Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, luni, că toate cele 25 de ordonanțe de urgență, adoptate în ultima ședință a Cabinetului Orban I, vor fi trimise la Monitorul Oficial pentru a fi publicate și că în textul ordonanței care modifică legea alegerilor parlamentare urmează să fie incluse observațiile Ministerului Justiției, aceasta având avizele necesare.
Ludovic Orban a spus că unele ordonanțe de urgență, adoptate pe 4 februarie, au ajuns deja la Monitorul oficial, celelalte vor fi trimise „astăzi și mâine”. Până acum au fost publicate trei ordonanțe de urgență.
„Trimitem la Monitorul oficial toate ordonanțele de urgență. Din punctul nostru de vedere toate ordonanțele de urgență îndeplinesc condițiile pentru a fi valide și pentru a intra în vigoare”, a declarat Ludovic Orban, luni, după ședința Biroului executiv al PNL.
Întrebat despre intenția Avocatului Poporului de a sesiza Curtea Constituțională în legătură cu ordonanțele de urgență, Orban a spus că „nu se teme de nimic”.
„Am adoptat ordonanțe de urgență extrem de importante, indispensabile. Cele mai multe dintre ele sunt ordornanțe de urgență care produc efecte benefice pentru administrație, pentru economie, pentru absorția fondurilor europene și pentru soluționarea diferitelor situații critice”, a explicat Orban.
Despre ordonanța de urgență care modifică legea alegerilor pentru Parlament, Ludovic Orban a spus că este adoptată, dar că Guvernul mai face „o trecere în revistă pentru includerea tuturor observațiilor”, în special ale ministerului Justiției.
Orban a spus că nu mai așteaptă niciun alt aviz pentru această OUG și că va fi trimisă, de asemenea, la Monitorul oficial.
Pe 8 februarie, Ludovic Orban a declarat că „trebuie să apară schimbarea și la Consiliul Legislativ”. Conducerea PNL acuză Consiliul Legislativ că este influențată de PSD.
Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat, pe 5 februarie, că ia în calcul posibilitatea atacării la CCR a ordonanțelor de urgență și a spus că adoptarea într-o singură ședință de Guvern a 25 de OUG este „nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție” și că Guvernul se substituie astfel Parlamentului.
APADOR-CH consideră, de asemenea, că adoptarea a 25 de ordonanţe de urgenţă într-o singură şedinţă de guvern reprezintă „o forţare a principiilor democratice" prevăzute în Constituţie.