Linkuri accesibilitate

Macron mizează pe cartea negocierii. Președintele Franței, vizită la Kiev după întâlnirea cu Putin


Președintele francez, Emmanuel Macron, este primit la Kiev de omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru discuții despre detensionarea crizei de la granițele Ucrainei
Președintele francez, Emmanuel Macron, este primit la Kiev de omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru discuții despre detensionarea crizei de la granițele Ucrainei

Președintele francez Emmanuel Macron, primul lider al unei puteri occidentale care s-a întâlnit cu Vladimir Putin de când Rusia a mobilizat trupe în apropierea Ucrainei, consideră că există soluții pentru detensionarea crizei ucrainene.

Macron, spre deosebire de omologii săi din SUA și Marea Britanie, s-a arătat sceptic cu privire la probabilitatea ca Rusia să invadeze țara vecină.

El a fost marți la Kiev pentru o discuție cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. În urmă cu o zi a fost la Moscova, unde s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, într-o încercare de a acționa ca mediator între Rusia și Ucraina.

Deși nu a avut de anunțat nimic nou în criza ucraineană după întâlnirea cu liderul de la Moscova, președintele francez a spus că discuțiile pe care le-a avut cu cei doi lideri au ajutat la prevenirea escaladării crizei.

Mai mult, el a spus că atât Vladimir Putin, cât și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-au angajat să respecte principiile acordului de pace de la Minsk, din 2014, ca o cale de soluționare a disputelor dintre cele două țări.

„Avem acum posibilitatea de a avansa negocierile”, i-a spus Macron lui Zelenski după discuțiile de la Kiev, într-o conferință de presă comună, citat de France 24.

Conferința de presă comună Macron - Zelenski, după întâlnirea celor doi lideri, de marți, de la Kiev
Conferința de presă comună Macron - Zelenski, după întâlnirea celor doi lideri, de marți, de la Kiev

„Această determinare comună este singura modalitate care ne permite să creăm pacea, singura modalitate de a crea o soluție politică viabilă”, a declarat Macron, citat de Reuters, într-o conferință de presă comună cu Volodimir Zelenski, susținută marți la Kiev.

Din acest motiv, spune liderul francez, „calmul este esențial din partea tuturor părților în cuvinte și în fapte”.

El l-a lăudat pe Zelenski pentru csât „sânge rece” au dovedit, atât el cât și poporul ucrainean, în fața presiunii militare pusă de Rusia la granițele Ucrainei.

Setul de acorduri de la Minsk a fost semnat în 2014 și 2015 de liderii Ucrainei, Rusiei, Franței și Germaniei, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia.

Acestea includ ca scop încheierea războiului separatist al vorbitorilor de limbă rusă din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că se așteaptă să participe, cât de curând, la un summit cu liderii Rusiei, Franței și Germaniei.

„Ne aşteptăm ca în viitorul apropiat să putem purta următoarele discuţii între liderii cvartetului din Normandia", a declarat Zelenski în conferința de presă comună cu invitatul său, Emmanuel Macron.

După ce Rusia a invadat Ucraina, în martie 2014, și a anexat ilegal Peninsula Crimeea, între forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii proruși, susținuți de Moscova, a izbucnit un conflict în Donbas (Luhansk și Donețk), în estul Ucrainei. Războiul din Donbas a făcut până acum peste 13.200 de victime.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți reporterilor că președintele Putin i-ar fi dat asigurări că forțele ruse nu vor intensifica criza în apropierea granițelor Ucrainei.

„M-a asigurat că nu va exista nicio deteriorare sau escaladare”, a spus el înainte de întâlnirea de marți cu liderul Ucrainei, citat de BBC.

La scurt timp de la declarațiile lui Macron, Kremlinul a negat că Vladimir Putin i-ar fi promis președintelui francez Emmanuel Macron că Rusia nu va mai efectua alte manevre în apropierea Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că știrile despre orice angajament al Rusiei că nu va mai efectua manevre în apropierea Ucrainei sunt „incorecte”.

De asemenea, Putin nu a făcut nicio promisiune cu privire la momentul în care trupele ruse vor părăsi Belarusul, a spus Peskov, citat de Reuters.

Întâlnirea Macron - Zelenski, Kiev, 8 februarie 2022
Întâlnirea Macron - Zelenski, Kiev, 8 februarie 2022

Este de așteptat ca aceste trupe să se întoarcă la un moment dat, după exercițiile militare din Belarus, la bazele lor din Rusia, pentru că „nimeni nu a spus vreodată că vor rămâne” în Belarus, a completat el.

Putin și Macron nu au oferit nicio noutate după discuția avută luni la Moscova. Un oficial francez, însă, care a vorbit cu reporterii sub condiția anonimatului imediat după întâlnire, a declarat că Putin a promis că nu va face noi manevre în apropierea granițelor Ucrainei, scrie Reuters.

Oficialul a mai spus că Putin a promis că va retrage trupele ruse din Belarus după finalizarea exercițiilor militare, care trebuie să aibă loc la sfârșitul acestei luni.

Ucraina | Mii de oameni au protestat față de amenințarea Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00

După dezmințirea Kremlinului, biroul lui Macron de la Palatul Élysée a revenit asupra subiectului, spunând că oficialul a menționat doar subiectele despre care au discutat cei doi lideri, mai degrabă, decât să vorbească despre o promisiune în sine a liderului rus.

Macron, însă, a vorbit despre misiunea pe care a avut-o: de a preveni o nouă deteriorare a crizei.

El le-a spus jurnaliștilor, după ce a ajuns la Kiev, înainte de întâlnirea cu omologul ucrainean, că nu s-a așteptat nici măcar „o secundă” ca Putin să facă concesii.

Rusia a negat orice plan de a invada Ucraina, dar a adunat peste 100.000 de militari în apropierea granițelor sale.

Oficialii americani cred că Rusia a adunat 70% din forțele militare necesare pentru o invazie pe scară largă.

Țările occidentale, în special Statele Unite, și-au exprimat în repetate rânduri temerea că Putin se pregătește să invadeze Ucraina.

Cu toate acestea, Moscova a negat că plănuiește o invazie în țara vecină, avertizând, însă, cu „măsuri tehnico-militare” despre a căror natură nu a dat niciodată detalii, dacă nu sunt îndeplinite o serie de cerințe de securitate, inclusiv promisiunea NATO de a nu admite niciodată Kievul în alianță.

Statele Unite și Uniunea Europeană au amenințat Rusia cu sancțiuni dacă va ataca Ucraina.

Președintele american Joe Biden a avertizat luni, după întâlnirea cu cancelarul Olaf Scholz, că „nu va mai exista Nord Stream 2” dacă Rusia va invada Ucraina.

El nu a precizat cum va proceda pentru a se asigura că conducta recent finalizată între Rusia și Germania nu va fi utilizată.

Macron, care se așteaptă să candideze la prezidențialele din aprilie, s-a prezentat ca un potențial mediator al crizei ucrainene.

El a spus, înainte de a pleca în călătoria sa la Moscova, că vrea să renegocieze noi aranjamente europene de securitate și că nu crede că Rusia ar avea planuri cu privire la Ucraina.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat înaintea discuțiilor lui Macron cu Zelenski că Kievul „așteaptă cu interes semnalele pe care dl Macron le-a adus de la Moscova”.

El a adăugat, citat de Reuters: „Nu ne vom depăși liniile roșii și nimeni nu ne va putea obliga să le trecem”.

Oficialul nu a precizat la ce linii roșii se referă.

Kievul a spus, însă, repetate rânduri că se va opune oricăror negocieri cu privire la soarta sa fără participarea Ucrainei la aceste discuții sau oricărui acord cu Rusia care să interfereze cu dreptul Ucrainei de a adera la alianțe precum NATO.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG