Marcel Ciolacu a refuzat, în interviul acordat Europei Libere, să facă publică lista entităților de presă pe care PSD le plătește deja pentru a-l promova. Liderul social-democrat a invocat un contract comercial pe care partidul l-ar avea cu „agențiile” și care i-ar interzice să dezvăluie lista televiziunilor sau a ziarelor care primesc bani, indirect, de la PSD.
„Eu nu am contract cu televiziunea”, a explicat Ciolacu și a justificat că, în contractul dintre PSD și acele agenții, ar exista prevederi de confidențialitate care nu permit partidului să dezvăluie unde merg banii, chiar dacă aceștia sunt publici.
„Eu nu am făcut plățile către site-uri, ci către agenție, pe baza unui raport făcut de către agenție, care ne spune: aici e difuzarea atât, acesta este ratingul. Plățile nu le-a făcut direct PSD-ul”, a spus Marcel Ciolacu. Președintele PSD promite, însă, că se va asigura că următoarele contracte cu agențiile de publicitate nu vor mai avea clauze de acest fel.
În interviul acordat Europei Libere, Marcel Ciolacu vorbește și despre relația pe care o are cu premierul Nicolae Ciucă - inclusiv despre acuzațiile de plagiat - dar și despre cum se va poziționa PSD la alegerile prezidențiale următoare. „Nu am avut acest gând absolut deloc”, spune Ciolacu despre posibilitatea ca el însuși să candideze.
Principalele declarații, pe scurt:
- Despre instituțiile media care primesc bani de la PSD: „PSD lucrează prin contracte comerciale cu anumite agenții. Expiră contractele, vom semna unele noi. Nu vreau să încalc contractele cu agențiile. De acum încolo, aceste informații o să fie publice”;
- Despre cum e tratat de televiziunile ale căror site-uri au contracte cu PSD: „Nu cred că fac parte dintre oamenii politici care au fost mângâiați pe creștet de către presă”;
- Despre coaliție: Eu nu cred că această coaliție se va rupe până în 2024, fiindcă nu avem voie, în această perioadă, să rupem această coaliție. Trebuie să punem umărul împreună să depășim această perioadă;
- Despre Mircea Geoană, posibil candidat al PSD la prezidențiale: Dacă domnul Geoană dorește, trebuie să intre în competiția din interiorul partidului;
- Despre acuzațiile de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă: Cu toții avem datoria să aflăm adevărul, cum cu toții am fi avut datoria să aflăm adevărul potrivit căruia Traian Băsescu a fost de două ori președintele României, dar a fost un turnător;
Europa Liberă: Veți merge în Ucraina pe 27 aprilie, împreună cu Florin Cîțu. S-au stabilit deja detaliile vizitei în Ucraina?
Marcel Ciolacu: Se vor stabili în detaliu, vom ști și care este ruta de deplasare, atât a mea cât și a președintelui Senatului. Și eu și domnul Cîțu am fost invitați și atunci era normal să uniformizăm data, era normal să mergem împreună, să nu fie două delegații separate. O să mergem și în zonele în care există încă un conflict, dar și la Kiev.
Europa Liberă: Veți avea și un mandat din partea președintelui României, din partea premierului României?
Marcel Ciolacu: E foarte greu ca eu să primesc un mandat, fiind președintele Camerei Deputaților sau domnul Cîțu, dar este normal ca, înainte de această vizită, să am o discuție și cu prim-ministrul și cu președintele României. Constituțional, președintele României are atribuțiile pe politica externă.
Europa Liberă: E o vizită pe care v-o doreați de mult timp?
Marcel Ciolacu: A fost această discuție. Noi ne-am dat acceptul de la început. Eu, cel puțin, la primul contact pe care l-am avut cu atașatul la ambasada Ucrainei. Și acum a venit invitația din partea omologului din Ucraina.
Ne uităm cu îngrijorare ce se va întâmpla în zona Odesa dacă Putin va ataca și partea de sud. Cel mai vulnerabil stat, care nu e membru al Uniunii Europene, dar e european, este Moldova.
Europa Liberă: De ce președintele României nu merge în Ucraina, de ce premierul nu merge în Ucraina?
Marcel Ciolacu: E posibil să aibă în program aceste deplasări, nu știu. Nu am avut această discuție, dar nici nu exclud să fie din partea dânșilor o astfel de deplasare.
Important e că atât eu cât și președintele Senatului vom face deplasarea în Ucraina, o să încercăm să avem o întâlnire și cu diaspora românească și să aflăm lucrurile cât mai în detaliu de la fața locului.
Europa Liberă: Ce decizii va lua România odată cu această vizită?
Marcel Ciolacu: Cam 70 la sută din ajutorul umanitar către Ucraina, indiferent din partea cărui stat vine, în acest moment tranzitează România, deci nu numai ajutoarele venite direct din partea României către Ucraina.
Europa Liberă: Vă e dificil că mergeți împreună cu Florin Cîțu în Ucraina?
Marcel Ciolacu: Avem o misiune împreună, nu văd ce anume să fie dificil. O să ne respectăm pozițiile în statul român și facem abstracție de politică. Noi reprezentăm acolo Parlamentul României.
Europa Liberă: Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski spunea recent că Polonia, Moldova, România, statele baltice vor deveni următoarele ținte dacă libertatea Ucrainei va cădea. Dă fiori declarația aceasta.
Marcel Ciolacu: Ne uităm cu îngrijorare ce se va întâmpla în zona Odesa, dacă Putin va ataca și partea de sud. Cel mai vulnerabil stat care nu e membru al Uniunii Europene, dar e european, este Moldova. Statul român acordă în prezent ajutor Republicii Moldova, fiind cel mai vulnerabil stat în fața agresiunii rusești.
Europa Liberă: Sunteți îngrijorat că asta se va întâmpla?
Marcel Ciolacu: Atât timp cât Putin a creat un precedent atât de periculos, în 2022, să ataci un stat suveran și să încerci să iei decizia poporului care a hotărât un anumit traseu european și pro NATO și tu să intervii... S-a depășit linia roșie și trebuie să te gândești ce poate fi mai departe. România are cea mai lungă graniță cu Ucraina, de 650 de kilometri. Suntem statul vecin cu cea mai lungă graniță cu Ucraina.
Europa Liberă: Și credeți că am putea ajunge în această situație?
Marcel Ciolacu: Nu. Nu cred că agresiunea va ajunge până în România. Cel puțin în acest moment, 100% România nu va intra într-un conflict cu Rusia. Vedem cât de important este că România este membră a Uniunii Europene și a NATO.
Eu consider în continuare că Ucraina va câștiga acest război, ajutată direct, indirect, de către statele civilizate și de statele care apără democrația. Viitorul hub logistic, atât american cât și european, categoric va trebui să fie organizat în România pentru reconstrucția Ucrainei.
Europa Liberă: Aveți informații că Moldova urmează?
Marcel Ciolacu: Nu există astfel de informații, dar trebuie făcute astfel de calcule. Cunoaștem situația din Transnistria foarte bine. În momentul în care armata lui Putin se deplasează către Odesa, atunci Moldova devine și mai vulnerabilă.
Europa Liberă: Președintele american Joe Biden spune că adună dovezi conform cărora acțiunile Rusiei în Ucraina sunt un genocid. Președintele ucrainean spune că Rusia folosește bombe cu fosfor în Ucraina. Președintele polonez numește războiul din Ucraina terorism. Aproape 2 luni de război. În opinia dumneavoastră, ce se întâmplă în Ucraina? Ce face Vladimir Putin?
Marcel Ciolacu: Din punct de vedere militar, nimeni nu-și explică ce face Putin în Ucraina. Ce este un pic îngrijorător, Rusia nu a început niciodată un război bine. Întotdeauna, Rusia a terminat un război bine. Aici ar trebui să ne îngrijorăm și să luăm toate măsurile. Dar, eu nu cred că Putin va depăși granițele Ucrainei. Mai mult, va pierde acest război.
