România este partener strategic al Republicii Moldova și își exprimă susținerea pentru configurația politică a Parlamentului de la Chișinău, deci implicit pentru guvernul Maia Sandu, reieșit din votul parlamentarilor moldoveni, arată un comunicat al MAE, în care se susține că „voința cetățenilor, exprimată prin vot” este cea care asigură un proces politic legitim.
MAE mai arată că România continuă să sprijine Moldova pe calea integrării europene și susține implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb cu UE, precum și a reformelor necesare aderării.
„Totodată, România apreciază de relevanță majoră continuarea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european”, mai arată MAE.
„România reiterează apelul la calm și reținere și evidențiază necesitatea respectării principiilor statului de drept și a asigurării unei tranziții pașnice și inclusive, pentru ieșirea din criză”, este concluzia mesajului de la București.
Luni, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a avut o poziție ambiguă, atunci când a fost întrebat de presă dacă România susține Guvernul Maia Sandu, votat de Parlamentul de la Chișinău. El a spus că „din punct de vedere diplomatic, nu există o instituție a recunoașterii guvernelor. Singura modalitate este recunoașterea statelor în dreptul internațional. Fiecare stat are dreptul să își aleagă guvernul”.
Facebook Forum