Linkuri accesibilitate

Șase manageri de spital de la Neamț, acuzați de ucidere din culpă pentru incendiul de la ATI


Șase manageri interimari ai spitalului din Piatra Neamț sunt inculpați de procurorii Parchetului General pentru incendiul de la terapie intensivă de anul trecut
Șase manageri interimari ai spitalului din Piatra Neamț sunt inculpați de procurorii Parchetului General pentru incendiul de la terapie intensivă de anul trecut

Zece persoane au fost puse sub acuzare joi de Parchetul General în cazul incendiului de la Spitalul din Neamț, printre care șase foști manageri interimari ai spitalului.

Aceștia sunt acuzați de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

În acelaşi dosar, au fost puse sub acuzare două asistente de la salonul 240 al Secției ATI pentru că au lăsat nesupravegheată o lumânare tip candelă, pentru un pacient care agoniza, în condițiile în care pacienților li se administra oxigenoterapie.

Lumânarea ar fi fost chiar sursa focului care a dus la incendierea salonului 240 ATI.

De asemenea, a fost pus sub acuzare și șeful secției de terapie intensivă pentru că nu a asigurat ventilația necesară în saloanele ATI, dar și pentru că, împreună cu un alt medic de la Secţia ATI, ar fi falsificat o adresă privind îngrijirile acordate pacienţilor în timpul incendiului.

„Această adresă au folosit-o prin transmiterea la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamț, unde a fost avută în vedere la efectuarea lucrărilor medico-legale privind decesul a două persoane, în scopul de a îngreuna urmărirea penală”, spun procurorii.

A fost pus sub acuzare şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, transmite Parchetul General într-un comunicat remis presei joi seară.

Procurorii spun că, în contextul în contextul declarării unităţii sanitare ca unitate suport Covid, managerii „ar fi organizat impropriu activitatea specifică la nivelul spitalului” pentru că nu au făcut o „revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă, produsă la nominalizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ în categoria spitalelor suport COVID 19.”

În condițiile în care terapia anti-Covid presupune creșterea cantității de oxigen administrate pacienților și în încăperile unde aceștia sunt tratați, managerii nu au „stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii, spun anchetatorii.

Consecința a fost incendierea salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, precum și distrugerea salonului și a echipamentelor medicale și a aparaturii de ventilație.

În seara de 14 noimbrie 2020, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a avut loc un incendiu care a izbucnit de la salonul 240 al Secției ATI, unde erau internați 17 pacienţi.


În incendiu au murit 10 pacienți Covid intubați, şapte bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 67 şi 86 ani.

Alți 6 pacienți dintr-un salon alăturat au fost răniți și transferați la Spitalul Modular de la Lețcani/Iași. Doar unul singur a supraviețuit, un bărbat de 74 de ani, externat după trei săptămâni de spitalizare.

În total, 15 persoane au murit în urma tragediei de la Spitalul Județean din Piatra Neamț.

Cătălin Denciu, medicul ATI care era de serviciu în acea seară și care a intrat într-unul din saloanele în flăcări ca să-și salveze pacienții, a suferit arsuri grave, pe 70%-75% din suprafața corpului. El a fost transferat la Spitalul Floreasca din București, iar de acolo la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles.

Până acum, în dosar au fost cerut 20 de expertize și audiate 100 de persoane, medici, asistente, responsabili de la departamenul tehnic și rude ale persoanelor decedate. Unele dintre aceste expertize nu sunt nici acum finalizate pentru că au fost necesare inclusiv informații de la autorități din alte state, iar răspunsurile au ajuns cu întârzire, scrie Agerpres.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG