Linkuri accesibilitate

Consiliul de Etică din Ministerul Cercetării, condus de colegul Burduja, a decis că ministrul Bode nu a plagiat


Europa Liberă a cerut un punct de vedere și ministrului Lucian Bode, însă nu a primit niciun răspuns.
Europa Liberă a cerut un punct de vedere și ministrului Lucian Bode, însă nu a primit niciun răspuns.

Consiliului Național de Etică (CNECSDTI) în coordonarea Ministerului Cercetării a publicat pe site hotărârea prin care arată că ministrul Lucian Bode „nu este vinovat de abaterea de la normele de bună conduită în activitatea de comunicare, publicare, diseminare şi popularizare ştiinţifică, constând în plagiat”.

În aceeași hotărâre, consiliul îi recomandă lui Lucian Bode să întocmească o erată in extenso în care toate greșelile de citare să fie menționate și corectate și să o atașeze la cartea „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, care reprezintă lucarea sa de doctorat.

Știre inițială

Ministrul Digitalizării și Cercetării, Sebastian Burduja, a declarat pentru Europa Liberă că așteaptă avizul de legalitate de la Direcția Juridică în privința deciziei privind plagiatul șefului său pe linie de partid și coleg în Guvern, Lucian Bode.

Ministrul de Interne nu ar fi plagiat în cazul tezei de doctorat, potrivit unei opinii a Consiliului Național de Etică (CNECSDTI) în coordonarea Ministerului Cercetării, condus de Sebastian Burduja, după cum scrie Libertatea.

Ministrul Burduja a spus pentru Europa Liberă că așteaptă avizul de legalitate ca să se poată pronunța.

„Orice hotărâre a Consiliului trebuie să ia un aviz de legalitate de la Direcția Juridică. Până nu există acest aviz nu vă pot confirma. Noi o să publicăm toate documentele pe site în deplină transparență”, a spus ministrul Sebastian Burduja, care a zis că va da și un comunicat de presă pe această temă, marți, până în ora 16.

Pe 11 ianuarie 2023, Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) a arătat că suspiciunile de plagiat în teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, descoperite de jurnalista Emilia Șercan, „se confirmă în marea lor majoritate”, iar teza e „profund viciată”.

UBB a solicitat retragerea cărții publicate de Lucian Bode pe baza lucrării de doctorat. De asemenea, UBB a cerut corectarea tuturor abaterilor constatate și alinierea „tezei la standardele de etică academică”.

Universitatea din Cluj mai arăta că va sesiza CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării, structurile abilitate să verifice plagiatele din lucrările academice.

După verdictul UBB, ministrul Lucian Bode a dat instituția în judecată, dar a pierdut procesele, în cadrul cărora el ceruse suspendarea deciziei prin care UBB a hotărât că teza este plagiată, precum și suspendarea deciziei de autosesizare a Universității.

Klaus Iohannis a vorbit despre o soluție în cazul Bode până la rotativă

Verdictul privind lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode a fost comentat și de președintele Klaus Iohannis, la mai bine de o lună de la publicarea lui.

„Acolo sunt probleme”, spunea președintele. Iohannis mai afirma că Lucian Bode trebuie să analizeze „impactul politic” și să ia o decizie până la rocada guvernamentală programată în luna mai.

„Eu, personal, sincer, mă aştept ca cel târziu până la rotaţia guvernamentală să se ia o decizie clară în acest sens”, declara Klaus Iohannis în luna februarie.

Lucian Bode a publicat volumul „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, bazat pe teza de doctorat din 2018, coordonată de rectorul Academiei SRI, Adrian Ivan.

De fiecare dată când a fost întrebat public, ministrul a susținut că este nevinovat și a contestat hotărârile UBB.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG