Linkuri accesibilitate

Cătălin Denciu, medicul care a sărit în foc pentru pacienții săi, premiat de OMS


România - Medicul Cătălin Denciu, devotat pacienților săi cu prețul propriei sale vieți puse în pericol. El a fost premiat de OMS pentru activitate, sacrificiu și exemplu personal.
România - Medicul Cătălin Denciu, devotat pacienților săi cu prețul propriei sale vieți puse în pericol. El a fost premiat de OMS pentru activitate, sacrificiu și exemplu personal.

Cătălin Denciu, medicul de la Piatra Neamț care a sărit în foc pentru a-și salva pacienții de Covid-19 atunci când a izbucnit un incediu la secția Covid unde era anestezist, punându-și viața în pericol, a fost premiat luni de OMS pentru activitate, sacrificiu și exemplu personal.

„Sunt impresionat și foarte emoționat să primesc recunoașterea muncii și a contribuției mele din partea Organizației Mondiale a Sănătății. Nu m-am așteptat nicip clipă la acest gest. Îi mulțumesc directorului general Tedros pentru acordarea acestei distincții și directorului general Kluge pentru nominalizarea mea. Vreau să le mulțumesc din inimă colegilor belgieni datorită cărora mă aflu aici, în fața dumneavoastră. Sunt onorat să accept această distincție în numele întregului personal din România și din toată lumea, aflat în linia întâi de luptă. De asemenea, primesc acest premiu în numele tuturor pacienților Covid, care au cunoscut suferințele bolii și în numele familiilor noastre care stau alături de noi, la bine și la greu. Nu sunt un om care să vorbească mult, așa cum am spus, consider că mi-am făcut datoria față de pacienții și de colegii mei. Haina de doctor vine cu așteptări și responsabilități uriașe. Vă îndemn să fiți alături de personalul medical, să-l sprijiniți și să luptați împreună cu el pentru a învinge pandemia. Eroi sunt cei care zi de zi, de mai mult de un an, continuă - în ciuda tuturor greutăților - să fie alături de pacienți și de familiile lor. Este un premiu al celor rezistenți, al celor care nu cedează și al celor care merg mai departe. Și sunt mândru să fiu unul dintre acești oameni. Sănătatea este o victorie împotriva suferinței și a bolii. Împreună vom învinge!”

Anunţul a fost făcut de directorul general al OMS în discursul de deschidere a Adunării Mondiale a Sănătăţii.

„Medicul Cătălin Denciu este un specialist în terapie intensivă din România. Era de gardă în noiembrie anul trecut, îngrijind pacienţi cu COVID, când în spital a izbucnit un incendiu. Zece pacienţi au murit în incendiu şi, încercând să-i salveze pe alţii, medicul Denciu a suferit arsuri de gradul lll pe 40% din suprafaţa corpului. Astăzi îl vom omagia cu un premiu pentru activitatea, sacrificiul său şi exemplul oferit. Angajații din domeniul sanitar fac gesturi eroice, dar nu sunt supereroi, sunt oameni la fel ca noi, restul”, a declarat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus în deschiderea Adunării Mondiale a Sănătății

Alături de Cătălin Denciu, au mai fost menţionaţi Lucy Nyambura, ofiţer de promovare a sănătăţii în Mombasa City, Kenya şi medicul Gantsengel Purev, specialist în terapie intensuvă, la Spitalul Lilitar Central din Ulan Bator, Mongolia.

Un incendiu violent a izbucnit, în 14 noiembrie 2020, la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ. 10 oameni au murit, iar medicul Cătălin Denciu, care era de gardă, a sărit în foc să îşi salveze pacienţii şi a fost rănit grav, fiind transportat, pentru îngrijiri medicale, la un spital din Belgia.

Medicul Cătălin Denciu a fost declarat „Eroul Anului 2020” în Belgia, a anunţat, la începutul lunii aprilie 2021, directorul regional al Biroului pentru Europa al OMS, Hans Kluge, în timpul unei vizite la Palatul Cotroceni.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG