Linkuri accesibilitate

DOCUMENT Cum a început Ludovic Orban cu stângul cooperarea cu USR


În prima zi de mandat în fruntea Guvernului României, premierul Ludovic Orban și-a contrazis și propriile declarații, și acordul semnat cu partidele politice care i-au trecut Executivul prin Parlament.

Când era președintele PNL și PNL era în opoziție, iar PSD o propunea pe Rovana Plumb pentru portofoliul de comisar european pentru Transporturi, Ludovic Orban cerea Vioricăi Dăncilă următoarele:

„Solicit premierului Dăncilă să nu mai facă nicio altă nominalizare de comisar european fără consultarea şi fără acordul Preşedintelui României, precum şi cu respectarea obligaţiilor impuse de Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, respectiv audierea în Parlamentul României a candidatului propus”.

Legea 373/2013, la care făcea referire Orban, spune la articolul 19 că „Parlamentul României va fi informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcţii în cadrul instituţiilor Uniunii Europene”.

Aceeași lege mai prevede că „Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de membru al Comisiei Europene”.

Având în vedere această lege, primul care a reacționat după știrea că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, deja a acceptat-o pe Adina Vălean pentru portofoliul de la Transporturi, a fost deputatul USR Cătălin Drulă.

„Înțeleg că dl. Orban s-a șters pe pantofi cu acordul politic și a trimis propunerea de comisar fără nicio consultare. Ba mai mult, este deja acceptată de Comisia Europeană. Înțeleg că promisiunile dlui. Orban și cuvântul dat nu au o valoare prea mare. Înțeleg că legea valorează cât a valorat și pentru Dăncilă”, a scris Drulă pe Facebook.

El acuză faptul că, pe lângă Legea 373/2013, și acordul politic semnat între PNL și USR prevede clar consultarea între partide înainte de nominalizarea unui candidat pentru postul de comisar european.

Mai târziu, Alianța USR-PLUS a transmis un comunicat de presă în replică la declarațiile premierului.

Orban argumentase că a vorbit cu Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European. Dar USR-PLUS afirmă că „această informare nu poate fi considerată consultare cu USR sau partidele parlamentare, așa cum a fost agreat în protocolul de susținere parlamentară semnat de Ludovic Orban cu Dan Barna”.

Rămas fără opțiuni, Ludovic Orban a dat vina pe PSD. „Noi am fost obligați să luăm această decizie sub imperiul urgenței. Nu noi suntem vinovați că timp de luni de zile fostul premier și fostul guvern și-au bătut joc de această procedură, s-au încăpățânat, în ciuda avertismentelor publice, să desemneze candidați care n-au trecut nici de calificări. Practic, am ajuns în situația asta nu din cauza noastră”, a precizat premierul.

Care a fost cronologia comunicărilor privind nominalizările de comisar?

  1. Pe 5 noiembrie, premierul Ludovic Orban i-a scris președintelui Comisiei Europene o scrisoare prin care retrage nominalizarea lui Victor Negrescu, făcută anterior de Viorica Dăncilă, și înaintează numele Adinei Vălean și al lui Siegfried Mureșan pentru portofoliul Transporturilor.
  2. Însă documentul respectiv este înregistrat la cabinetul prim-ministrului pe data de 6 noiembrie. Asta reiese din înscrisurile furnizate Europei Libere de Guvernul României în urma unei cereri de informații.
  3. În aceeași zi, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, transmite președinților Senatului și Camerei Deputaților o scrisoare în care îi informează despre ambele nominalizări și roagă programarea audierilor în comisii.
  4. Pe 6 noiembrie, von der Leyen anunță că a acceptat-o pe Adina Vălean.
European lawmaker Adina Valean
VEZI AICI Documentele trimise de Guvern către Parlament privind nominalizările comisarilor europeni

„Prim-ministrul Ludovic Orban a comunicat nominalizările pentru funcția de comisar european din partea României concomitent Parlamentului României și președintelui desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în data de 6 noiembrie 2019”, afirmă Guvernul în răspunsul trimis Europei Libere.

După episodul comisarului, mai mulți membri USR încep să critice sau să preseze liberalii și pe alte aspecte.

De exemplu, deputatul USR Iulian Bulai scrie pe Facebook despre campania electorală a președintelui Iohannis care se plimbă pe la ședințe de Guvern sau chiar preluări de mandate la ministere.

„Ați avut trei ani de mers la ședințe de guvern. De ce nu ați mers? Din ce motiv? Nepăsare? Frică? Indiferență? Am avut trei guverne praf. Care mai de care. La câte ședințe ați fost pentru a stopa abuzul, greșelile și populismul? Eu țin minte doar o ședință. Atât. O ședință în trei ani. E puțin, domnule Iohannis. Eu, un tânăr politician, v-am întrebat cu sinceritate despre intențiile de a participa la ședințele de guvern interimar. Nu ați mers ca să nu vă faceți campanie, corect? Dar nu puteați să vă duceți pentru a împiedica ultimele nemernicii ale dnei Dăncilă? Hotărâri de guvern, propuneri nepotrivite de comisar, numiri tâmpite în funcții publice în instituții. Cam asta ați ratat. Acum văd că mergeți aproape la fiecare preluare de minister. Nu tot campanie se cheamă și asta?”, se întreabă Bulai.

Iar europarlamentarul USR, Clotilde Armand, reacționează după anunțul premierului Orban despre înlăturarea „pilelor” din aparatul public. Armand publică pe pagina sa de Facebook o listă a copiilor unor figuri marcante din PSD și ALDE care sunt angajați în funcții publice.

Fără alianță USR-PNL la locale

Presedintele USR, Dan Barna, a anuntat ca nu va exista o alianță cu PNL la nivel național pentru alegerile locale de anul viitor, urmând ca deciziile să se ia la nivel local, împotriva candidaților PSD. În Bucuresti, va fi susținut candidatul care va avea cel mai mare sprijin popular împotriva Gabrielei Firea, a mai spus el.

Nu va exista o alianță cu PNL la nivel național, cu siguranță, însă la nivel local, dacă vorbim de un primar PSD, iar colegii noștri decid să susțină un candidat unic al Opoziției, pot exista astfel de acorduri locale", a declarat Dan Barna, într-un interviu acordat Agerpres.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG