Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog lansează joi, în premieră în România, proiectul Let's talk aboul children (LTC), o intervenție psihosocială centrată pe copil și pe sănătatea sa psihică, pentru a preveni transmiterea între generații a problemelor de sănătate mintală.
Evenimentul va avea loc joi, la Sala Mircea Eliade a Bibliotecii Naționale, iar coordonator al programului este Universitatea Turku, din Finlanda, reprezentată de Emmi Riihiranta-Laine și de Imane Elonen.
Persoane cu probleme de sănătate mintală pot fi părinți, iar tulburări psihiatrice precum depresia, anxietatea și tulburările de alimentație îi pot afecta pe adulți chiar în perioada de creștere a copiilor, spun inițiatorii programului într-un comunicat remis presei miercuri.
Tulburarea psihiatrică a părinților îi poate afecta pe copii în perioada de creștere, cu consecințe asupra dezvoltării fizice, dar și sociale, emoționale și comportamentale, spun experții de la Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog.
„Adesea părinții cu o problemă de sănătate mintală sunt dureros de conștienți că nu mai pot fi părinții care au fost cândva și, deși își iubesc copiii și sunt îngrijorați pentru ei, nu știu ce sa facă în situația actuală”, spune psihologul Raluca Sfetcu, responsabil al campaniei de conștientizare LTC.
Faptul că nu știu sau nu pot înțelege prea multe despre suferința prin care trec părinții lor îi poate face pe copii neliniștiți, înspăimântați, într-o stare de alarmă constantă, spune psihologul.
„Rezultatul este că acești copii ajung să fie și ei afectați de o problemă de sănătate mintală începând astfel un cerc vicios cunoscut și sub numele de trauma intergenerațională”, explică Raluca Sfetcu.
Până acum însă, această problemă socială gravă nu a fost deloc abordată în România.
Proiectul Let’s talk about children (LTC) introduce acest subiect pe lista priorităților în sănătatea mintală a copiilor, prin dezvoltarea competențelor specialiștilor din domeniul sănătății (psihiatrii, psihologi, asistenți sociali) și cel al educației (consilieri școlari) de a oferi intervenția LTC în practica lor curentă.
În acest scop, în cadrul proiectului LTC vor fi formați 10 traineri și 180 practicieni LTC și vor fi consiliate 360 de familii.
În cadrul intervenției LTC, părinții sunt sprijiniți să-și dezvolte propriile modalități de a discuta cu copiii lor despre tulburarea mintală de care suferă precum și strategii pentru a promova punctele forte ale copilului și familiei. Intervenția urmărește să lucreze cu părinții, astfel încât aceștia să poată dobândi încrederea, înțelegerea și abilitățile pentru a promova schimbarea în familia lor.
Pe lângă formarea profesioniștilor, în cadrul proiectului va fi implementată o campanie de creștere a gradului de conștientizare în rândul populației generale și vor fi puse bazele unei rețele naționale de profesioniști și servicii.
Intervenția Lets talk about Children a fost dezvoltată și implementată în Finalanda, în 2001, de profesorul Tytti Solantaus, de la Institutul finlandez de sănătate mintală.
Studii conduse pe populația finlandeză raportează o creștere a înțelegerii de către părinți a impactului bolilor mintale și o reducere a vinovăției, a rușinii și a prejudecăților percepute atât de copii, cât și de părinți.
Intervenția a fost tradusă, testată și adaptată în SUA, Australia, Japonia, Grecia. Estonia, Norvegia, Suedia. Până în prezent, intervenția a fost studiată în 26 de cercetări internaționale realizate în Finlanda, Grecia, Japonia, Australia și SUA.
Populațiile studiate au inclus familii în care un părinte poate să aibă: depresie, tulburare bipolară, cancer, schizofrenie, tulburare schizoafectivă, tulburare de personalitate borderline, anxietate, tulburare de stres post-traumatic, joc patologic de noroc și alte probleme concomitente.