Linkuri accesibilitate

Macron, vizită în China: speră să-l convingă pe Xi să-și schimbe poziția față de Ucraina


Președintele francez Emmanuel Macron și liderul chinez Xi Jinping. Cei doi șefi de stat vor discuta despre războiul din Ucraina și reechilibrarea legăturilor comerciale după reglementările stricte zero-Covid.
Președintele francez Emmanuel Macron și liderul chinez Xi Jinping. Cei doi șefi de stat vor discuta despre războiul din Ucraina și reechilibrarea legăturilor comerciale după reglementările stricte zero-Covid.

Președintele Emmanuel Macron a sosit în China pentru o vizită de stat de trei zile, în timpul căreia speră să-l descurajeze pe Xi Jinping să sprijine invadarea Ucrainei de către Rusia, dezvoltând, de asemenea, legăturile comerciale europene cu Beijingul.

În cursul zilei de joi, în China, va ajunge și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cei doi lideri vor fi primiţi la sfârşitul după-amiezii de preşedintele chinez la Palatul Poporului din Beijing.

La scurt timp după sosirea în capitala chineză, Macron a spus că dorește să respingă ideea că există o „spirală inevitabilă a tensiunilor crescânde” între China și Occident.

„China este singura țară din lume capabilă să aibă un impact imediat și radical asupra conflictului, într-o direcție sau alta”, a declarat un oficial de la biroul președintelui francez despre războiul din Ucraina, citat de The Guardian.

Macron a mai spus că dorește „relansarea unui parteneriat strategic și global cu China”, cu scopul de a stimula legăturile comerciale ale Franței cu a doua economie din lume.

Parisul vede China ca un posibil „schimbător de joc” în război, capabilă să încline balanța într-un mod pozitiv printr-un dialog potențial asupra condițiilor pentru încheierea conflictului, sau într-un mod negativ dacă Beijingul ar crește sprijinul pentru Rusia și ar furniza arme.

China susține că dorește o soluție pașnică a invaziei Rusiei în Ucraina, dar vizita prietenească a președintelui chinez la Moscova luna trecută și anunțul unui plan de pace, pe care cei mai mulți l-au văzut ca fiind favorabil Rusiei, au generat îngrijorare în Occident.

Oficialii francezi știu că China nu îl va critica pe președintele rus, Vladimir Putin, și nu va condamna războiul din Ucraina, dar Macron intenționează să sublinieze poziția UE cu privire la pericolul conflictului.

China este considerată singura țară capabilă să deschidă canale de comunicații către toate părțile în conflict și să exercite presiuni diplomatice efective asupra lui Putin.

Dar Macron vrea să rămână ferm în problema Ucrainei, chiar dacă Franța are o poziție mai pragmatică – descrisă ca „o altă cale”- spre deosebire de tonul direct de confruntare auzit adesea din SUA, a spus un oficial, citat de Reuters.

Vizita președintelui francez, prima în China de la pandemia de Covid, va include mai mult de șase ore petrecute cu Xi, între întâlniri și banchete. Un oficial francez a declarat că vor fi ridicate probleme legate de drepturile omului, inclusiv tratamentul uigurilor și altor minorități.

Președintele francez Emmanuel Macron sosește pe Aeroportul Internațional Beijing, China
Președintele francez Emmanuel Macron sosește pe Aeroportul Internațional Beijing, China

Problemele cheie în discuție vor fi războiul din Ucraina și reechilibrarea legăturilor comerciale după reglementările stricte zero-Covid, precum și criza climatică, energia regenerabilă. Vor avea loc discuții și despre reînnoirea legăturilor culturale și a călătoriilor, deoarece Parisul dorește să încurajeze turiștii chinezi să revină în Franța.

Mulți analiști din China văd Franța ca un partener mai puternic în Europa decât Germania sau UE, ca bloc comunitar.

Într-un raport publicat în februarie și tradus de buletinul informativ Sinification, Zhang Ji și Xue Sheng, profesori la Universitatea Fudan, au susținut că acordul de la Aukus a deteriorat relațiile franco-americane și că „în fața conflictului Rusia-Ucraina, Franța și SUA au interese și atitudini divergente” în ceea ce privește Rusia.

Toate acestea îi determină pe unii din China să-l vadă pe Macron ca pe un potențial lider occidental mai prietenos decât Joe Biden sau cancelarul german, Olaf Scholz.

Lui Macron i se va alătura pentru o parte a vizitei președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avut un ton ferm la adresa Chinei din cauza războiului din Ucraina.

Von der Leyen a declarat săptămâna trecută că „departe de a fi descurajat de invazia atroce și ilegală a Ucrainei”, președintele Xi își menține „prietenia fără limite” cu Rusia lui Putin.

„Modul în care China continuă să interacționeze cu războiul lui Putin va fi un factor determinant pentru relațiile UE-China în viitor”, a spus președinta CE.

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a numit marți sprijinul Chinei față de Rusia pe fondul invaziei Ucrainei „o încălcare flagrantă” a angajamentelor Beijingului ONU.

„Nu poate fi de partea agresorului”, a spus Borrell. „Există o așteptare clară din partea unui membru permanent al Consiliului de securitate al ONU să se ridice în apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli, iar China are datoria morală de a contribui la o pace echitabilă”.

UE nu se așteaptă la o schimbare semnificativă a poziției Chinei, dar consideră că este esențial să continue interacțiunea cu superputerea, în special în chestiunile comerciale.

În 2022, China a fost al treilea partener ca mărime al UE în exporturile de mărfuri și cel mai mare partener pentru importurile UE.

Liderii UE doresc să-și reechilibreze relația comercială, abordând în același timp dependența blocului celor 27 de națiuni față de China în sectoare strategice, cum ar fi materiile prime critice, tehnologiile de calcul, semiconductorii și tehnologiile curate.

Macron a adus la Beijing o delegație de 60 de lideri de afaceri, inclusiv șefii Airbus și EDF – unii sperând să semneze contracte profitabile și să reseteze relațiile comerciale care au încetinit în timpul pandemiei de Covid.

Macron s-a întâlnit cu rezidenții francezi la Beijing miercuri după-amiază, înainte de discuțiile de joi cu Xi și premierul chinez, Li Qiang, și de o cină de stat seara. Vineri, el va călători la Guangzhou pentru a se întâlni cu studenți înainte de o nouă cină cu Xi.

Vizita lui Macron și Von der Leyen urmează celor recente ale cancelarului Olaf Scholz, președintelui Consiliului European, Charles Michel, și ale premierului spaniol, Pedro Sánchez, ca parte a unei campanii a liderilor europeni de a vizita Beijingul după ce China a renunțat la restricțiile zero-Covid în decembrie 2022.

XS
SM
MD
LG