Linkuri accesibilitate

Țihanovskaia: migranții și populația din Belarus sunt ostaticii lui Lukașenko


Liderul în exil al Opoziției belaruse, Svetlana Țihanovakaia, a avertizat asupra pericolului pe care-l reprezintă Lukașenko pentru întreaga Europă și a cerut ajutor pentru poporul său reprimat cu brutalitate de autocratul de la Minsk.
Liderul în exil al Opoziției belaruse, Svetlana Țihanovakaia, a avertizat asupra pericolului pe care-l reprezintă Lukașenko pentru întreaga Europă și a cerut ajutor pentru poporul său reprimat cu brutalitate de autocratul de la Minsk.

Liderul opoziției din Belarus în exil, Svetlana Țihanovskaia, a cerut Uniunii Europene să facă mai mult pentru a-i ajuta pe belaruși, pe care i-a numit „europeni uitați”, în lupta lor pentru libertate.

Țihanovskaia a vorbit miercuri, 24 noiembrie, în fața Parlamentului European despre arestarea și încarcerarea politicienilor și activiștilor de opoziție din Belarus.

Ea a subliniat că criza migranților care se desfășoară de-a lungul graniței țării sale cu trei membri ai Uniunii Europene, Polonia, Letonia și Lituania, arată că lupta pentru libertate în Belarus este legată de lupta pentru libertate în Europa.

Țihanovskaia a fost principalul candidat al opoziției la alegerile din august 2020. Alegerile i-au oferit autocratului Alexandr Lukașenko, prin fraudă, spun opozanții și comunitatea internațională, al șaselea mandat consecutiv la conducerea țării.

În urma rezultatului alegerilor, belarușii au ieșit în stradă pentru a protesta față de fraudarea alegerilor iar demonstrațiile au fost reprimate cu brutalitate de regimul Lukașenko.

Temându-se pentru siguranța familiei sale, Țihanovskaia a părăsit țara iar în prezent locuiește în Lituania. Ea a spus în Parlamentul European că numărul deținuților politici din Belarus este în prezent de 882, „mai mult decât membrii acestei camere adunați aici astăzi”.

Vorbind despre criza migranților de la granița dintre Belarus și cele trei state membre ale UE, Țihanovskaia a spus că miile de migranți din Orientul Mijlociu și din alte țări au devenit „ostaticii” lui Lukașenko, alăturându-se astfel celor 9 milioane de belaruși, ostaticii ai regimului.

Țihanovskaia a adăugat că, dacă UE alege „să evite confruntarea cu un bătăuș, nu va face decât să facă inevitabil un conflict mult mai costisitor și mai periculos”.

Ea a avertizat Occidentul cu privire la amenințarea continuă pe care regimul Lukașenko o reprezintă pentru restul Europei, chiar dacă criza migranților pare să fi fost rezolvată.

„Credeți cu adevărat că se va opri aici? Deja vedem cât de periculos poate fi un regim ca acesta pentru vecinii săi. Lituania și Polonia se confruntă cu cel mai mare test al securității lor la frontieră. Să presupunem că acest abuz asupra migranților este cumva oprit. Chiar credeți că amenințările regimului dincolo de granițele sale se vor termina acolo? Creșterea fluxului de droguri de contrabandă și alte contrabande? O provocare militară? Nimic din toate astea nu este în imaginația mea. Acestea sunt amenințări pe care regimul însuși le-a făcut. Și va fi în stare de orice pentru a și le îndeplini", a avertizat Țihanovskaia.

Ea a provocat blocul comunitar „să aibă curajul să ia măsuri decisive acum” și să vină în ajutorul poporului belarus.

„Ce le poate spune Uniunea Europeană cu adevărat oamenilor din Belarus, acești europeni uitați care își doresc și ei aceleași lucruri de care se bucură restul Europei? Poate că nu avem dreptul să vă cerem ajutorul sau sprijinul. Poate ne puteți refuza pentru că ar fi împotriva interesului vostru național. Sau poate că ar dăuna afacerilor voastre”, a spus Țihanovskaia.

Ea a cerut, de asemenea, UE să aplice mai multe sancțiuni regimului lui Lukașenko și să refuze în continuare să-l recunoască președinte pe autocratul care conduce țara neîntrerupt din 1994.

Ea a criticat instituțiile de presă occidentale, precum Deutsche Welle și BBC, pentru că se referă în continuare la Lukașenko numindu-l „președinte”.

„Nu numai democrația în Belarus, ci și democrația în Europa depind de alegerea noastră: dacă vom merge împreună pe această cale și dacă vom depăși împreună aceste obstacole. Este timpul să arătăm că valorile europene sunt și vor continua să fie cea mai mare sursă de putere a noastră, o bază solidă pentru pace și prosperitate. Sunt aici astăzi să vă invit să mergeți pe această cale cu noi”, a spus Țihanovskaia.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG