Premierul Marcel Ciolacu a anunţat prelungirea până la 30 iunie a plafonării preţurilor la poliţele RCA. Premierul spune că prelungirea se face la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară.
„Vrem să prevenim atât dezechilibre în piaţă, cât şi posibile creşteri de preţuri”, a mai transmis premierul.
Prelungirea anterioară a plafonărilor RCA (Asigurarea de Răspundere Civilă Auto ) a fost în decembrie 2024. Tarifele au fost plafonate începând cu aprilie 2023.
Decizia de plafonare a prețurilor la RCA a fost luată după ce companiei Euroins, cel mai mare jucător pe piața RCA, i-a fost retrasă autorizația de funcționare.
Autoritățile au considerat atunci că exista riscul ca celelalte firme să scumpească polițele auto obligatorii în condițiile dispariției unui concurent important de pe piață.
Inițial, măsura a fost gândită pentru șase luni, însă a fost prelungită succesiv cu câte trei luni.
În iulie 2024, premierul Marcel Ciolacu declara că măsura va fi ridicată doar „în momentul în care piața va fi așezată”.
Măsura de continuare a plafonării RCA a atras însă criticile asigurătorilor care spun că plafonarea nu ține cont de efectele inflației.
De asemenea, asigurătorii spun că plafonarea afectează dreptul companiilor de asigurare de a-și evalua riscurile de accidente pe care le acoperă și, în consecință, dreptul de a stabili independent prețurile.
„Record lunar absolut” de contribuţii la Pilonul II de pensii private
Premierul Marcel Ciolacu a mai anunţat pe 27 martie că în luna februarie s-a înregistrat un „record lunar absolut” de contribuţii la Pilonul II de pensii private. Astfel, contribuțiile ar fi ajuns la 1,8 miliarde de lei în a doua lună a anului.
Marcel Ciolacu spune că această cifră ar arăta că economia merge într-o direcție corectă.
„Avem un record lunar absolut la contribuţiile salariaţilor la Pilonul II de pensii private: 1,8 miliarde de lei în februarie. În plus, avem o creştere a activelor la final de 2024 de aproape 20%”, a mai spus premierul.
Pilonul II este alimentat printr-un procent de 4,75% din veniturile salariale brute. O creștere a valorii contribuțiilor înseamnă fie că salariile au crescut, fie că există mai mulți angajați, ambele situații sugerând un trend de creștere economică.
În același timp, o creștere nominală a contribuțiilor poate fi cauzată parțial și de inflație. Dacă salariile au crescut odată cu inflația, care în anul trecut a fost de 5,1%, atunci și sumele vărsate la Pilonul II au crescut. În acest caz, creșterea contribuțiilor nu se datorează creșterii economice sau creșterii valorii reale a contribuției.
În plus, de la 1 ianuarie, salariul minim brut pe țară a fost majorat de la 3.700 lei la 4.050, adică cu aproximativ 9,5%. Contribuțiile celor care câștigau salariul minim au crescut cu același procent.
Susținere pentru ministrul Energiei
Premierul Marcel Ciolacu a spus că îl susține pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, vizat de o moţiune simplă depusă de AUR.
„Am văzut că este atacat şi de ONG-urile lui Soros, şi de partide care fac jocul Rusiei”, a transmis Ciolacu.
„Zilele acestea a început forajul în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Vom fi printre cei mai mari producători de gaze naturale din Uniunea Europeană. Normal că deranjăm! Aşa că, citând din Donald Trump, îi spun atât: «Drill, Sebi! Drill!»”, a adăugat premierul.
AUR a depus miercuri, în Senat, o moţiune simplă care îl vizează pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja şi care va fi dezbătută luni.
OMV Petrom şi compania de stat Romgaz au anunţat, marţi, începerea forajului pentru dezvoltarea şi exploatarea zăcămintelor de gaze naturale Pelican Sud şi Domino din perimetrul Neptun Deep, situat la 160 de kilometri în largul Mării Negre.
Prima producţie este estimată pentru anul 2027.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.