Există o șansă unică de decuplare energetică și de dependență energetică a Europei în acest moment de Rusia. Toate lucrurile se vor schimba după acest război din punct de vedere umanitar, democratic. Pentru viitorul Europei, important este ca Rusia să piardă acest război și foarte important este ca toate statele civilizate să pună umărul și să reconstruiască Ucraina, astfel încât să se închidă definitiv acest precedent.
Zelenski este un exemplu pentru toți liderii europeni. A preferat să lupte, să nu-și părăsească țara. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost această ofensivă din partea Ucrainei în fața armatei ruse? E greu de descris cum armata rusă ar fi defilat pur și simplu în Ucraina.
Europa Liberă: Dacă ar fi să îl descrieți în câteva cuvinte pe Vladimir Putin ce-ați spune?
Marcel Ciolacu: Vladimir Putin este un criminal de război și este un dictator care va avea soarta celorlalți dictatori. E irațional acest război. Nimeni nu ar mai fi crezut că, în 2022, în Europa, va fi o desfășurare de forțe militare la fel ca în cel de-al Doilea Război Mondial. Dar poate asta este capacitatea armată a Rusiei, ei nu au depășit cel de-al Doilea Război Mondial.
Europa Liberă: Ce-ați spune despre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski?
Marcel Ciolacu: Cred că e o piesă importantă de rezistență în Ucraina și, în acest moment, este un exemplu pentru toți liderii europeni. A preferat să lupte, să nu-și părăsească țara. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost această ofensivă din partea Ucrainei în fața armatei ruse? E greu de descris cum armata rusă ar fi defilat pur și simplu în Ucraina. Ce s-ar fi întâmplat și unde s-ar fi oprit Putin cu această agresiune? Este un erou pentru ucraineni. Foarte multe avem cu toții de învățat de la poporul ucrainean, din rezistența lor, care continuă după aproape două luni de război.
Europa Liberă: Cum am gestionat criza refugiaților? În primele zile au acționat mai mult voluntarii, ONG-urile, până când statul român s-a dezmeticit.
Marcel Ciolacu: E un semi-adevăr. S-au ordonat toate lucrurile. Salut toată implicarea ONG-urilor. Poate statul ar fi trebuit să stea de vorbă și să strângă aceste ONG-uri ca să aibă acțiuni comune. În acest moment, acțiunile sunt comune. În Tulcea, toți primarii au strâns ajutoare și au contribuit alături de voluntari pentru ajutarea refugiaților.
Sunt peste patru milioane și jumătate de ucraineni care au părăsit Ucraina. La noi, sunt peste 800.000. Sperăm să rămână lucrurile sub control. Vrem să ne pregătim pentru o provocare și mai mare. Dacă va exista o ofensivă militară mai puternică din partea Rusiei în perioada următoare, statul român trebuie să se pregătească și mai bine. Avem hub umanitar european făcut la Suceava. Unele dintre cele mai mari ONG-uri din lume își desfășoară activitatea în zona Tulcea, Galați.
Europa Liberă: E nevoie și de alte sancțiuni mai puternice la adresa Rusiei?
Marcel Ciolacu: Sunt ferm convins că se vor lua. Există un delay între momentul în care iei sancțiunea și momentul în care Putin simte respectiva sancțiune. Acesta este de câteva luni. Sunt ferm convins că a anticipat o astfel de mișcare și atunci și-a făcut rezervele necesare. Efectele tuturor sancțiunile anunțate vor avea nevoie de timp până când se vor vedea direct asupra lui Putin.
Am avut discuții cu comisarul Nicolas Schmitt și cu comisarul Paolo Gentiloni despre aceste lucruri. Sunt ferm convins că vor accepta decontarea voucherelor din fonduri europene.
Europa Liberă: România e afectată de război. Temerile specialiștilor în legătură cu pachetul de ajutor economic și social sunt legate de faptul că nu o să fie aplicat pentru că nu avem resurse sau decontarea voucherelor cu bani europeni nu va fi posibilă. N-avem un acord cu Comisia Europeană?
Marcel Ciolacu: Am venit cu soluții, atât pe zona socială cât și pe zona economică, menținându-se un echilibru. Deblocăm șantierele din România, aproape 40 de miliarde de lei, cu componente și de la bugetul de stat și de la fonduri europene. Trebuie să te uiți ce se întâmplă și cu persoanele vulnerabile. Vorbim de vouchere care se întorc tot în economie, cumpărând produse sau haine pentru copii.
Europa Liberă: De unde luați banii aceștia? Avem un acord cu Comisia Europeană?
Marcel Ciolacu: Avem o componentă din bugetul de stat și o componentă din fonduri europene. Există sursa din fonduri europene și acum domnul Boloș are discuțiile cu comisarii și cu Comisia Europeană pentru accesarea acestor fonduri cu această destinație. E un lucru foarte bun.
Am avut discuții și cu comisarul Nicolas Schmitt și cu comisarul Paolo Gentiloni despre aceste lucruri. Sunt ferm convins că vor accepta. E și o oportunitate, pentru că noi nu am reușit să ajungem măcar la media europeană de atragere a fondurilor europene din exercițiul 2016-2020.
Și comisia și specialiștii noștri ne-au atras atenția că nu mai este timp de implementare. Și atunci mai bine găsim alte destinații, în cazul în care nu este timp să implementăm, decât să facem o modificare de regulament european.
Europa Liberă: Ministrul Budăi spunea că, inițial, o să fie decontați de la bugetul de stat și ulterior o să îi recuperați?
Marcel Ciolacu: Întodeauna, acesta este mecanismul. Ministerul de Finanțe deschide credit de angajament, se folosesc și, pe urmă, pe baza documentelor, se recuperează. Acesta este mecanismul european. E o oportunitate pentru noi și trebuie să o folosim, fiindcă avem o absorbție de 53 la sută, când media europeană e 64. Și mai este un timp mult prea scurt să credem că vor fi deblocate marile investiții, mai ales că au venit aceste scumpiri.
Europa Liberă: În ce proporție va fi aplicat pachetul de măsuri?
Marcel Ciolacu: Eu consider că în proporție de 100%. Sunt principii foarte clare și nu este foarte greu de implementat. E un lucru serios.
Am un contract comercial în acest moment cu o agenție. Am discuții ca să pot să dau aceste informații. PSD nu a făcut plățile către site-uri, ci către agenție.
Europa Liberă: Banii către presă. Potrivit unei analize Europa Liberă, PSD a plătit cei mai mulți bani presei. În total, partidele au plătit în ultimii trei ani peste 300 de milioane de lei bani publici pentru promovarea în presă. Colegul meu Cristian Andrei analizează subiectul și a primit informații de la PNL și USR despre insituțiile media care au primit bani. PSD nu vrea să dea aceste date. De ce? Unde se duc banii PSD, către ce instituții de presă?
Marcel Ciolacu: Nu e adevărat că nu vrem să dăm aceste date. Banii merg la presă.
Europa Liberă: La cine? Dați-ne numele instituțiilor media.
Marcel Ciolacu: Avem obligația, fiind bani publici, să spunem care este destinația. Cred că este oportun să facem o modificare la lege, la folosirea banilor de către partide, exact cum este în campanie electorală, și să fie praguri, câți bani ai voie să cheltuiești cu întreținerea, cu angajații, câți ai voie să cheltuiești cu presa, pe consultanță politică și atunci lucrurile ar fi cum sunt în campania electorală.
Europa Liberă: Eu altceva v-am întrebat. Către ce instituții media se duc banii?
Marcel Ciolacu: Eu nu sunt de acord să lucrez cu contracte directe cu site-urile de presă, căci n-avem voie să avem contracte cu televiziunile și acest lucru nu s-a întâmplat. PSD lucrează printr-o agenție sau prin mai multe agenții, pentru că agenția îmi spune foarte clar cât de eficienți sunt cheltuiți acești bani.
Europa Liberă: Și agenția vă interzice să dați numele instituțiilor media?
Marcel Ciolacu: Am un contract comercial în acest moment cu o agenție. Am discuții cu agențiile respective ca să pot să dau aceste informații. Eu nu am făcut plățile către site-uri, ci către agenție, pe baza unui raport făcut de către agenție, care ne spune: aici e difuzarea atât, acesta este ratingul. Plățile nu le-a făcut direct PSD-ul.
Europa Liberă: Dar banii sunt de la PSD.
Marcel Ciolacu: Plățile au fost făcute de către agenție și cheltuiți legal.
Europa Liberă: La ce instituții media au ajuns banii? Nu e vital să avem informația aceasta? Vorbim de bani publici.
Marcel Ciolacu: Banii sunt cheltuiți corect. Toate instituțiile statului au controlat acest lucru. Eu v-am spus concret, PSD are contract printr-o agenție sau mai multe agenții. Și agențiile au, la rândul lor, un contract comercial cu respectivele site-uri.
Europa Liberă: AEP ne trimite la partide să luam aceste informații pe baza legii 544.
Marcel Ciolacu: Da, e o informație publică, câți bani s-au cheltuit.
Europa Liberă: Dar nu dați datele despre instituțiile media.
Marcel Ciolacu: Dvs. doriți o informație detaliată. În acest moment, am început prin avocați, corespondența cu agenția. Agenția a început prin avocații ei corespondență cu proprietarii de site-uri, dacă dăm sau nu aceste informații. Am înțeles care este prioritatea presei în acest moment să afle aceste detalii.
Europa Liberă: Pierdeți procese pe speța aceasta, pentru că nu dați aceste informații.
Marcel Ciolacu: E un contract comercial. Dacă dau aceste informații, pierd procesul cu agențiile.
Europa Liberă: Când veți da aceste date?
Marcel Ciolacu: Cred că, cel puțin de acum încolo, o să stipulăm în contractul cu agenția, că avem acest drept, e deja un pas mare în viitor. Contractul expiră între noi și agenție.
Europa Liberă: Când le dați? Peste o săptămână, o lună, două?
Marcel Ciolacu: Cât mai curând, cel puțin pe cele din viitor, categoric va exista această posibilitate. Problema era că eu am un contract comercial și nu vreau să încalc acest contract. Mai mult, am modificat acest contract comercial ca să pot face acest lucru pe care mi-l cereți dumneavoastră. Cred că cei de la USR și cei de la PNL au avut contracte directe. Eu am preferat o zonă mai profesionistă, să am printr-o agenție, fiindcă ăsta e rostul agenției.
Europa Liberă: Pentru ce plătiți atunci când aveți un contract cu un site, pentru o campanie, pentru un articol?
Marcel Ciolacu: Plătesc ca să am o politică publică pe care vreau să o promovez și să văd ce îmi vine din acea zonă, dacă este bună, dacă este pe așteptarea oamenilor. Facem politici publice.
Europa Liberă: Și, în momentul în care mergeți invitat la acea televiziune...
Marcel Ciolacu: Eu nu am contract cu televiziunea.
Europa Liberă: Dar aveți cu site-ul ei. În momentul în care mergeți acolo și un om de la site-ul respectiv este și el invitat la televiziunea respectivă. Ar putea exista vreo suspiciune că analistul respectiv, jurnalistul respectiv ar putea fi mai blând cu dumneavoastră?
Marcel Ciolacu: Să știți că cea mai ieftină formă de guvernare este dictatura. Haideți să ne hotărâm ce vrem. Vrem democrație sau dictatură. Democrația aduce și costuri, dar cea mai ieftină formă de guvernare este dictatura. Nu este nimic perfect. Democrația nu este perfectă. Dar, dacă căutăm acum să găsim o formă de guvernare perfectă, n-o vom găsi.
„Nimeni, niciodată nu a controlat presa”
Europa Liberă: Sunt contracte pe care le aveți cu site-urile respective și care includ și apariții la televizor?
Marcel Ciolacu: Eu am cu agenții.
Europa Liberă: Și mergeți, poate, în prime-time, și la televiziunea respectivă?
Marcel Ciolacu: Nimeni, niciodată nu a controlat presa. Vă pot da exemple și de la celelalte partide, dar și din PSD, exemple cu cei care au dorit să controleze, dar nu au reușit și nici nu o să reușească. Dar este normal să am un instrument unde să îmi promovez politicile publice. Nu cred că fac parte dintre oamenii politici care au fost mângâiați pe creștet de către presă.
Europa Liberă: Dar contractul acesta pe care îl aveți cu site-urile prin agenții a îngreunat accesul jurnaliștilor la informații de interes public.
Marcel Ciolacu: Nu acesta a fost scopul, scopul meu a fost ca banii pe care îi cheltuim ca și entitate, ca și partid, să fie cheltuiți cât mai eficient.
Europa Liberă: Și o să avem datele acestea în curând.
Marcel Ciolacu: Categoric. Lanțul este în felul următor: eu am cerut agențiilor, agențiile au cerut mai departe, dar, de acum încolo, aceste informații o să fie publice. Peste o lună o să semnăm noul contract.
Momentan, cu această nouă funcție a domnului Ciucă, de președinte PNL, eu încă nu m-am obișnuit. Cred că nici domnia sa. Eu nu cred că această coaliție se va rupe până în 2024, fiindcă nu avem voie să facem acest lucru.
Europa Liberă: Vreau să vorbim și despre atmosfera din coaliție. Premierul Nicolae Ciucă este și noul lider al Partidului Național Liberal. Cum vă înțelegeți?
Marcel Ciolacu: Momentan, cu această nouă funcție a domnului Ciucă, eu încă nu m-am obișnuit. Cred că nici domnia sa. Există o relație, un gentlemen agreement, între mine și Nicolae Ciucă, prim-ministrul României, mai nou și președintele Partidului Național Liberal. Și acesta a funcționat.
Indiferent de ce spun unii sau alții, intrarea PSD la guvernare a adus o coerență guvernamentală. A adus și un plus de soluții și o abordare mai profesionistă a actului de guvernare. A adus și o stabilitate politică într-o perioadă foarte complicată nu numai pentru România, ci în întreaga Europă.
Eu nu cred că această coaliție se va rupe până în 2024, fiindcă nu avem voie să facem acest lucru. Și aici va trebui să facem diferența între oamenii politici și oamenii de stat. Nu avem voie, în această perioadă, să rupem această coaliție. Mai mult, trebuie să punem umărul împreună să depășim această perioadă.
Europa Liberă: Credeți că i-ați luat fața premierului Ciucă la anunțul privind pachetul de ajutor?
Marcel Ciolacu: Nu, eram gazdă, eram la Parlament, unde am făcut acest anunț. E un lucru mult prea minor, este atât de important acest pachet sprijin pentru România, e un moment de cotitură pentru noi toți. Nu cred că e chiar atât de important cine a vorbit primul.
Europa Liberă: Ce îl recomandă pentru funcția de premier, pentru funcția de președinte PNL, pentru, poate, poziția de candidat al PNL la prezidențiale?
Marcel Ciolacu: Cred că sunt problemele Partidului Național Liberal. Eu am o comunicare și putem dialoga ca doi oameni de stat în binele României în acest moment.
Cu toții avem datoria să aflăm adevărul, cum cu toții am fi avut datoria să aflăm adevărul că Traian Băsescu a fost de două ori președintele României, dar a fost un turnător. Poate ar fi trebuit ca acest popor să afle că a fost turnător înainte să fie ales de două ori președinte.
Europa Liberă: Am aici câteva print-uri din ancheta Emiliei Șercan privind teza de doctorat a domnului premier. Vedem foarte multe paragrafe identice. Sunt zeci de pagini identice cu paragrafe din alte cărți, fără să existe citate corect. Nu putem afla adevărul deocamdată.
Marcel Ciolacu: Nu am urmărit subiectul. Este dreptul doamnei Șercan să facă aceste anchete, e dreptul instituțiilor statului să facă lumină.
Europa Liberă: Doar că totul e blocat. Nu putem afla adevărul.
Marcel Ciolacu: Nu sunt nici avocatul domnului Ciucă, nici acuzatorul, nici procuror, nici judecător. Cred că cu toții avem datoria să aflăm adevărul, cum cu toții am fi avut datoria să aflăm adevărul că Traian Băsescu a fost de două ori președintele României, dar a fost un turnător. Poate ar fi trebuit ca acest popor să afle că a fost turnător înainte să fie ales de două ori președinte. Nu cunosc detaliile în ceea ce privește teza de doctorat a domnului Ciucă, dar sunt ferm convins că se va face lumină.
Europa Liberă: Și, dacă se va dovedi că a plagiat, ce trebuie să se întâmple, să plece de la Guvern, de la șefia PNL?
Marcel Ciolacu: Nu e decizia mea, nu este în interiorul Partidului Social Democrat, este o decizie politică pe care o iau cei din Partidul Național Liberal. Repet, nu sunt nici judecător, nici procuror, nici membru al Guvernului, nu sunt ministru de Interne ca să pot transmite ceva polițiștilor. Eu cred că, în anul 2022, toată lumea trebuie să respecte legea.
Europa Liberă: Declarația ministrului Rafila cu SMURD-ul la Ministerul Sănătății. Se va întâmpla asta?
Marcel Ciolacu: Am stat de vorbă cu domnul Rafila. SMURD nu poate să fie transferat la Ministerul Sănătății, pentru că SMURD este o instituție militarizată. Din câte știm, Ministerul Sănătății e o instituție civilă, deci e exclus să treci o instituție militarizată la o instituție civilă. Dar, politica din Sănătate, în orice stat democratic, o face Ministerul Sănătății. Asta a vrut să spună, mai exact, domnul Rafila. Așa este normal.
Deci, politica o face Ministerul Sănătății și toată lumea o implementează. Atât timp cât există cheltuieli de la bugetul statului prin Ministerul Sănătății pentru SMURD, politica o face Ministerul Sănătății.
La SMURD nu trebuie schimbat absolut nimic. De ce să schimbăm ceva care funcționează? Eu am înțeles că aici au fost divergențele, unele de opinie și, până la urmă, sunt ferm convins că și domnul Raed Arafat este de acord că politica în sănătate o face Ministerul Sănătății. SMURD nu numai că funcționează, dar și performează.
Eu nu exclud candidat comun la prezidențiale, dar nici nu încurajez. Este foarte greu cât timp mergi la alegerile europarlamentare separat, mergi la alegerile locale separat. România are această înclinație, de a fi struțo-cămilă.
Europa Liberă: Între PSD și PNL mai există diferențe ideologice sau altele?
Marcel Ciolacu: Categoric. Avem puncte de vedere divergente ca și abordare, dar, la sfârșit, avem o decizie comună pe care o respectăm. Suntem două partide care fac parte din două familii politice total diferite.
Europa Liberă: Nu o să aveți candidat comun la prezidențiale.
Marcel Ciolacu: Momentan, primele alegeri sunt cele europarlamentare și categoric vom candida separat.
Europa Liberă: Și la prezidențiale vă gândiți, există această variantă de a avea candidat comun?
Marcel Ciolacu: Eu nu exclud, dar nici nu încurajez. Este foarte greu cât timp mergi la alegerile europarlamentare separat, mergi la alegerile locale separat.
România are această înclinație, de a fi struțo-cămilă. Președintele și europarlamentarii sunt aleși pe cinci ani, primarii și parlamentarii sunt pe patru ani. Ar trebui să ne hotărâm. Trebuie făcute niște modificări constituționale astfel încât statul să se dezvolte, să se modernizeze. Dacă rămânem opaci și găsim tot timpul motive de a nu ne moderniza, o să rămânem mereu cu un pas înapoi.
Mi-e foarte greu să cred că vom avea candidat comun atât timp cât la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare candidăm separat. De ce am face o excepție pentru candidatul prezidențial?
Europa Liberă: Vă gândiți să candidați dvs.?
Marcel Ciolacu: Nu am avut acest gând absolut deloc. În schimb, am hotărât împreună cu colegii mei că este exclusă, în continuare, cutuma ca automat președintele partidului să fie și candidat la prezidențiale. Vor fi alegeri în fiecare județ pentru ca baza partidului să-și exprime prin vot pe cine dorește candidat la președinție.
Europa Liberă: Mircea Geoană este o opțiune pentru PSD?
Marcel Ciolacu: Încă nu avem modificările statutare pentru ca și alte persoane care nu fac parte din partid, în acest moment, să candideze. Este posibil să facem această modificare și atunci, dacă domnul Geoană dorește, trebuie să intre în competiția din interiorul partidului.
Europa Liberă: Și ar fi o opțiune?
Marcel Ciolacu: Decât să avem foști președinți de partid care să-și facă partide și partidulețe, mai bine te desfășori în interior. O opțiune este oricine. Eu nu exclud pe nimeni. Așa e corect. Un președinte de partid trebuie să învețe din ceea ce nu a funcționat în perioada celorlalți președinte. Faptul că am pierdut alegerile prezidențiale de patru ori înseamnă că ceva nu a funcționat. Îmi pare rău că ducem tot timpul discuția la persoană și nu la un principiu pe care, cu curaj, eu l-am schimbat.
Relația PSD-ului cu președintele Iohannis
Europa Liberă: Cu președintele Klaus Iohannis cum vă înțelegeți? Considerați că e prea tăcut de când a izbucnit războiul?
Marcel Ciolacu: Știți foarte bine disputele, și ale mele personale și ale partidului pe care îl reprezint, cu președintele Iohannis. Marcel Ciolacu și PSD-ul nu au un parteneriat cu președintele Iohannis. E greu să depășești acest lucru, după ce eu aș fi vândut Ardealul, mai ales unor persoane pe care nu le cunosc, mai ales că Ardealul este acolo unde este.
Există niște precedente pe care le-a creat Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. A susținut în campanie electorală un partid politic. Eu vreau ca aceste precedente să se oprească odată cu terminarea mandatului lui Klaus Iohannis. Nu am un parteneriat cu el. Am o relație instituțională în ceea ce privește Legislativul, sub nicio formă politicul.
Nu cred, în acest moment, că Partidul Social Democrat va putea colabora cu AUR. Există colaborare instituțională în Parlament, dar nu cred, sub nicio formă, că Partidul Social Democrat va putea crea o majoritate cu AUR pentru a forma un eventual guvern.
Europa Liberă: AUR și extremismul din România. Vă temeți că o să fure votanții PSD?
Marcel Ciolacu: Nu am nicio teamă. Românii sunt foarte inteligenți. Românii reacționează în sondajele de opinie datorită emoției, dar, la alegeri, sunt ferm convins că vor face alegerea corectă, ca de fiecare dată.
Europa Liberă: Credeți că ați putea ajunge să colaborați cu AUR?
Marcel Ciolacu: Nu cred, în acest moment, că Partidul Social Democrat va putea colabora cu AUR. Există colaborare instituțională în Parlament, cum e normal să fie, fiindcă ei sunt reprezentați de anumiți parlamentari aleși prin votul românilor și trebuie să respectăm acest lucru. Nu cred sub nicio formă că Partidul Social Democrat va putea crea o majoritate cu AUR pentru a forma un eventual guvern.
Europa Liberă: Până în 2024 spuneți că e certă colaborarea cu PNL.
Marcel Ciolacu: Consider că PSD va trebui, împreună cu PNL, UDMR și minoritățile, să ducă acest proiect politic până la capăt.