Linkuri accesibilitate

Lupte de stradă la Bahmut. Ucraina insistă că nu a pierdut lupta pentru orașul din estul țării


Militari ucraineni se adăpostesc într-o clădire din Bahmut. Imagine din 3 martie 2023.
Militari ucraineni se adăpostesc într-o clădire din Bahmut. Imagine din 3 martie 2023.

Forțele ucrainene spun că au respins numeroase atacuri rusești la Bahmut/Donețk, în ultimele 24 de ore, în ciuda afirmațiilor mercenarilor Moscovei conform cărora orașul din estul Ucrainei, țintă majoră a atacurilor în ultimele luni, a fost aproape complet înconjurat.

Experții militari occidentali estimează că situația din Bahmut rămâne critică și că apărătorii ucraineni sunt supuși unor „presiuni din ce în ce mai mari”.

Viceprimarul orașului, Alexandr Marcenko, a declarat pentru BBC, că au loc lupte pe străzile orașului, dar forțele Rusiei nu sunt în control.

Marcenko a precizat că în oraș se mai află circa 4.000 de civili, în adăposturi fără acces la electricitate, gaz sau apă potabilă.

„Inamicul încearcă neîncetat să încercuiască Bahmut”, a transmis Statul Major ucrainean, adăugând că numeroase atacuri au fost respinse de luptătorii ucraineni în zonele adiacente - Vasyukivka, Dubovo-Vasylivka și Ivanivske.

Oficialii ucraineni au sugerat că forțele lor ar putea fi nevoite să se retragă complet din Bahmut, pe noi poziții în vest și nord-vest, odată ce apărarea orașului devine prea costisitoare. Dar, în ciuda situației descrise de un comandant ucrainean ca fiind „critică”, se pare că apărătorii ucraineni încearcă să întărească pozițiile defensive din oraș pentru a nu-l abandona.

Comandantul Forțelor Operațiuni Speciale, generalul Viktor Khorenko, a scris pe Facebook că „toate unitățile implicate în apărarea lui Bahmut își îndeplinesc în mod clar sarcinile. Soldații noștri acționează constant în condiții extrem de dure și fac totul pentru a se asigura că numărul forțelor inamice este redus în fiecare zi”.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG