Linkuri accesibilitate

Ministrul Boloș: Cei care au elaborat PNRR ne-au condamnat să facem reforma fiscală


Marcel Boloș, în perioada în care era ministru al Investițiilor Europene, în guvernul Nicoale Ciucă
Marcel Boloș, în perioada în care era ministru al Investițiilor Europene, în guvernul Nicoale Ciucă

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, i-a criticat luni pe autorii Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), acum în Opoziție, despre care a spus că l-au conceput pentru a îngreuna sarcina actualei puteri.

Prezent în Parlament unde opoziția a depus o moțiune simplă împotriva sa, ministrul Finanțelor a spus că PNRR este un document de țară care a fost lucrat în secret chiar de unii dintre semnatarii moţiunii şi asumat în timp ce ei erau la guvernare.

El a atribuit actualei opoziții, de la USR și Forța Dreptei, ai cărei parlamentari au depus moțiunea, responsabilitatea măsurilor fiscale pe care guvernul Ciolacu ar fi obligat de autorii PNRR să le ia, prin plasarea acestor măsuri fiscale „pe umerii exclusiv ai contribuabilulor”.

„Dacă v-a păsat atât de mult de contribuabili, dacă aţi fi vrut să evitaţi această prăpastie cu adevărat, atunci puneaţi în acelaşi PNRR că tăiaţi numai cheltuielile publice, niciun cuvânt nu este amintit despre acest lucru, sau că încercaţi să vă luptaţi cu evaziunea fiscală. Aţi preferat să puneţi această sarcină grea de a face rost de bani pe umerii exclusiv ai contribuabililor, fără ca măcar în treacăt să amintiţi de aparatul stufos de stat sau de flagelul acesta al evaziunii fiscale care a cuprins mai toate sectoarele de activitate ale economiei”, a spus Marcel Boloș de la tribuna Parlamentului.

În schimb, actuala putere s-ar fi „luptat” să păstreze cota unică de impozitare de 10%, să menţină cota de 8% pentru dividende și să respingă „cu vehemenţă” creşterea TVA la 21%.

El a citat din Jalonul 205 și 206 din PNRR, care obligă la modificarea Codului Fiscal în totalitatea lui, și care urmează să fie depus anul viitor, în plin an electoral.

Accentul, a spus Boloș, se va pune pe eliminarea treptată a stimulentelor fiscale şi a lacunelor fiscale în ceea ce priveşte impozitul pe venit și impozitul pe profit. „O lovitură mai cumplită pentru plătitorii de impozite şi taxe nici că se putea. Aceasta înseamnă că vin zile grele peste contribuabili, peste plătitorii de impozite şi taxe”, a spus ministrul.

Pentru Jalonul 206, a spus el trebuie redus plafonul fiscal de la 500.000 euro până la 60.000 euro, iar peste 176.000 companii vor fi obligate să treacă la impozitul pe profit. „Nu este aceasta o lovitură cruntă dată microîntreprinderilor cu însăşi voinţa dvs, cu jaloane care au fost trecute de către dvs în PNRR?”, a spus Boloș.

Cât privește Jalonul 207 din PNRR, acesta prevede eliminarea altor stimulente fiscale cu scopul de a simplifica sistemul fiscal, „adică eliminarea facilităţilor fiscale din agricultură, construcţii şi industria alimentară”.

„Deci, cine a dat domnilor în micile afaceri? Cine creşte taxele românilor? Ministrul Finanţelor?”, s-a adresat Boloș parlamentarilor din Opoziție. „Cu cine v-aţi luptaţi când aţi băgat toate aceste lucruri în PNRR? Cu alte cuvinte, ca să fie clar pentru toţi românii, cei care au elaborat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi practic ne-au condamnat fără echivoc, să facem reforma fiscală, acum vin plini de patriotism feroce şi ne spun că ducem România pe marginea prăpastiei”, a spus Boloș.

El a spus, în apărarea sa, că în luna iunie 2023, când a preluat mandatul de ministru al Finanţelor, deficitul bugetar era deja „la cote alarmante”, respectiv la 2,34% din PIB, ceea ce în termeni nominali înseamnă 37,44 miliarde lei.

Ministrul Boloș a preluat mandatul de la Finanțe în aceeași coaliție PSD-PNL care a guvernat și până în iunie 2023 și care funcționează în baza rotației președinților PSD și PNL la guvernare.

„Acesta a fost situaţia pe care am găsit-o. Pentru toată lumea este foarte clar că am ajuns într-un moment cheie în care, aşa cum spune vorba românului, ne-am întins mai mult decât ne este plapuma, adică am cheltuit numai până în luna mai 2023 cu 37,44 miliarde lei mai mult decât avem venituri realizate”, a afirmat Boloş.

El spune că, din acest motiv, Comisia Europeană „s-a activat rapid” și a venit în România pe 10 iulie în misiune specială, pentru a găsi soluții privind deficitul bugetar excesiv.

Boloș a făcut referire și la „ritmul anual, aproape ameţitor, de creştere a cheltuielilor de funcţionare a statului și de creștere a cheltuielilor de personal, care au ajuns la „cote alarmante”.

Moţiunea simplă „Marcel Boloş, un ministru care creşte taxele cu zâmbetul pe buze" a fost citită în Parlament de Claudiu Năsui, de la USR.

Şedinţa a fost condusă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Lucian Bode, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 220 parlamentari.

Potrivit autorilor moțiunii, parlamentari de la USR și Forţa Dreptei, cheltuielile au explodat, iar Marcel Boloş nu doar că nu le va reduce ci „va pune și mai adânc mâna în buzunarul celor care muncesc şi plătesc taxe şi impozite în România".

„Este incredibil şi în acelaşi timp înfiorător cum poate un singur individ să îndrepte cu asemenea dăruire o ţară spre prăpastie. Marcel [Ciolacu], cu măsurile sale imprevizibile şi acţiunile sale deliberate împotriva populaţiei, micilor antreprenori şi a mediului de afaceri, pare determinat să scrie un capitol întunecat în istoria economică a României", se mai spune în document.

Totodată, Opoziția îi critică pe „cei doi Marceli, Boloş şi Ciolacu” că au ales să nu taie pensiile speciale.

„Să nu taie schemele de afaceri pe banii statului. Să nu taie contractele bănoase ale baronilor locali. Să nu taie toate privilegiile de care se bucură activul de partid”, se mai spune în textul moțiunii USR şi Forţa Dreptei.

Conform iniţiatorilor moţiunii, Marcel Boloş şi Marcel Ciolacu „au ales să taie veniturile contribuabililor cu încă o rundă de creşteri de taxe” şi „au lovit în micii antreprenori”.

„Domnul Marcel nu a înţeles că, atunci când ataci întreprinderile mici şi mijlocii, ataci baza unei economii. El a optat pentru un câştig financiar pe termen scurt în detrimentul stabilităţii şi prosperităţii pe termen lung. Această decizie, luată cu zâmbetul pe buze, va avea un efect în cascadă asupra întregii economii, afectând nu doar antreprenorii, ci şi fiecare român care depinde de serviciile şi produsele lor”, se arată în document.

Iniţiatorii moţiunii critică şi impunerea unui impozit pentru firmele care au vânzări mai mari de 50 de milioane de euro.

În opinia acestor partide, limitarea plăţilor cash este „un cadou făcut băncilor”.

„În concluzie, domnul Marcel este un pericol pentru antreprenorii români, pentru economia României şi pentru România. Nu are nicio intenţie să reducă vreo cheltuială bugetară şi vrea să crească în continuu taxele. Cu zâmbetul pe buze şi bufnindu-l râsul, ne minte că vrea să protejeze populaţia şi mediul de afaceri”, transmit semnatarii moţiunii.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG