Linkuri accesibilitate

MAE: La cinci ani de la anexarea ilegală a Crimeii, România condamnă ferm acest act


Steagul Crimeii ținut de câteva persoane în fața statuii lui Lenin din centrul orașului Simferopol
Steagul Crimeii ținut de câteva persoane în fața statuii lui Lenin din centrul orașului Simferopol

Ministerul Afacerilor Externe de la București a reiterat poziția României cu privire la anexarea Crimeii de către Federația Rusă, care a avut loc în 2014. România, care deține președinția rotativă a UE, se alătură declarației dure pe acest subiect a șefei diplomației UE, Federica Mogherini.

„La 5 ani de la anexarea ilegală de către Federația Rusă a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, România condamnă ferm, încă o dată, acest act de încălcare a principiilor și normelor de drept international”, potrivit unui comunicat al Ministerului român de Externe.

Totodată, ministerul român al Afacerilor Externe a precizat că „România reafirmă angajamentul său pentru politica de nerecunoaștere a anexării ilegale, precum și sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele recunoscute internațional”.

Ministerul Afacerilor Externe a mai precizat că susține și se alătură Declarației Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, pe care aceasta a făcut-o pentru marcarea celor cinci de la anexarea peninsulei.

Șefa diplomației europene a dat publicității o declarație extrem de critică la adresa Moscovei, pentru a marca cinci ani de la anexarea abuzivă a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, o declarație care subliniază „ilegalitatea” anexării și a prezenței ruse în Crimeea din martie 2014.

„Uniunea Europeană reiterează faptul că nu recunoaște anexarea și continuă să condamne această încălcare a dreptului internațional. Aceasta continuă să reprezinte o provocare directă la adresa securității internaționale”, a ținut să sublinieze Federica Mogherini.

UE avertizează că nu recunoaște și nu va recunoște „nici mai departe, organizarea de alegeri de către Federația Rusă în peninsula Crimeea” și deplânge deteriorarea „în mod semnificativ” a situației drepturilor omului în peninsula ucraineană. În context, se cere eliberarea necondiționată a „tuturor celor care au fost deținuți în peninsula Crimeea și condamnați cu încălcarea dreptului internațional”, fiind menționați Oleg Sențov, Edem Bekirov, Alexander Kolcenko, Mikola Semena, Vladimir Baluh și Emir-Usein Kuku.

XS
SM
MD
LG