Linkuri accesibilitate

Raport: Forțele ucrainene par să „efectueze o retragere limitată” în estul Bahmutului


Forțele ucrainene au respins duminică peste 95 de atacuri ale forțelor rusești în mai multe zone din Luhansk și Donețk.
Forțele ucrainene au respins duminică peste 95 de atacuri ale forțelor rusești în mai multe zone din Luhansk și Donețk.

Este posibil ca forțele ucrainene să desfășoare o retragere parțială în estul orașului Bahmut, dar continuă să provoace pierderi mari forțelor mixte rusești, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare citată de The Guardian.

ISW susține că până și bloggerii militari ruși și-au redus așteptările privind capacitățile trupelor de invazie de a lansa noi ofensive.

Dacă forțele rusești reușesc să preia orașul Bahmut, acestea ar putea apoi încerca noi ofensive spre Kostyantynivka sau Sloviansk, dar s-ar confrunta cu constrângeri endemice legate de personal și echipament.

Apogeul probabil iminent al ofensivei rusești din jurul Bahmut, epuizarea trupelor rusești din jurul Vuhledar și ofensiva rusă care stagnează în regiunea Luhansk creează probabil condiții solide pentru o viitoare contraofensivă ucraineană, mai notează ISW.

The Guardian scrie că, duminică, forțele ucrainene au respins peste 95 de atacuri ale forțelor rusești în mai multe zone din Luhansk și Donețk.

Potrivit ultimei actualizări a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, forțele ruse au lansat 27 de atacuri aeriene și patru atacuri cu rachete în ultimele 24 de ore și continuă să vizeze infrastructura civilă.

Tot ziarul britanic relatează că ambele părți par să aibă probleme în a-și suplimenta atât luptători, cât și muniția. În plus, șeful mercenarilor lui Vladimir Putin, Evgheni Prigojin, spunea sâmbătă seară că dacă luptătorii lui se retrag, Rusia riscă să piardă întreaga linie a frontului.

Partea ucraineană a suferit mari pierderi mai ales în infrastructura culturală. Ministerul ucrainean al Culturii a anunțat dă Rusia a distrus, de la începutul războiului, 505 obiective de obiective culturale.

„În total, au fost afectate 1.322 de elemente de infrastructură culturală din cauza agresiunii Rusiei în Ucraina. Aproape o treime din total, şi anume 505 obiective, sunt distruse”, a precizat ministerul.

Cele mai mari distrugeri s-au înregistrat în regiunile Doneţk, Harkiv, Kiev, Herson, Mikolaiv şi Luhansk.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG