Linkuri accesibilitate

PNL nu votează propriul Guvern Orban II pentru a forța anticipatele și acuză Consiliul Legislativ că face jocurile PSD


PNL forțează anticipatele, dar ele nu se pot realiza fără sprijinul PSD.
PNL forțează anticipatele, dar ele nu se pot realiza fără sprijinul PSD.

Liberalii nu vor vota pentru învestirea noului Guvern în Parlament deși propunerea făcută de președintele Klaus Iohannis este Ludovic Orban. PNL susține că face un sacrificiu, care este însă singura variantă de a merge pe calea anticipatelor. În războiul politic cu PSD, reprezentanții PNL din Guvern acuză Consiliul Legislativ că a făcut jocurile social-democraților și nu a dat avizele necesare pentru publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanțelor de Urgență aprobate marți.

Parlamentarii PNL vor fi prezenți în ziua votului de învestire a guvernului Orban, pentru a asigura cvorumul, dar nu vor vota în favoarea acestuia. Strategia liberalilor de a respinge nominalizarea făcută de președintele Klaus Iohannis, în persoana lui Ludovic Orban, este de a mai face un pas spre declanșarea anticipatelor. În Constituție scrie că pentru a putea fi dizolvat Parlamentul este nevoie ca în termen de 60 de zile să fie respinse două nominalizări pentru funcția de premier.

PSD a anunțat deja că nu va vota guvernul Orban II, dar amenință că nu se vor prezenta la votul din Parlament și, astfel, nu va fi asigurat cvorumul. Pe de altă parte, USR a anunțat că nu va vota guvernul Orban II, tot în scopul de declanșa anticipatele.

Mai mult, PSD va contesta luni la Curtea Constituțională nominalizarea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier după ce a fost demis printr-o moțiune de cenzură.

Este un sacrificiu pe care îl fac parlamentarii PNL care nu votează o propunere a PNL, e un sacrificiu pe care îl asumăm public pentru că obiectivul fundamental e buna guvernare a României. Buna guvernare a României nu este posibilă decât dacă din nou puterea cetățenilor prin alegeri anticipate. Nu este un vot de respingere, este un vot necesar pentru a permite ca puterea să revină din nou oamenilor, a explicat Ludovic Orban strategia PNL.

Negocieri în spatele ușilor închise

Liberalii sunt conștienți că declanșarea alegerilor anticipate nu se poate realiza fără sprijinul celor de la PSD. Social-democrații, alături de cei de la Pro România și ALDE, au majoritate în Parlament și pot bloca organizarea alegerilor anticipate dacă doresc acest lucru cu orice preț.

Liderii PSD s-au enervat după ce în Ordonanța de Urgență privind anticipatele, adoptată săptămâna trecută, au apărut două prevederi care avantajează în mod categoric PNL. Articolele care au generat tensiune în PSD sunt legate de votul de trei zile în Diaspora și posibilitatea ca în țară să se voteze la orice secție de votare.

Conform celor din PSD, liberalii își asigură prin aceste două articole un avantaj de aproape 1.5 milioane de voturi. Liderii PSD și ProRomânia au transmis că ar putea să fie de acord cu alegerile anticipate în condițiile în care aceste articole din OUG dispar. Ei îi acuză pe cei din PNL că au încercat să îi păcălească și că nu au respectat înțelegerile privind menținerea sistemului electoral.

În replică, conducerea PNL a transmis celor din PSD că pot modifica Ordonanța de Urgență (OUG) în Parlament dacă au majoritate. Până în acest moment, OUG-ul referitoare la alegerile anticipate nu a fost publicată în Monitorul Oficial din cauza faptului că lipsește avizul Consiliului Legislativ. Fără acest aviz, Ordonanța nu poate fi publicată în Monitorul Oficial.

Orban: Trebuie să apară schimbarea și la Consiliul Legislativ

Conducerea PNL acuză Consiliul Legislativ că este influențată de PSD, în special de deputatul Florin Iordache. Întrebat de Europa Liberă dacă reprezentanții Consiliului Legislativ au făcut un joc politic, premierul Ludovic Orban a răspuns: „trebuie să apară schimbarea și la Consiliul Legislativ”.

Guvernul a adoptat marți 25 de Ordonanțe de Urgență care au fost trimise a doua zi la Consiliul Legislativ pentru avizare. Până vineri, doar trei au ajuns însă în Monitorul Oficial. Printre cele care nu au primit aviz a fost și cea legată de alegerile anticipate, în care se reducea perioada în care se putea anunța data alegerilor anticipate de la 90 de zile la 50.

„Ordonanțele vor fi publicate în Monitorul Oficial. Noi am solicitat avizul Consiliului Legislativ în deplină capacitate de exercițiu. Oricine poate să ceară controlul de constituționalitate și vor intra în dezbaterea Parlamentului, cine vrea poate să le modifice”, a declarat Ludovic Orban.

Victor Ponta a publicat pe pagina sa de Facebook un răspuns trimis de Consiliul Legislativ Guvernului cu privire la o altă Ordonanță de Urgență adoptată în acea zi.

Semnalăm că, la aceeași dată la care a fost primit spre avizare prezentul proiect de ordonanță de urgență – 05.02.2020, în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, a fost retrasă încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură. Ca urmare, Guvernul demis prin moțiune de cenzură îndeplinește numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”, se arată în răspunsul trimis de Consiliul Legislativ Executivului.

În adresa înaintată de Consiliul Legislativ se face trimite și la o prevedere legală în care scrie că proiectele de ordonanțe se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ.

Dacă această Ordonanță de Urgență nu va fi publicată în Monitorul Oficial, se va amâna data la care se vor putea organiza anticipatele. Pe actuala lege, există un termen de 60 de zile după care se poate dizolva Parlamentul dacă două propuneri de premier sunt respinse, iar data alegerilor poate să fie anunțată cu minim 90 de zile înainte.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, susține că reprezentanții Consiliului Legislativ au blocat în mod nejustificat avizele pentru Ordonanțele de Urgență. Potrivit acestuia, s-a blocat achiziționarea a 35 de scannere termice pentru aeroporturi, necesare pentru a verifica persoanele care pot aduce în țară coronavirusul.

Întâlnire informală la Guvern

Membrii Cabinetului se vor întâlni în această după amiază la Palatul Victoria pentru a definitiva programul de guvernare cu care vor veni în fața Parlamentului. Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că nu vor exista modificări în privința componenței formulei guvernamentale, ci vor fi aduse doar mici ajustări documentului cu care vor veni în Parlament.

Violeta Alexandru, noul președinte PNL București

Ludovic Orban a fost prezent în Parlament la evenimentul organizat de filiala PNL București. În cadrul acestuia, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a fost aleasă președinte al filialei. Ea a fost singurul candidat pentru această funcție. După ce a fost aleasă, ea a transmis un mesaj electoral, spunând că de mică a fost învățată să nu fie rea. Aluzia era la numele actualului primar al Capitalei, Gabriela Firea, care va candida la locale din partea PSD.

Pesediștii se întâlnesc mâine, petrecere în noaptea aceasta

Liderii social-democrați vor fi prezenți mâine la evenimentul organizat tot în Parlament pentru desemnarea delegaților PSD București la Congresul partidului. Marcel Ciolacu și-a anunțat prezența, chiar dacă în seara aceasta se află la Timișoara, la un eveniment privat organizat de liderul de grup al PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis. Alături de Ciolacu urmează să fie în seara aceasta și Sorin Grindeanu.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG