În ultimele 10 zile, președintele Franței a avut mai multe conversații telefonice cu cei ai Rusia și Ucrainei și nu a fost singurul lider NATO care a încercat medierea tensiunilor.
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a mers chiar la Kiev, iar sâmbătă a discutat cu Emmanuel Macron în pregătirea întâlnirii de luni.
Potrivit The Guardian, cei doi au discutat despre importanța transmiterii unui mesaj de unitate a NATO. Macron ar urma să transmită și că Occidentul pledează pentru o soluție diplomatică a tensiunilor.
După întâlnirea cu Vladimir Putin, președintele Macron, urmează să viziteze și Kiev-ul, în cursul zilei de marți.
Kievul a reproșat lipsa unei abordări ferme și unitare din partea Europei, în condițiile în care Germania nu a părut fermă în condamnarea unui posibil atac rusesc.
În sprijinul Ucrainei, Germania, care depinde de livrările de gaz rusesc, a trimis recent căști militare ceea ce a declanșat o aprinsă dezbatere despre angajamentul ei față de independența Ucrainei.
Între timp, și cancelarul Olaf Scholz a anunțat că va merge la Moscova, în 15 februarie, iar vizita lui Macron a fost coordonată și cu acesta.
Purtătorul de cu cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat întîlnirea Putin - Scholz, spunând că cei doi vor purta discuții bilaterale „importante”.
Cancelarul Scholz se va afla însă, luni, la Washington, pentru a se întâlni cu președintele SUA, Joe Biden.
Cancelarul Germaniei va încerca să refacă credibilitatea Germaniei, scrie The New York Times. Scholz e criticat atât acasă cât și în străinătate pentru felul în care a acționat în criza ucraineană.
Între timp, Rusia și-a asigurat sprijinul Chinei, printr-o declarație comună transmisă vineri în care este cerută „oprirea expansiunii NATO”.
În replică, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus, răspunzând unei întrebări a BBC, că dată fiind apropierea dintre Rusia și China este vital ca aliații NATO să fie uniți.
Stoltenberg a transmis, sâmbătă, că a vorbit cu Emmanuel Macron și a salutat angajamentul acestuia pentru abordarea găsirea unor soluții diplomatice. „Cheia, în acest moment, este unitatea”, a transmis Stoltenberg pe Twitter.
În paralel, Rusia a continuat mobilizarea de forțe militare în Belarus, unde 30.000 de militari și numeroase echipamente militare participă la un exercițiu.
Potrivit oficialilor SUA, Rusia ar putea ataca în orice moment și a mobilizat deja 70% din capacitatea militară necesară unei invazii pe întregul teritoriu ucrainean.
Multe dintre acestea sunt comasate aproape de granița cu Ucraina, unele la distanțe de doar circa 50 de kilometri.