Linkuri accesibilitate

Lukașenko își înfometează poporul ca ripostă la sancțiunile UE și SUA împotriva sa


Lukașenko a decis să interzică importurile din SUA și UE la o gamă largă de alimente după sancțiunile Occidentului împotriva regimului său
Lukașenko a decis să interzică importurile din SUA și UE la o gamă largă de alimente după sancțiunile Occidentului împotriva regimului său

Regimul autocratului Alexandr Lukașenko va interzice importul unei game largi de alimente din statele membre UE și SUA, dar și din alte state, pentru a riposta față de sancțiunile impuse Minskului pentru că a provocat criza migranților.

Interdicția se va referi la importurile din UE, Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Norvegia, Albania, Islanda, Macedonia de Nord și Muntenegru, a anunțat guvernul pe 7 decembrie.

Măsura, care urmează să rămână în vigoare timp de șase luni începând cu 1 ianuarie, va acoperi produse alimentare precum: carnea, cârnații, produsele lactate, legumele, fructele și sarea.

Mâncarea pentru bebeluși și articolele dietetice vor fi exceptate.

Guvernul belarus a spus că și mai multe produse ar putea fi interzise în cazul unor noi sancțiuni occidentale.

Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări occidentale au impus mai multe runde de sancțiuni împotiva Minskului din cauza reprimării violente a protestelor pro-democrație organizate împotriva rezultatului controversat al alegerilor din august 2020 care l-a menținut la conducerea țării pe Lukașenko pentru al șaselea mandat consecutiv, din 1994.

Săptămâna trecută, măsurile punitive au fost extinse la adresa oficialilor și întreprinderilor pentru că ar fi provocat o criză a migrației la granița de est a UE.

Belarus a negat că a transportat migranți, în principal din Orientul Mijlociu, către granița Belarusului cu Polonia, Letonia și Lituania.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG