Linkuri accesibilitate

Casa Albă confirmă: Spitalul Al-Shifa, din Gaza, folosit de Hamas ca bază de comandă


Incinta spitalului Al-Shifa din orașul Gaza, 8 noiembrie 2023.
Incinta spitalului Al-Shifa din orașul Gaza, 8 noiembrie 2023.

Cel mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, a devenit „aproape ca un cimitir”, spune Organizația Mondială a Sănătății. Președintele american Joe Biden a făcut un apel pentru protejarea spitalelor pentru ambele părți implicate în război. Israelul spune că Hamas a pierdut controlul în Fâșia Gaza.

Ziua 39 de război | Principalele evenimente pe scurt

  • Forțele israeliene luptă cu Hamas în jurul spitalului Al-Shifa, cel mai mare din Fâșia Gaza, iar sute de oameni ar fi blocați înăuntrul mai multor clădiri din complex.
  • Președintele american Biden face apel la „o acțiune mai puțin intruzivă” în jurul spitalelor din Fâșia Gaza.
  • Israelul acuză Hamas, grupare desemnată teroristă de către SUA și UE, că ascunde centre de comandă sub spitale și că folosește civilii ca scuturi umane.

Actualizare 21:00 - Casa Albă spune că are informații că Hamas folosea spitalul din Gaza ca bază de comandă

Casa Albă a declarat marți că are propriile informații că Hamas folosește spitalul al-Shifa din Gaza pentru a-și conduce operațiunile militare și, probabil, pentru a depozita arme, spunând că acele acțiuni au constituit o crimă de război.

„Avem informații care confirmă că Hamas folosește acel spital special pentru un mod de comandă și control” și probabil pentru a stoca arme, a declarat purtătorul de cuvânt pentru securitate națională John Kirby reporterilor de la bordul Air Force One. „Este o crimă de război”.

El a spus că acțiunile grupului Hamas nu reduc responsabilitatea Israelului de a proteja civilii palestinieni.

Actualizare 20:00 - Consilierul principal al președintelui Biden, discuții cu oficiali din regiune

Consilierul principal al președintelui american Joe Biden pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, se îndreaptă în regiune pentru discuții cu oficiali din Israel, Cisiordania, Qatar, Arabia Saudită și alte națiuni din regiune, transmite Casa Albă.

„În Israel, el va discuta despre nevoile de securitate ale Israelului, imperativul de a proteja civilii în cursul operațiunilor militare, precum și eforturile continue de a asigura eliberarea ostaticilor și necesitatea de a controla coloniștii extremiști violenți din Cisiordania.”

În timp ce se află în Israel, McGurk se va întâlni cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, cu ministrul apărării Yoav Gallant și cu șefii serviciilor de securitate și ai comunității de informații din Israel, transmite Axios.

Actualizare 19:00 - Mii de manifestanți pro-Israel în stradă, la Washington

Mii de manifestanți s-au adunat marți la Washington pentru un „Marș pentru Israel” pentru a sprijini Israelul, a condamna antisemitismul și a cere eliberarea ostaticilor.

Mitingul, organizat de Federațiile Evreiești din America de Nord și Conferința președinților marilor organizații evreiești americane, este de așteptat să strângă 100.000 de persoane la evenimentul de pe National Mall, conform unui permis emis de Serviciul Parcurilor Naționale.

Actualizare 18:00 - Anchetă privind acuzațiile de abuz sexual comise de Hamas pe 7 octombrie

Poliția israeliană a lansat o anchetă cu privire la acuzațiile de violență sexuală împotriva femeilor de către militanții Hamas în timpul atacurilor din 7 octombrie.

Poliția a strâns dovezi despre presupusa violență sexuală de la martori oculari, imagini de pe camere de supraveghere și interogatorii militanților Hamas arestați în urma atacurilor, a declarat marți reporterilor consilierul David Katz de la unitatea națională pentru crimă organizată.

Ancheta este complexă și va dura probabil luni de zile, deoarece luptele armate între forțele israeliene și militanții Hamas au loc de peste o lună pe locurile unde a fost scena crimei a spus Katz pentru Reuters.

„E mult mai complicat pentru că este problema timpului care a trecut de la acțiuni până când am putut ajunge la cadavre, unele dintre ele zăceau acolo zile întregi. În al doilea rând - trauma pentru victime. Nu avem victime în viață care să spună „am fost violați”, a spus el, adăugând că „avem mai mulți martori pentru mai multe cazuri”, transmitet AFP.

Actualizare 17:00 - Groapă comună pentru pacienții morți de la Al Shifa, cel mai mare spital din Gaza

Palestinienii prinși în cel mai mare spital din Gaza săpau marți o groapă comună pentru a îngropa pacienții care au murit sub încercuirea israeliană și au spus că nu există niciun plan pentru evacuarea copiilor, în ciuda faptului că Israelul a anunțat o ofertă de a trimite incubatoare portabile, relatează Reuters.

Forțele israeliene au înconjurat spitalul Al Shifa din orașul Gaza, despre care spun că se află deasupra unui cartier general subteran al militanților Hamas.

Spitalul Al-Shifa
Spitalul Al-Shifa


Hamas, gruparea islamistă aflată la guvernare în Gaza, neagă și spune că 650 de pacienți și alți 5.000-7.000 de civili strămuți sunt prinși în interiorul spitalului, sub focul constant al lunetiștilor și dronelor. Se spune că 40 de pacienți au murit în ultimele zile, inclusiv trei nou-născuți prematur, rămași fără incubatoare.

Actualizare 16:30 - Liderul rebelilor houthi din Yemen amenință Israelul cu noi atacuri

Liderul Houthi din Yemen a spus că va continua să atace Israelul și că următoarele vizate sunt navele israeliene din Marea Roșie și strâmtoarea Bab al-Mandab.

Actualizare 16:00 - Israelul a identificat 859 de victime civile ale atacului Hamas din 7 octombrie

Autorităţile israeliene spun că au identificat acum rămăşiţele a 859 de civili ucişi în timpul atacului Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului, cu 16 mai multe de la ultima raportare, scrie Times of Israel, care citează poliția israeliană.

Munca de identificare a cadavrelor este în desfășurare.

Un zid cu victimele atacului Hamas din 7 octombrie
Un zid cu victimele atacului Hamas din 7 octombrie


Vineri, 10 octombrie, Israelul a revizuit în scădere numărul deceselor israeliene de pe 7 octombrie de la 1.400 la 1.200. Pe lângă civilii israelieni și victimele IDF în timpul eforturilor israeliene de a respinge atacul, consecințele pogromului au lăsat autoritățile cu cadavrele a aproximativ 1.500 de luptători Hamas. Se estimează că Hamas a capturat aproximativ 240 de ostatici în timpul crimelor din sudul Israelului.

Ministerul Sănătății condus de Hamas din Gaza spune că peste 11.000 de palestinieni au fost uciși de acțiunile militare israeliene de când Israelul și-a început campania în Gaza și un număr suplimentar de palestinieni au fost uciși și în Cisiordania ocupată.

Nu a fost posibil ca jurnaliştii să verifice în mod independent cifrele victimelor emise în timpul conflictului.

Actualizare 15:30 - Regatul Unit vrea să diversifice ajutorul pentru Gaza și prin aer și pe mare

Regatul Unit are în vedere utilizarea „opțiunilor aeriene și maritime” pentru a obține mai mult ajutor pentru Gaza, inclusiv prin bazele sale din Cipru, a declarat un ministru al cabinetului Sunak.

„Îndemnăm guvernul israelian să sporească accesul umanitar, inclusiv prin Rafah și prin deschiderea punctului de trecere Kerem Shalom”, a spus ministrul britanic al Dezvoltării, Andrew Mitchell, citat de The Guardian.

„În acest moment, pământul oferă în prezent cea mai viabilă și sigură modalitate de a aduce ajutor umanitar în Gaza în cantitățile necesare, dar luăm în considerare și opțiuni aeriene și maritime, inclusiv prin bazele noastre din Cipru”, a adăugat el.

El le-a spus parlamentarilor din Camera Comunelor că ar fi necesare pauze umanitare mai lungi, care să acopere zone mai largi. „Discutăm cu ONU și alți parteneri cum să realizam cel mai bine acest lucru”, a spus Mitchell.

Luni, armata israeliană a anunțat o încetare de patru ore a ostilităților care acoperă o zonă limitată din Fâșia Gaza.

Nou-numitul secretar de la Externe, David Cameron, nu este deputat și, prin urmare, nu a putut să apară în Camera Comunelor pentru a li se adresa direct parlamentarilor.

Actualizare 15:00 - SUA au impus a treia rundă de sancțiuni împotriva Hamas

SUA au impus marți a treia rundă de sancțiuni împotriva grupării Hamas începând cu 7 octombrie, care-i vizează pe liderii și finanțatorii grupului.

Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că acțiunea, făcută în coordonare cu Marea Britanie, a vizat oficiali cheie Hamas și mecanismele prin care Iranul oferă sprijin Hamas și Jihadului Islamic Palestinian (PIJ).

Israelul a confirmat moartea soldatului dintr-un clip furnizat de Hamas

Armata israeliană a confirmat marți moartea soldatului Noa Marciano, o tânără de 19 ani care a apărut într-un clip cu ostatici publicat luni de Hamas.

Ea a fost răpită pe 7 octombrie, în ziua în care gruparea radicală a atacat Israelul.

Brigăzile al-Qassam, aripa militară a grupării Hamas, afirmă că ea a fost ucisă într-un atac aerian al Israelului din 9 noiembrie.

Armata israeliană a condamnat atunci imaginile: „Organizația teroristă Hamas continuă să folosească terorismul psihologic și să acționee inuman, prin videoclipuri și fotografii în care apar ostatici, așa cum a mai făcut și în trecut”.

Alți 200.000 de oameni au fugit de război

Luptele dintre trupele israeliene și militanții palestinieni din nordul Fâșiei Gaza au determinat alte 200.000 de persoane să fugă spre sud în ultimele zece zile, a anunțat marți biroul umanitar al ONU.

OCHA a precizat că doar un singur spital din nord este capabil să trateze pacienții.

O parte din lupte au loc în jurul spitalelor, unde pacienții, nou-născuții și medicii sunt blocați fără electricitate și cu provizii tot mai puține, transmite Associated Press.

Israelul acuză Hamas că folosește spitalele ca acoperire pentru luptătorii săi, susținând că Hamas și-a instalat principalul centru de comandă în și sub spitalul Shifa. Atât Hamas, cât și personalul spitalului Shifa neagă acuzațiile israeliene.

Forțele israeliene au ajuns la porțile celui mai mare spital din Gaza

Luptele dintre forțele israeliene și combatanții grupării extremiste din jurul celui mai mare spital din Gaza - Al Shifa - au făcut mii de oameni să fugă în ultimele zile, dar sute de pacienți și persoane strămutate din cauza războiului au rămas înăuntru, spun oficialii palestinieni.

Mark Regev, consilier principal al premierului israelian, a susținut că Hamas este de vină pentru transformarea spitalului Al-Shifa „într-o zonă de război”.

El a spus pentru BBC că Hamas „a construit în mod deliberat” infrastructura militară sub spital și că „a folosit acei copii pentru a-și proteja mașina militară”.

Consilierul premierului israelian a adăugat că Hamas dorea ca „imaginile să arate o criză” și că gruparea radicală nu era dispusă să accepte soluții, astfel încât spitalul să poată funcționa în continuare.

Hamas și oficialii palestinieni ai spitalelor au respins în mod constant acuzațiile.

Personalul medical și oficiali din domeniul sănătății ai Hamas au raportat luni că pacienții mor în spitalele din Fâșia Gaza, cu precădere la cel mai mare spital, unde nu mai există electricitate sau combustibil, iar cadavrele încep să se descompună.

„O acțiune mai puțin intruzivă”

Spitalele din Fâșia Gaza „trebuie protejate”, a declarat luni președintele american Joe Biden.

„Speranța și așteptarea mea sunt că vor exista acțiuni mai puțin intruzive în ceea ce privește spitalele”, a completat președintele SUA.

El a menționat că oficialii americani „rămân în contact cu israelienii” pentru a asigura o pauză în lupte care să permită eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas. „Rămân oarecum plin de speranță, dar spitalele trebuie protejate”, a adăugat Biden.

Jake Sullivan, consilierul de securitate națională al președintelui american, a declarat ulterior că Statele Unite și Israelul „nu doresc să vadă schimburi de focuri în spitale”.

Guvernul israelian a transmis Casei Albe că este pregătit să furnizeze combustibil spitalelor pentru a se asigura că acestea pot continua să funcționeze. În unele cazuri, oficialii israelieni au spus că nu au putut comunica cu administratorii de spitale.

„Poziția Statelor Unite în această chestiune este clară. Spitalele ar trebui să fie protejate, ar trebui să poată funcționa în mod eficient, rutele de evacuare trebuie să fie sigure, iar guvernul israelian ne-a spus că există și vor continua să existe rute de evacuare pentru persoanele care părăsesc incintele spitalelor”, a declarat Sullivan.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat luni asupra unei situații „grave și periculoase” pentru pacienți. OMS a precizat că Al-Shifa „nu mai funcționează ca spital”, după ce a rămas fără combustibil și apă, punând în pericol viața pacienților.

Pe de altă parte, Israelul spune că Hamas, desemnată organizație teroristă de către SUA și UE, are un centru de comandă sub spitalul Al-Shifa și acuză gruparea că folosește civilii ca scuturi umane. Oficialii Hamas și ai spitalului au negat acuzațiile.

IDF: Centru de comandă al Hamas găsit sub spitalul de copii Rantisi

Purtătorul de cuvânt al IDF (armata israeliană), contraamiralul Daniel Hagari, a spus luni că unitatea de comando Shayetet 13 de elită a marinei și Brigada 401 blindată au percheziționat Spitalul de copii Rantisi și că luptătorii grupării radicale au fost adăpostiți acolo.

„Sub spital, la subsol, am găsit un centru de comandă și control al Hamas, veste cu bombe sinucigașe, grenade, puști de asalt AK-47, dispozitive explozive, RPG-uri și alte arme, computere, bani”, a spus Hagari, citat de Times of Israel.

Armata israeliană a adăugat că a găsit dovezi că acolo au fost ținuți ostatici, a mai spus oficialul israelian.

„În plus, am găsit dovezi că teroriştii Hamas s-au întors de la masacrul [din sudul Israelului] din 7 octombrie la acest spital, printre altele, după ce au măcelărit israelieni în casele lor”, a spus Hagari.

„Hamas se ascunde în spitale. Astăzi, vom arăta acest lucru lumii”, a menționat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

Articol scris cu ajutorul relatărilor Associated Press, Reuters.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG