Linkuri accesibilitate

Mai puțini bani pentru partide. Ministrul Cîțu: „Văd loc pentru o reducere semnificativă a subvenției”


Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu
Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu

Ministrul de Finanțe a declarat pentru Europa Liberă că în proiectul de buget pentru 2021 ar putea să apară o „​reducere semnificativă" a subvenției pentru partidele politice. În plină campanie electorală și alte partide susțin ideea diminuării sumelor venite de la bugetul de stat. USR spune că banii primiți de PNL și PSD ajută cele două mari partide să-și plătească aparițiile la televiziuni în campanie, care se ridică la zeci de mii de euro pentru o emisiune electorală.

Banii încasați de marile partide ca subvenție de la bugetul de stat și folosirea acestora în campania electorală constituie un avantaj comparativ cu restul competitorilor politici. Guvernul Dăncilă a dat în 2019 o Ordonanță de Urgență care permite partidelor să folosească subvenția primită de la stat în campania electorală.

Autoritatea Electorală Permanentă a calculat că în conturile PSD vor intra în acest an peste 85 de milioane de lei, iar în cele ale PNL peste 47 de milioane de lei.

Celelalte partide parlamentare se află la mare depărtare în privința încasărilor de la buget: USR – 12.6 milioane de lei, ALDE 10.3 milioane de lei, PMP – 5.6 milioane de lei, iar Pro România – 7.8 milioane de lei.

Europa Liberă a prezentat tarifele percepute de televiziuni în campanie- o emisiune de 40 de minute poate ajunge să coste un partid până la 80.000 de euro.

E foarte mult să coste o emisiune 80.000 de euro, nu ne permitem, de aceea o să ne vedeți doar pe câteva spații alocate de CNA obligatoriu, pe timpii de antenă. USR nu a plătit până acum nicio emisiune, suntem un partid mai mic cu un buget mai mic. Din subvenția pe care o primim, noi susținem filialele în țară. Dacă am avea mai mulți bani am fi și noi pe televiziuni”, a declarat pentru Europa Liberă deputatul USR, Ionuț Moșteanu.

Vicepreședintele USR susține că votul informat se face numai după o campanie în care toți candidații au șanse decente să-și prezinte oferta electorală.

Fiecare televiziune își vinde produsul cum știe mai bine și se prețuiește la valoarea pe care și-o consideră, nu sunt eu în măsură să spun că o televiziune este prea scumpă sau prea ieftină. În momentul în care există o barieră de buget de acces la media atunci se încurcă foarte mult treaba. PSD și PNL sunt niște partide bogate. A explodat prețul și în online pentru mia de afișări pentru că PSD și PNL au băgat foarte mulți bani. Deși sunt un tip liberal, cred că piața e distorsionată de acest tip de finanțare și returnare a banilor de AEP”, a adăugat reprezentantul USR.

Un alt lider care s-a plâns de costul foarte mare al promovării pe televiziuni a fost Victor Ponta. Liderul Pro România a susținut că participarea la o emisiune tv poate ajunge la prețul unui automobil Mercedes.

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, spune că nu știe care va fi în final bugetul alocat televiziunilor de propriul partid în campania pentru parlamentare.

„Televiziunile își stabilesc oferta electorală, nu se poate negocia cu un partid. Ne-am uitat peste oferte, cu unele televiziuni am încheiat contracte, urmând ca apoi să vedem suma finală pe care o avem de plătit la finalul campaniei electorale. Nu știu câți bani vom cheltui în campanie pentru televiziuni, nu am bugetul acum”, a fost poziția oficialului PNL.

Robert Sighiartău spune că partidul este anunțat de televiziuni dacă prezențele lui Ludovic Orban sunt gratuite sau contra cost, dar că multe intervenții ale acestuia sunt în calitate de premier, deci nu pot să fie taxate.

Liberalul susține că subvenția partidelor ar trebui să scadă anul viitor, avansând un procent de reducere între 20-30%

Partidele trebuie susținute de la stat, dar trebuie să fie de bun simț. Cât a avut PSD 144 de milioane de lei pe an mi se pare enorm pentru România. Cred că Florin Cîțu va avea grijă să reducă subvenția, în anul următor vor fi alte priorități. Cred că poate scădea anul viitor cu 20-30%, dar asta trebuie să spună ministrul de Finanțe”, a declarat secretarul general al PNL pentru Europa Liberă.

Întrebat dacă susține o reducere a subvenției partidelor prin proiectul de buget pentru 2021, ministrul de Finanțe a răspuns afirmativ.

„Văd loc de o reducere având în vedere că nu urmează alegeri până în 2024. Am făcut economii în acest an la acest capitol și o să folosesc același gen de analiză și pentru 2021. Personal, văd loc de o reducere semnificativă”, a afirmat ministrul Florin Cîțu pentru Europa Liberă.

Oficialul guvernamental nu a dorit să avanseze un procent, repetând că este vorba de o „reducere semnificativă”.

Ideea este susținută și de USR, posibilii parteneri de guvernare ai celor de la PNL după alegerile din 6 decembrie.

Cred că subvenția pentru partide e foarte mare. În anii care vin trebuie să strângem cu toții cureaua și să micșorăm cheltuielile bugetare pentru că bugetul va gâfâi din ce în ce mai tare”, a subliniat și Ionuț Moșteanu.

Europa Liberă l-a întrebat și pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, dacă susține reducerea subvenției pentru anul viitor, dar acesta nu a oferit un răspuns.


Amendamentele PSD din Parlament au fost cele care au majorat subvenția partidelor de peste 8 ori în intervalul 2017 – 2019. Dacă la finalul anului 2017, PSD încasa de la buget 16.5 milioane de lei, prin modificările aduse legii finanțării partidelor politice, a ajuns să primească o subvenție record de aproape 144 milioane de lei în 2019.

Proiectul de buget este cel care stabilește în fiecare an subvenția primită de partide, în funcție de numărul de parlamentari și aleși locali. Legea finanțării partidelor politice a fost modificată în 2015, pentru ca partidele să primească anual bani de la bugetul de stat, iar sumele cheltuite în campaniile electorale să fie rambursate prin Autoritatea Electorală Permanentă. Bugetul de anul trecut pentru subvenția partidelor a fost redus cu aproximativ 30%.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG