Linkuri accesibilitate

Lupte intense în regiunea Donețk. Atacuri rusești asupra Hersonului. Ambulanță lovită cu o dronă


Imagini din satelit ale aerodromului militar Sakî din apropierea satului Novofedorivka
Imagini din satelit ale aerodromului militar Sakî din apropierea satului Novofedorivka

Forțele rusești au vizat sâmbătă zeci de localități din regiunea Herson din sudul Ucrainei, a declarat un oficial, iar o dronă rusească a lovit o ambulanță, rănindu-i șoferul.

De asemenea, forțele ucrainene sunt supuse unei presiuni puternice în estul țării, în regiunea Donețk.

Președintele Volodimir Zelenski a descris zona din jurul Pokrovsk ca principalul obiectiv al atacurilor rusești.

Comandamentul militar al Ucrainei evaluează situația și a promis că „totul trebuie făcut și se va face pentru a ne consolida pozițiile” în zonă, a scris Zelenski pe X.

„Este important ca războinicii noștri să primească exact ceea ce au nevoie în aceste condiții de lupte foarte intense și presiune din partea armatei ruse”, a spus el.

Statul Major General a declarat în evaluarea sa de vineri seară că din 26 iulie că forțele rusești au lansat peste 30 de atacuri în zona Pokrovsk, adăugând că „plătesc un preț mare pentru încercările lor de a avansa” acolo.

Pierderile rusești s-au ridicat la 187 de persoane ucise și rănite, a spus Statul Major.

Zelenski și-a exprimat, de asemenea, „apreciere specială” pentru toate unitățile care au atacat bazele și logistica rusă din teritoriile ocupate ale Ucrainei.

„Ocupantul trebuie să simtă că acesta este pământ ucrainean”, a spus Zelenski fără a spune ce baze au fost lovite.

„Și fiecare bază aeriană rusească distrusă, fiecare aeronavă militară rusească distrusă, fie la sol, fie în aer, înseamnă salvarea vieților ucrainene”.

Mai devreme, pe 26 iulie, un aerodrom militar rus din Crimeea ocupată a fost vizat de o lovitură cu rachete care a provocat explozii și un incendiu, au informat presa ucraineană și canalele rusești de Telegram.

Postul de televiziune ucrainean Suspilne, citând locuitorii locali, a transmis că s-au înregistrat explozii în orașele Sakî și Eupatoria (Ievpatoria) din Crimeea. „Explozii foarte puternice” au fost raportate de locuitorii din Sakî, care găzduiește un aerodrom rusesc.

Canalul Crimean Wind de pe Telegram a transmis că un depozit de muniții de pe aerodrom a fost lovit și a citat o sursă care a spus că au fost aruncate în aer rachete și avioane.

Canalul rus Telegram Astra, citând surse ale serviciilor de urgență din Crimeea ocupată, a declarat că aerodromul și depozitul de muniții au fost atacate cu rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, declanșând un incendiu.

Doi soldați ruși au suferit răni de schije, a informat Astra.

Astra a mai spus că o rachetă ATACMS a lovit un spațiu rusesc de apărare antiaeriană din districtul Sakî, distrugând o stație radar. Citând surse anonime, se spune că un total de patru rachete ATACMS au fost lansate din Ucraina, iar două au fost doborâte de apărarea antiaeriană rusă.

Informația nu a putut fi confirmată independent.

Ministerul rus al Apărării nu a menționat atacurile asupra Crimeei, spunând doar că apărarea sa antiaeriană a doborât șase drone ucrainene -- patru peste regiunea Rostov și două lansate peste regiunea Kursk.

Aerodromul militar Sakî, lângă satul Novofedorivka, a fost vizat de lovituri cu rachete de mai multe ori în trecut.

Baza aeriană găzduiește Regimentul 43 de Aviație de Luptă din Rusia, care sprijină trupele ruse în sudul Ucrainei și operează bombardiere Su-24 și avioane de vânătoare Su-30.

Crimeea ocupată a fost folosită de armata rusă ca rampă de lansare relativ sigură pentru atacurile cu rachete asupra Ucrainei de la începutul războiului în februarie 2022.

Dar în aprilie, Statele Unite au început să livreze versiuni ale puternicei rachete balistice cu rază lungă de acțiune ATACMS (sisteme de rachete tactice) care pot ajunge până la 300 de kilometri, făcând posibil ca Ucraina să lovească oricare dintre cele peste 100 de ținte militare rusești din Crimeea.

Între timp, Rusia a vizat din nou centralele energetice ucrainene cu lovituri de drone și rachete.

Furnizorul de energie Ukrenerho a declarat pe 26 iulie că instalațiile din regiunile Jitomir și Cernihiv au fost afectate.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că apărarea sa antiaeriană a doborât 20 din cele 22 de drone lansate de Rusia către ținte din patru dintre regiunile sale pe 26 iulie.

Atacurile asupra regiunilor Herson, Sumî, Jîtomîr și Cernigov au avut loc la o zi după ce Moscova a lovit instalații în portul ucrainean Ismail de pe Dunăre, lângă granița României, membru NATO, determinând alianța să ridice avioane F-18 pentru a monitoriza situația.

Pe 26 iulie, Ministerul de Externe al României l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei de la Ambasada Rusiei la București, se arată într-un comunicat al ministerului.

„Reprezentantul Ministerului Român de Externe a transmis protestul ferm al autorităților române și a condamnat atacurile repetate ale forțelor ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, solicitând încetarea imediată a acestora”, se arată în comunicat.

Partea română „a subliniat caracterul iresponsabil al atacurilor militare [ale Rusiei], inclusiv în imediata vecinătate a frontierei României, care pun în pericol securitatea națională”.

De asemenea, Bucureștiul „a evidențiat responsabilitatea exclusivă a Federației Ruse, ca urmare a agresiunii sale împotriva Ucrainei, pentru deteriorarea gravă a mediului de securitate din Marea Neagră”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG