Linkuri accesibilitate

Fostul manager al spitalului Malaxa, Florin Secureanu, condamnat la trei ani și opt ani de închisoare cu executare


Romania Florin Secureanu former manager of Malaxa Hospital
Romania Florin Secureanu former manager of Malaxa Hospital

Fostul manager al spitalului „Nicolae Malaxa”, din București, acum șef al spitalului din Jibou/județul Sălaj, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.

Instanța de fond l-a condamnat la 5 ani și 10 luni de închisoare, dar între timp a intervenit prescripția pentru două din cele cinci fapte pentru care a fost acuzat.

El a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru cinci fapte de abuz în serviciu și un prejudiciu adus unității medicale de 650.000 de lei.

Alături de el a mai fost inculpat pentru complicitate la aceleași infracțiuni și Ionuț Valentin Tănase, reprezentant al unei societăți comerciale, căruia Secureanu, ca ordonator de credite, i-a încredințat contracte cu prețuri supraevaluate sau pentru servicii pe care firma lui Tănase nu le-a prestat.

Procurorii spun că Florin Secureanu, ca manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa”, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu atunci când a dispus, în perioada 2009-2016, efectuarea unor plăți de 648.193 lei din fondurile unității sanitare către mai multe societăți comerciale, printre care și cele administrate de Tănase.

Concret, banii respectivi ar fi fost achitați atât pentru operațiuni comerciale care nu s-au derulat în realitate, privind achiziția unor produse și servicii destinate unității medicale, cât și pentru bunuri achiziționate la prețuri și de șase ori mai mari față de cele de achiziție.

Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” din București s-a constituit parte civilă cu suma de 648.193,27 lei. Judecătorii au dispus, însă, că suma pe care Secureanu și Tănase o au de plată către Spitalul Malaxa este de 140.000 lei.

Cu privire la cazul în care a fost condamnat luni fostul manager de la Spitalul Malaxa, Libertatea a scris că Secureanu și-a ridicat din banii spitalului o casă - acum pustie, după ce a devenit șeful spitalului din Jibou/județul Sălaj - și că tot din banii spitalului a operat-o la clinica privată Monza pe mătușa iubitei lui, supranumită „Vrăbiuța” de către angajații de la Malaxa.

Eugenia Chiriac, „Vrăbi” sau „Vrăbiuța” este în prezent soția lui Secureanu. Iar el a ajuns, între timp, manager al Spitalului din Jibou, județul Sălaj.

De asemenea, Cavalerii de la Malta, al căror reprezentant se pretindea Secureanu, spun că acesta le-a furat sigla și că-l dau în judecată.

Ordinul Cavalerilor de la Malta susține că Florin Secureanu nu are nici o legătură cu ei. „Spitalul Malaxa şi dl. Adrian Secureanu folosesc numele, emblema şi reputaţia Ordinului Suveran de Malta în mod abuziv şi ilegal, cu scopuri exclusiv pecuniare şi personale, ducând în eroare potenţiali donatori sau finanţatori”, arată aceștia.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG