Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban, desemnat premier de Iohannis. Care sunt următorii pași pentru PNL


Liderul PNL trebuie să caute susținerea în Parlament.
Liderul PNL trebuie să caute susținerea în Parlament.

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pentru postul de premier pe liderul PNL, Ludovic Orban. El trebuie să formeze un cabinet de miniștri și apoi să negocieze în Parlament susținerea din partea unei majorități politice.

„Trebuie instalat urgent noul guvern, pentru a putea îndeplini câteva sarcini care sunt în așteptare: organizarea alegerilor prezidențiale, elaborarea prociectului de buget pentru 2020, închiderea bugetului pe 2019”, a spus președintele Klaus Iohannis, după ce a anunțat că următorul premier desemnat este Ludovic Orban, președintele PNL.

„PSD-ul din 2017 încoace au avut trei guverne care au dăunat grav României. PSD a inhibat dezvoltarea României, ne-a ținut pe toți în loc. Acest lucru a fost constatat de toate partidele din opoziție și în acest fel a fost posibilă moțiunea de cenzură”, a mai spus Iohannis.

Președintele a declarat că, în urma consultărilor cu partidele politice, a constatat că „se conturează un guvern în jurul PNL”: „Repet ce am spus: PNL a fost singurul partid care a venit la consultări și a spus direct că sunt dispuși să își asume guvernarea în această perioadă de tranziție”.

Iohannis a mai spus că mandatul guvernului Orban va fi unul „scurt”, până la alegerile parlamentare: „Personal, cred că alegerile anticipate sunt o soluție foarte bună, dar nu acum, cu guvernul Dăncilă interimar”.

Ludovic Orban i-a mulțumit președintelui Klaus Iohannis „pentru încrederea acordată pentru a forma un guvern într-o situație dificilă pentru România”.

Orban a enumerat câteva dintre prioritățile sale ca premier, dacă va fi învestit de Parlament:

  • Refacerea echilibrelor macroeconomice
  • Restructurare amplă a aparatului guvernamental, simplificarea adminitrativă, readucerea competenței în funcționarea instituțiilor publice, digitalizarea administrației.
  • Acordarea unei atenții serioase obiectivelor de investiții în infrastructura de transport, de sănătate, de educație și în celelalte domenii publice în care e nevoie majoră de investiții.
  • Consolidarea parcursului european al României.
  • Respectarea tuturor rigorilor statului de drept, asigurarea unei independențe reale a justiției.

Marți, a avut loc o nouă rundă de consultări la palatul Cotroceni, la care au participat Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor. Fără susținerea formațiunilor care au votat moțiunea de cenzură, noul cabinet are șanse mici să treacă de parlament. Voturile de care depinde guvernul liberal sunt cele ale Pro România și ALDE.

După trei zile de negocieri și consultări pentru susținerea guvernului PNL la votul de învestitură, lucrurile par să se complice. Pentru a susține un guvern PNL, toate partidele pun condiții greu de îndeplinit sau care intră în contradicție unele cu altele.

Pentru a fi învestit, guvernul liberal are nevoie de voturile unei majorități parlamentare. Dacă la moțiunea de cenzură care a dărâmat guvernul Vioricăi Dăncilă, PNL s-a bucurat de sprijinul Pro România și ALDE, acum Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, liderii celor două partide, nu mai sunt dispuși să coopereze, decât în condițiile puse de ei. Iar pentru a-și trece guvernul liberalii au nevoie de voturile acestor două partide.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu spune că ar susține noul guvern, dacă din el nu ar face parte PMP, partidul fostului președinte Traian Băsescu, acuzat de colaborare cu Securitatea. O altă condiție a liderului ALDE este ca Secția Specială pentru Investigarea magistraților să nu fie desființată. Acest lucru este însă dorit de USR și PNL.

Victor Ponta păstrează încă misterul, deși înaintea moțiunii de cenzură afirma că va sta în opoziție, alături de PSD. Acum, liderul Pro România este mai nuanțat: „Acum înțeleg că liberalii vor să facă ei guvernul. Noi, fiind un partid de stânga, le urăm succes, dar nu cred că pe noi se bazează”, spune Ponta. Întrebat dacă va susține guvernul format de PNL, Ponta a spus: „Dacă e un guvern foarte bun pentru România, de ce să exclud?”.

USR nu vrea să intre la guvernare alături de liberali, însă are patru condiții pentru a vota noul guvern: alegeri locale în două tururi, adoptarea inițiativei Fără Penali în Funcții publice, aborgarea recursului compensatoriu pentru deținuți și consultarea Parlamentului pentru nominalizarea comisarului european.

UDMR așteaptă să vadă un program de guvernare, înainte să decidă dacă va susține guvernul liberal, a spus liderul Kelemen Hunor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG