Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban vrea modificarea OUG 114. O variantă luată în calcul este angajarea răspunderii Guvernului


Ludovic Orban, la depunerea jurământului
Ludovic Orban, la depunerea jurământului

"Obiectivul nostru este modificarea OUG 114 până la sfârșitul anului", a afirmat prim-ministrul Orban, într-o declarație de presă. Ludovic Orban a spus că sunt două variante pentru atingerea acestui obiectiv: dezbaterea proiectului de modificare în Parlament sau angajarea răspunderii Guvernului „dacă nu va exista o majoritate sau timpul necesar pentru a putea fi adoptată”.

Anterior, Orban a catalogat OUG 114 ca fiind ”un act criminal”. ”Vrem să facem corecții la OUG 114, care e un act criminal. Vrem să anulăm toate taxele tâmpite; pe sistemul bancar, pe sistemul energetic. Cumpărăm gazul și energia electrică la preț aproape dublu față de prețul la care e cumpărată energia în Germania. Cum să fii competitiv în asemenea condiții? Aici au adus reglementările și politicile statului monopolist în domeniul energiei”, a declarat, miercuri, Ludovic Orban, citat de Hotnews.

Orban s-a referit și la proiectul de buget pe 2020, despre care a spus că este „greu de făcut”, pentru că Guvernul are „constrângeri puternice”.

Abrogarea OUG 114, cu excepția facilităților pentru domeniul construcțiilor, a fost una dintre prevederile Acordului semnat între USR și PNL pentru susținerea Guvernului Orban.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a inclus, în luna iunie, OUG 114 pe lista celor 5 mari riscuri privind stabilitatea financiară a țării. Isărescu a vorbit despre OUG 114, poreclită „a lăcomiei”, care a adus modificări și taxe noi în economie și care „a reprezentat un risc sever la adresa stabilităţii financiare prin afectarea mecanismului de transmisie a politicii monetare şi prin impactul material semnificativ asupra sistemului bancar”.

BNR s-a implicat ulterior în procesul de modificare a acestei ordonanțe, pe trei direcții, conform lui Isărescu: eliminarea legăturii dintre taxa „pe lăcomie” şi ROBOR, diminuarea nivelului taxei şi reducerea bazei de impozitare.

Riscul legislativ ridicat rezultă nu numai din faptul că Ordonanţa 114 a putut să apară aşa cum a apărut, peste noapte şi înaintea sărbătorilor de iarnă, dar şi din caracterul incert, impredictibil altor schimbări legislative din ultima vreme, din absenţa studiului de impact în toate cazurile şi din lipsa consultării cu părţile interesate”, a declarat Mugur Isărescu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG