Linkuri accesibilitate

Balon meteorologic, în spațiul aerian din sud-estul României. Două MiG-uri sub comandă NATO, ridicate de la sol


Balonul meteorologic detectat deasupra teritoriului SUA
Balonul meteorologic detectat deasupra teritoriului SUA

Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat marți, 14 februarie, în jurul orei 12.30, o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri în spațiul aerian național, în Sud-Estul României.

Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării obiectului, iar două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat de pe Baza 86 Aeriană Fetești, în jurul orei 12.40, fiind direcționate către zona unde a fost semnalată ținta aeriană, transmite MApN.

Echipajele celor două aeronave nu au confirmat prezența țintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord. Aeronavele au fost menținute în zonă aproximativ 30 de minute, pentru clarificarea deplină a situației aeriene, după care au revenit pe baza aeriană.

Un balon chinezesc de spionaje a fost doborât de SUA, pe 4 februarie, deasupra Oceanului Atlantic, în apropiere de țărmul statului Carolina de Sud, după ce a plutit timp de câteva zile pe cerul SUA.

Câteva zile mai târziu, pe 10 februarie, SUA a doborât un alt obiect în largul statului Alaska. Oficialii americani au spus că acesta nu avea niciun sistem de propulsie sau de control.

A doua zi, pe 11 februarie, un avion de vânătoare a dat jos un „obiect aerian de mare altitudine” deasupra teritoriului canadian Yukon, la aproximativ 160 km de granița cu SUA. Acesta a fost descris ca fiind cilindric și mai mic decât primul balon.

Duminică, 12 februarie, a fost doborât un al patrulea obiect la mare altitudine în apropierea lacului Huron, acesta din urmă fiind descris ca octogonal.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG