Premierul interimar Ludovic Orban a confimat, luni, că autoritățile analizează eventuala închidere a școlilor pentru a combate răspândirea coronavirusului, însă „măsura nu poate fi luată ușor”.
„Măsura lipsește elevii de posibilitatea de a primi toate informațiile. Este o măsură care trebuie pregătită. Ce fac copiii care nu se duc la școală? Există bunici peste tot care pot sta cu ei?”, a spus Orban.
Declarația premierului interimar vine după ce în România s-a luat deja măsura ca orice instituție de învățământ care are un caz de coronavirus să fie închisă, după o decizie în acest sens a autorităților locale - Comitetul local pentru situații de urgență.
La 15 cazuri de coronavirus depistat pe teritoriul țării, dintre care cinci cazuri vindeate, România privește tot mai atentă spre Italia, unde în două săptămâni s-au depistat peste 7.300 de cazuri, au murit peste 300 de oameni și doar 622 de persoane s-au vindecat. Nordul Italiei, cea mai industrializată și prosperă zonă a peninsulei, se află în carantină, cu orașe închise, școli și universități suspendate și un sfert din populația țării în casă. România are cea mai mare comunitate de străini pe teritoriul Italiei, peste 1,2 milioane, iar îmbolnăvirile din țară au avut la origine români întorși acasă.
- Închiderea școlilor a fost cerută până acum în două rânduri de primarul Capitalei, Gabriela Firea, care spune că este mai ușor de administrat combaterea răspândirii Covid-19 dacă școlile și grădinițele sunt închise în București. Firea spune că în capitală trăiesc aproape 4 milioane de oameni.
- Și cei de la PMP au cerut închiderea școlilor din întreaga țară.
- Consiliul Elevilor a cerut Ministerului Educaţiei să suspende cursurile timp de două săptămâni, pentru a fi prevenite îmbolnăvirile cu noul coronavirus.
„Această măsură preventivă trebuie asumată ţinând cont de faptul că şcolile din România nu dispun de resursele igienico-sanitare şi nici de o cultură a siguranţei pentru ca acest virus să nu fie răspândit”, se arăta într-un comunicat transmis de Consiliul Elevilor.
Potrivit acestuia, un elev petrece, în şcoală, până la 7 ore pe zi, iar în condiţiile în care în multe unităţi nu există săpun şi hârtie, se impune suspendarea cursurilor.
O nouă şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă va avea loc, luni, și se va analiza dacă vor fi închise toate şcolile din România pentru a combate răspândirea coronavirusului.
- Până acum s-a închis o școlă din Timișoara, unde au fost depistați trei copii de 16 ani cu coronavirus
- Facultatea de Medicină și Farmacie din București, precvum și SNSPA și-au suspendat activitatea
- Ministerul Educației a anunțat că olimpiadele școlare și concursurile sportive organizate de școli se suspendă
Facebook Forum