Linkuri accesibilitate

Un băiat de 10 ani și bunica lui, uciși în atacul rusesc asupra Harkovului


Este al doilea atac rusesc în mai puțin de 24 de ore asupra regiunii Harkov. După ce în urmă cu o zi a fost atacat un întreg sat din regiune, aflat la parastas, vineri a fost atacat cu rachete balistice un bloc de locuințe din orașul Harkov.
Este al doilea atac rusesc în mai puțin de 24 de ore asupra regiunii Harkov. După ce în urmă cu o zi a fost atacat un întreg sat din regiune, aflat la parastas, vineri a fost atacat cu rachete balistice un bloc de locuințe din orașul Harkov.

Rusia a lansat noi atacuri aeriene asupra Ucrainei vineri dimineața, ucigând un băiat de 10 ani și pe bunica lui în orașul Harkov. Rușii au distrus depozitele cu cereale și infrastructura portuară din regiunea Odesa, aflată în sudul Ucrainei, au declarat oficiali ucraineni.

Băiatul și bunica lui au fost uciși când Rusia a lovit vineri al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei cu două rachete balistice Iskander, a declarat guvernatorul regional Oleg Sînehubov. Alte douăzeci și opt de persoane au fost rănite, inclusiv un copil de 11 luni, a spus el, potrivit Reuters.

Tatăl băiatului ucis Oleg Biciko, a declarat pentru Reuters că a reușit să-și scoată fiul și soția de sub dărâmături după atac. Cu fața zgâriată și hainele acoperite de sânge, a amuțit, în stare de șoc după moartea fiului său de 10 ani, Timofei.

Atacul cu rachetă a distrus o mare parte a blocului în care locuiau cei uciși și unde salvatorii încă mai caută supraviețuitori printre resturile de moloz, cărămiri, metal contorsionat și lemn.

Atacul de vineri urmează celui din ziua precedentă în care zeci de persoane au fost ucise în satul Groza din nord-estul Ucrainei în timpul unui parastas la care era comemorat un soldat ucrainean ucis recent pe front.

Cel puțin 51 de civili, printre care și un băiețel de 6 ani, au fost uciși joi într-un atac rusesc cu rachete asupra unei cafenele dintr-o localitate rurală aflată în estul Ucrainei, unul din cele mai sângeroase atacuri rusești din ultimele luni.

Atacul a avut loc în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski participa la un summit al celor 50 de lideri europeni din Spania, pentru a obţine sprijin din partea aliaţilor pentru țara invadată de Rusia pe 24 februarie 2022.

Atacul a avut loc în micul sat Groza, din districtul Kupiansk, oraș din regiunea Harkov, din nord-estul țării, în timpul unui parastas la care era adunat tot satul în memoria unui sătean care murise recent.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a condamnat atacul de la Harkov.

„Atacurile împotriva civililor și a infrastructurii civile sunt interzise de dreptul internațional umanitar și trebuie să înceteze imediat”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Guterres într-un comunicat.

Denise Brown, trimisul umanitar al ONU pentru Ucraina, s-a declarat „îngrozită de informațiile despre o lovitură rusească care, cu puțin timp în urmă, a distrus satul Groza, din regiunea Harkov, ucigând zeci de civili. Imaginile care vin din localitate - cămin pentru peste 300 de oameni - sunt absolut înfiorătoare.”

Casa Albă a numit atacul „incredibil de înfiorător pentru poporul Ucrainei.”

„De aceea facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina”, a declarat secretarul de presă Karine Jean-Pierre.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de „agresiune genocidă” și a denunțat atacul din satul Groza, pe care l-a numit „o crimă rusească brutală” și „un act de terorism complet deliberat”.

„O crimă rusească brutală, un atac cu rachetă asupra unui magazin alimentar obișnuit, un act de terorism complet deliberat”, a scris Zelenski pe Telegram . „În acest moment, se știe de peste 49 de morți. Condoleanțe tuturor celor care și-au pierdut pe cei dragi.”

El le-a cerut aliaților occidentali să ajute la întărirea apărării aeriene a Ucrainei, spunând că „teroarea rusească trebuie oprită”.

„Rusia are nevoie de acest atac și de atacuri teroriste similare doar pentru un singur lucru: pentru a face din agresiunea sa genocidă noua normă pentru întreaga lume”, a spus el.

„Acum vorbim cu liderii europeni, în special, despre întărirea apărării noastre aeriene, întărirea soldaților noștri, oferirea țării noastre de protecție împotriva terorii. Și vom răspunde teroriștilor”, le-a spus Zelenski jurnaliștilor acreditați la summitul european.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG