Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban: „Nu există resursele financiare necesare pentru a dubla acum alocaţiile”


Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban la lansarea programului economic
Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban la lansarea programului economic

Premierul Ludovic Orban a afirmat joi că alocațiile vor crește într-o anumită formă în acest an, dar nu există resurse financiare pentru dublarea lor precum prevede o lege votată de Parlament, care miercuri a fost declarată constituțională de CCR după o sesizare a liberalilor.

„Vom găsi o soluţie împeună cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanţelor. Analizăm variantele pe care le avem la dispoziţie şi vom adopta o variantă care să ducă la creşterea alocaţiilor, dar, sigur, nu la dublarea imediată, pentru că nu există resursele financiare necesare pentru a dubla acum alocaţiile”, a declarat Ludovic Orban, citat de news.ro.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a amenințat cu moțiunea de cenzură în lipsa punerii în aplicare a legii.

„Nu dublaţi alocaţiile, vă măturăm guvernarea”, afirmă liderul social-democraţilor, care precizează că că, dacă la 1 august alocaţiile nu vor fi dublate, PSD va depune moţiunea de cenzură.

Curtea Constituțională a respins, miercuri, sesizarea înaintată de Guvern privind legea care obligă executivul să pună în aplicare dublarea alocațiilor.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate”, a decis Curtea Constituțională a României.

Astfel, dacă președintele promulgă legea, din momentul publicării în Monitorul Oficial alocațiile ar trebui dublate de la 150 de lei la 300 de lei. Klaus Iohannis mai are la dispoziție retrimiterea legii pentru reexaminare în Parlament, dar, indiferent de decizie, executivul a reușit să obțină amânarea până la 1 august precum a și stabilit cu ordonanța de urgență adoptată la începutul anului și respinsă în iunie de Parlament.

Executivul a atacat la Curtea Constituțională legea pe motiv că nu sunt precizate sursele de finanțare.

Decizia pe care am luat-o a fost să atacăm la Curtea Constituțională, pentru că este un proiect în care nu sunt prevăzute sursele de finanțare, cum sunt multe proiecte care au fost adoptate fără un punct de vedere al Guvernului și fără o încercare de colaborare și deja am câștigat la CCR câteva sesizări pentru că ele (legile n.r.) nu au prevăzut sursa de finanțare și nu au posibilitatea efectivă de punere în practică”, declara Ludovic Orban la finalul lunii iunie.

La începutul lunii iunie, Camera Deputaților a respins ordonanța de urgență a Guvernului care amâna până la 1 august dublarea alocațiilor copiilor de la 150 la 300 de lei. Decizia a fost luată cu 209 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă și 98 de abțineri.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 14 ianuarie 2020, legea ce prevedea dublarea alocaţiei de stat pentru copii, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv 600 de lei pentru copiii cu handicap, ulterior, termenul de intrare în vigoare fiind modificat de Guvern prin OUG pentru 1 august.

Premierul precizat, însă, că România nu își permite nici dublarea alocațiilor pentru copii, care ar presupune un efort bugetar de 7 miliarde de lei.

Vom căuta o soluție. Nu ne putem permite dublarea alocațiilor. Este a doua dublare care este făcută, după cea din martie în dezbaterea bugetului 2019. Sigur că vom da o garanție privind dublarea alocațiilor, dar va trebui să gândim un calendar de creștere. Dublarea alocațiilor generează cheltuieli de aproximativ 7 miliarde de lei la nivel bugetar, sunt foarte greu de suportat aceste creșteri”, a spus Ludovic Orban.

XS
SM
MD
LG