Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban preia conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență


Ludovic Orban
Ludovic Orban

Ludovic Orban a anunțat, în ședința de guvern de joi, modificarea ordonanței 21/2004 privind starea de alertă astfel încât să își asume el din poziția de premier conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Împreună cu Ministerul de Interne am luat decizia, pentru a întări autoritatea Comitetului pentru Situații de Urgență, să îmi asum conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, secondat de vicepreședinți, prin modificarea Ordonanței 21", a anunțat Ludovic Orban.

Premierul a arătat că funcțiile de vicepreședinții vor fi îndeplinite de miniștrii de Interne și al Administrației Publice, Marcel Vela și Ion Ștefan, și de coordonatorul DSU și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Până în prezent, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență era condus de ministrul de Interne, iar din el mai făceau parte responsabili din Ministrul de Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării, SRI, SPP sau STS.

Starea de alertă va fi decretată joi pentru a intra în vigoare în România ca urmare a expirării stării de urgență.

Azi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va declara starea de alertă. Tot azi, Comitetul va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Vor fi măsuri obligatorii și vor fi stabilite în baza Ordonanței 21 care reglementează starea de alertă", a precizat premierul.

Șeful executivului le-a cerut miniștrilor ca împreună cu INSP și cu colaborarea Consiliului de suport tehnico-științific, să emită toate ordinele privind normele ce trebuie respectate în toate activitățile. Mai exact, Orban a arătat că este vorba de regulile privitoare la circulația cu transportul public, funcționarea spațiilor comerciale, a hotelurilor, frizeriilor și tuturor categoriilor de activități unde se ridică restricțiile.

Cetățenilor le trasmit să fie responsabili, să respecte toate măsurile instituite de autorități, pentru că au menirea de a vă feri de pericol. (...)

Azi va trebui să adoptăm ordonanța de urgență prin care să reglementăm toate măsurile necesare pentru trecerea la starea de alertă, în special facilități ce vor fi prelungite, drepturi ale cetățenilor, în domeniul sănătății, educației – ca să putem face față provocărilor importante în ce privește organizarea examenelor", a mai afirmat premierul.

România se află joi în ultima zi a stării de urgență decretată ca urmare a pandemiei de coronavirus. Camera Deputaților a votat miercuri seară proiectul de lege privind starea de alertă, dar până la intrarea în vigoare a prevederilor va fi un vid legislativ de trei zile pentru că legea va trebui să respecte anumiți pași procedurali înainte să intre în vigoare.

Ce este stare de alertă

Starea de alertă se declară în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgență.

Ordonanța de urgență a fost declarată miercuri constituțională de către CCR după o sesizare făcută de Avocatul Poporului, cu precizarea restrângerea de drepturi și libertăți se poate face doar prin lege.

Conform legii, "pe timpul stării de alerta se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră", cu condiția că "măsurile prevăzute trebuie să fie proporţionale cu situaţiile care le-au determinat şi se aplica cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de lege".

Stare de alertă se emite printr-o hotărâre care trebuie să cuprindă: baza legală, perioada de aplicare, măsurile dispuse, obligaţiile cetăţenilor şi ale operatorilor economici în ceea ce priveşte participarea la activităţi în folosul comunităţilor locale.

În funcţie de evoluţia situaţiei de urgenţă care a determinat declararea stării de alertă, durata sau aria acesteia se poate prelungi ori extinde sau restrânge, după caz.

Conform legii, Comitetul Național declară starea de urgență la nivel naţional sau la nivelul mai multor judeţe, coordonează gestionarea situaţiilor de urgenţă şi declara încetarea stării de alertă. Comitetul Naţional pentru situaţii speciale de urgenţă se întocmește prin hotărâre de Guvern.

Citește și:

CORONAVIRUS LIVEBLOG. Ce se întâmplă în România și în lume. Informații verificate

Parlamentul a votat proiectul privind starea de alertă. Legea nu intră în vigoare pe 15 mai​

XS
SM
MD
LG