Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban cere parlamentarilor PNL să verifice dacă o pot demite pe Renate Weber


Renate Weber
Renate Weber

Premierul Ludovic Orban a criticat, vineri, activitatea lui Renate Weber în fruntea instituției Avocatului Poporului și a anunțat că va cere grupurilor parlamentare PNL să investigheze posibilitatea de a o demite.

„​Voi cere grupurilor parlamentare ale PNL să investigheze posibilitatea de a o demite pe Renate Weber pentru a numi un Avocat al Poporului care să acționeze în conformitate cu Constituția și în interesul cetățenilor români”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a acuzat că Renate Weber că a acționat în favoarea celor care au încălcat legea și, acum, apără pensiile speciale.

„​Renate Weber se comportă ca avocatul celor care au încălcat legea și au pus în pericol sănătatea celorlalți. Renate Weber s-a arătat a fi prietenul PSD, avocatul PSD și acum se arată a fi avocatul celor cu pensii speciale mari, de peste 7000. Nu e vorba de toți cei care s-au pensionat - militari, polițiști, jandarmi, care au pensii de 3500-4500, care au lucrat în operativ. Se arată a fi apărătorul celor care beneficiază de pensii anormal de mari, cei care au abuzat legislația pensiilor, au profitat de orice portiță și și-au umflat pensiile cu pompa. Asta e Renate Weber, avocatul acestor oameni”, a afirmat Orban.

Ultima supărare a premierului provine din decizia lui Renate Weber de a ataca la CCR legea de impozitare a pensiilor speciale pe motiv că reprezintă „o discriminare și dublă impozitare”

„Sunt mai multe argumente, dar în linii mari este vorba de încălcarea articolului 16 din Constituție, iar a doua oară a articolului 56, pentru că, pe de o parte, este vorba de nerespectarea principiului unei juste aplicări a sarcinii fiscale, iar, pe de altă parte, este vorba de o discriminare pe care noi am indentificat-o, pentru că, dacă vă uitați în cuprinsul legii, deși se vorbește de taxe, în realitate nu sunt taxe, ci sunt impozite. Taxa este ceva ce persoana trebuie să plătească și, în schimbul acelei plăți, obține un serviciu", a declarat Renate Weber pentru Europa Liberă.

Și Curtea Supremă vrea să atace legea la CCR, repetând scenariul de la încercarea de abrogare a pensiilor speciale, adoptată de parlament și respinsă de Curtea Constituțională după ce a fost sesizată de Avocatul Poporului și de Curtea Supremă.

De asemenea, Renate Weber a mai câștigat la Curtea Constituțională și când a sesizat privind starea de urgență și prin urmare a declarat neconstituțională prevederea guvernului prin care era stabilit cuantumul amenzilor date celor care nu respectau măsurile restrictive.

Legea 35 din 13 martie 1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului prevede că „mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces".

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului", mai stabilește legea.

XS
SM
MD
LG