpați trimiși în judecată sunt Petre Pitiș, Marian Fișcuci și Florea Neda de la Tel Drum și oamenii de afaceri Ion Florian și Daniel Neagoe.

SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială din grup, ea fiind capitalizată masiv și folosită la obținerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăți comerciale și membrii grupului, pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile care sunt utilizate de membrii grupului infracțional.

Licitații trucate

Ca exemplu, DNA dă adjudecarea nelegală, de către Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a 55 km de drum județean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 25 milioane de euro, dintre care suma de 13.772.603 de euro provenea din fonduri europene.

În acest context, în calitate de reprezentant al CJ Teleorman, Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA.

Cu ajutorul altor două persoane din grup, respectiv Bățăuș și Piperea, acesta s-ar fi asigurat că firma Tel Drum beneficiază de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea contractului și că în documentele pentru licitație au fost incluse condițiile restrictive, inclusiv cerința ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece.

În mod similar, Dragnea ar fi făcut demersuri și ar fi contribuit la adjudecarea, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum județean din Teleorman, în valoare de 13.7 milioane de euro, dintre care suma de 6.930.138 de euro provenea din fonduri europene.

În vederea finanțării acestui proiect și asigurării câștigării licitației de către SC Tel Drum SA, Dragnea, ar fi obținut modificarea ilegală a proiectului tehnic, prin introducerea de condiții restrictive (cerința ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece) și majorarea devizului lucrărilor aferente contractului de reabilitare a drumului.

De asemenea, cu ajutorul angajaților Bățăuș și Piperea, l-ar fi determinat pe funcționarul desemnat cu predarea documentelor să folosească înscrisuri false și inexacte la organismul intermediar ADR Sud Muntenia, obținând astfel în mod injust finanțarea.

Prejudiciul

Cu referire la cele două contracte de reabilitare drumuri județene din Teleorman, prejudiciul creat în dauna bugetului public este de 31 milioane de lei.

În ceea ce privește infracțiunea ce aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene raportat la proiectul „Reabilitarea drumului județean DJ 506”, paguba reținută reprezintă întreaga valoare a proiectului, respectiv 62.482.442 de lei.

În plus, în vederea sustragerii de la plata taxelor, SC Tel Drum SA, prin reprezentantul său, ar fi simulat, cu ajutorul unor firme cu comportament de tip fantomă, operațiuni comerciale fictive pe care le-a înregistrat în documentele contabile în perioada 2010-2012. În acest fel, SC Tel Drum SA s-ar fi sustras de la plata sumei totale de 1.229.388 de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

Ministerul Dezvoltării Regionale prin Administrația Publice și Fondurilor Europene, precum și Ministerul Finanțelor – Agenția Națională de Administrare Fiscală s-au constituit părți civile în cauză. Consiliul Județean Teleorman nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Pentru recuperarea prejudiciilor, în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG