Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban, o ascensiune politică ”pas cu pas”. De când i-a surâs norocul


 Ludovic Orban, a fost desemnat premier. Îi mai lipsesc cabinetul și votul de învestitură.
Ludovic Orban, a fost desemnat premier. Îi mai lipsesc cabinetul și votul de învestitură.

Ludovic Orban este un veteran al politicii, fiind membru PNL de peste 25 de ani, partid din care nu migrat niciodată. Cariera lui politică nu a fost însă simplă și nici lipsită de controverse și nu o dată a fost ținta ironiilor adversarilor.

În vârstă de 56 de ani, Orban este inginer, profesie pe care însă a abandonat-o în 1992 când a intrat în politică, în Partidul Național Liberal, în care a urcat conștiincios treaptă cu treaptă, așa încât 25 de ani mai târziu ajunge premier.

A fost ministru al Transporturilor în 2007, în cabinetul Tăriceanu, imediat după ce PDL a părăsit Alianța DA. Aceasta este, de altfel, singura funcție ministerială deținută vreodată, în care s-a făcut remarcat nu prin autostrăzile promise a fi construite în mandatul său, ci prin două pasaje rutiere: unul la Bascov pe autostrada București – Pitești și altul pe DN1. În schimb, a deținut mai multe funcții de consilier la Primăria General.

Ministru fiind, Orban a fost implicat într-un scandal care a ținut prima pagină a ziarelor: a accidentat o minoră, dar a declarat incidentul de abia a doua zi și doar după ce presa îl dăduse în vileag. A rămas, desigur, fără permis de circulație, dar nu s-a ales cu dosar penal pentru vătămare corporală și fals în declarații.

Ca funcții de demnitate era loc de mai bine, doar în 2008 este ales deputat de București, iar în 2012 senator. Era perioada alianței cu PSD. Spre deosebire de ceilalți colegi liberali, Orban a ieșit din pluton, fiind singurul lider care s-a pronunțat la vremea respectivă împotriva intrării PNL în coaliția USL. „Amestecarea stângii cu dreapta nu este sănătoasă pentru democrație”, spunea el, lucru care s-a dovedit adevărat peste doar doi ani.

Ludovic Orban nu și-a prea iubit șefii de partid, pe care i-a criticat mereu, motiv pentru care nici Tăriceanu, nici Antonescu nu l-au prea avut la suflet. Așa se face că în 2009 a candidat în echipa lui Crin Antonescu, fiind ales prim-vicepreședinte, funcție pe care a pierdut-o însă după un an. A candidat la șefia partidului și împotriva Alinei Gorghiu, susținută însă puternic de președintele Iohannis și a fost învins.

A avut ghinion și în încercările da a ajunge primar general. În 2008 și 2012 pierde în fața lui Sorin Oprescu, iar în 2016, când PNL s-a decis să-l desemneze totuși candidat, după ce dăduse chix cu primii doi- Cristian Bușoi și Marian Munteanu- DNA îl scoate din cursă. Procurorii anticorupție îi deschid un dosar penal, așa că se retrage din competiție. Doi ani mai târziu a fost achitat definitiv. Cu toate acestea, Orban nu s-a numărat printre politicienii care au atacat DNA și nici nu a fost adeptul teoriei ”statului paralel”.

Adevărata sa ascensiune politică începe în 2017, când Orban ajunge președintele PNL cu 80% din voturi. Era un moment complicat, liberalii fuseseră învinși la alegerile locale și parlamentare din 2016, în pofida fuziunii cu PDL.

Încet, dar sigur, PNL începe să recupereze terenul pierdut la parlamentarele din 2016, iar europarlamentarele din 2019 îi aduc o victorie răsunătoare. Pentru prima oară PSD este detronat de pe podium, PNL obținând aproape 29%. Tot sub bagheta lui Orban opoziția reușește să dea jos prin moțiune de cenzură cabinetul Viorica Dăncilă. Urmarea firească: este desemnat premier de președintele Klaus Iohannis, care nu a mai repetat eroarea din 2015 de a propune un ”tehnocrat”. Vizibil emoționat, marți, Ludovic Orban a primit încurajările președintelui în formarea unui cabinet care să obțină votul de învestitură în parlament.

A fost o perioadă în care lui Ludovic Orban îi făcea plăcere să-și demonstreze în public calitățile artistice, mai exact cele de cântăreț. Chitara era instrumentul său preferat, de aici i se trage și porecla ”Sică Mandolină”. De când a devenit președintele PNL o folosesc însă doar adversarii politici.

Ultima sa declarație de avere este din 2017 de când era parlamentar. Are o casă de 200 mp în Dobroeşti, cumpărată în 2014 şi un autoturism Volkswagen din 2007, plus un cont de 3000 de euro şi un altul de 2000 de dolari. Viitoarea declarație de avere va fi publică de abia după ce va fi învestit în funcția de premier.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG